open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 638/6369/19

Провадження № 2-о/638/164/19

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

06 травня 2019 року суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Цвірюк Д.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1, заінтересована особа Харківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Харківській області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, -

встановив:

Заявник звернувся до Дзержинського районного суду м.Харкова із заявою про встановлення наступних фактів: факту реєстрації шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та поновлення відповідного актового запису; факту розірвання шлюбу між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 та поновлення відповідного актового запису.

У відповідності до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Перевіривши матеріали заяви, суддею встановлено, що заява подана без додержання вимог, викладених у п.п.2, 8, 10 ч.3 ст.175, ч. 4, 5 ст.177 ЦПК України.

Зокрема, в порушення п.2 ч.3 вказаної статті заява не містить офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти заявника та заінтересованої особи. Також не зазначено ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України для заінтересованої особи.

Всупереч п.10 ч.3 ст.175 ЦПК України заявником не додано до заяви підтвердження про те, що ним не подано іншої заяви з тим самим предметом та з тих самих підстав.

У відповідності до ч.2 ст.318 ЦПК України до заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Вказаній нормі кореспондують вимоги ч.5 ст.177 ЦПК України, згідно якої позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази – позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч.ч.2, 4, 5 ст.95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Крім того у відповідності до п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України, заява також не містить зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із заявою, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Всупереч вказаних норм заявником надано до суду копії доказів без належного їх засвідчення та зазначення щодо наявності у нього або інших осіб оригіналів письмових доказів.

В порушення ч.4 ст.177 ЦПК України із доданих до заяви матеріалів вбачається, що заявник не надав документи, що підтверджують сплату ним судового збору у повному обсязі.

Так, частиною 1 статті 4 ЗУ «Про судовий збір» №3674-VІ від 08.07.2011 року передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду – у відповідному співвідношенні до ціни позову у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п.4 п.1 ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду фізичною особою заяви у справах окремого провадження становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 384,20 грн. за одну вимогу.

Згідно ст. 7 Закону України «Про державний бюджет на 2019 рік» з 1 січня 2019 року встановлений показник прожиткового мінімуму для працездатних осіб в розмірі 1921 грн.

Відповідно до ч 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру; у разі коли в позовній заяві об’єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Із поданої заяви вбачається, що заявник висуває 4 вимоги, але надав до суду підтвердження оплати лише за одну вимогу у розмірі 384,20 грн.

Враховуючи викладене, позивачу пропонується доплатити судовий збір у розмірі 1152,60 грн. за 3 вимоги немайнового характеру.

За таких обставин, суд вважає заяву такою, що не відповідає вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України та пропонує заявнику:

- у заяві зазначити офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти заявника та заінтересованої особи; зазначити ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України для заінтересованої особи.

- надати підтвердження того, що заявником не подано іншої заяви з тими самими учасниками процесу, з тим самим предметом та з тих самих підстав, що може бути оформлено шляхом складання письмової заяви із зазначенням таких відомостей або іншим зручним способом;

- зазначити у заяві докази, які не можуть бути подані разом із заявою (за наявності); зазначити щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- надати оригінали письмових доказів або їх копії, засвідчені у порядку, встановленому ч.5 ст.95 ЦПК України, із зазначенням наявності оригіналу письмового доказу у заявника або інших осіб;

- доплатити судовий збір у розмірі 1152,60 грн. та надати до суду документ, що підтверджує сплату судового збору у визначеному судом розмірі.

Крім того, у відповідності до ч.4 ст.294 ЦПК України учасниками справи окремого провадження є заявник та заінтересована особа.

За роз’ясненнями викладеними в п.5 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» , для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у кожній справі після її порушення суддя зобов'язаний провести підготовчі дії, зокрема, з'ясувати, які фізичні особи і організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи і підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявникові та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них.

Зі змісту поданої заяви вбачається, що встановлення фактів, що мають юридичне значення для заявника необхідне для оформлення пенсії за інвалідністю, однак не залучає в якості заінтересованої особи відповідне управління Пенсійного фонду України.

Враховуючи викладене, заявнику пропонується визначитися з колом учасників справи з урахуванням вимог ст.294 ЦПК України, а також вимог до змісту заяви, передбачених ст.ст.175, 177 ЦПК України.

У разі залучення до участі у справі додаткових учасників справи у відповідності до ч.1 ст.177 ЦПК України заявнику необхідно надати копію заяви та копії всіх документів, що додаються до неї відповідно до кількості залучених учасників.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч.3 ст.185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи вищенаведене, вказані обставини позбавляють можливості відкрити провадження у справі.

Керуючись статями 175, 177, 187, 294, 318 ЦПК України, суддя,-

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа Харківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Харківській області про встановлення фактів, що мають юридичне значення - залишити без руху.

Надати заявнику строк 5 днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків.

Роз’яснити заявнику, що в разі якщо у вказаний строк недоліки заяви не будуть усунуті, заява повертається заявникові.

Копію ухвали надіслати заявникові.

Ухвала не підлягає оскарженню.

Суддя : Д.В.Цвірюк

Джерело: ЄДРСР 81569323
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку