open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 323/910/19

Провадження № 2/323/325/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.05.2019 року м. Оріхів

Оріхівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючої

судді

Гуцал

О.П.

при

секретарі

Тахтаул

А.Л.

розглянувши

у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про зміну розміру стягнутих аліментів на утримання неповнолітньої дитини -

ВСТАНОВИВ:

28.03.2019 року ОСОБА_3 звернулась до суду з позовом до відповідача про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини. В обґрунтування позову зазначила, що рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області від 04.10.2011 року з відповідача стягнуто на користь позивача аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 400 грн., але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісяця і до досягнення дитиною повноліття, починаючи з 16.09.2011 року. Однак в подальшому відбулись зміни у законодавстві, за якими мінімальний розмір визначених законом аліментів був підвищений до 50 відсотків прожиткового мінімуму. На даний час встановлена рішенням суду сума аліментів є нижчою за визначений законом мінімальний розмір аліментів, є недостатньою для розвитку дитини та задоволення її мінімальних потреб, тому є неефективним. Посилаючись на зазначене позивач просила збільшити розмір стягнутих аліментів до 1/4 частини з усіх видів заробітку платника аліментів, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Ухвалою суду від 05.04.2019 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Від позивача та відповідача надійшли заяви про розгляд справи без їх участі, позовну заяву позивач підтримує, а відповідач визнає повністю.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу технічними засобами звукозапису не здійснювалось на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що відповідач є батьком ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 Дитина проживає разом із матір'ю.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області від 04.10.2011 року з відповідача стягнуто аліменти на користь позивача на утримання дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 400 грн. щомісяця, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття.

Позивач станом на час звернення до суду з новим позовом змінила прізвище на «ОСОБА_3», що підтверджується Свідоцтвом про зміну імені серії НОМЕР_2, виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Оріхівського районного управління юстиції у Запорізькій області.

Відповідно до частини першої статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України (далі СК України), батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частиною 3 статті 181 СК України передбачено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Водночас, з моменту присудження з відповідача аліментів у твердій грошовій сумі істотно змінилось законодавство України, що регулює аліментні відносини, а тому при вирішенні цієї справи слід виходити з такого.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.

За змістом положень до ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

У ч.1ст.192 Сімейного кодексу України наведено перелік обставин, за яких суд може винести рішення, зокрема, про збільшення (зменшення) розміру аліментів. Такими обставинами є: зміна матеріального стану, зміна сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я особи з якої стягуються аліменти, та в інших випадках, передбачених цим Кодексом, тому виходячи з вимог чинного законодавства, вказані обставини повинні бути суттєвими і відігравати значну роль у житті заявника, платника аліментів, при розгляді спору про зменшення або збільшення розміру аліментів, встановлених рішенням суду.

Як роз'яснено у п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», відповідно дост.192 СК України розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Таким чином, положення ст. 192 СК України регулює зміну розміру аліментів, тобто їх зменшення або збільшення.

При цьому, в силу вимог ст. 181 ч. 3 СК України в редакції закону № 2037-УІІІ від 17.05.2017 року, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того із батьків або інших представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом стягувача аліментів..

Таким чином, за законодавством, чинним на час звернення з позовом про збільшення аліментів, спосіб стягнення аліментів визначає сам стягувач, та, відповідно, може його змінити шляхом звернення до суду з відповідним позовом.

Крім того, виходячи із змін, внесених Законом України № 2037-УІІІ від 17.05.2017 року до ст. 182 та ст. 183 СК України, збільшився мінімальний розмір аліментів: у разі присудження у частці від доходу батька - 1/4 частка доходу, але не менше 50-ти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а у разі присудження у твердій грошовій сумі - також не менше половини вказаного прожиткового мінімуму.

Згідно ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», установлено у 2019 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для дітей віком від 6 до 18 років з 1 січня 2019 року у розмірі 2027 гривень.

Розмір аліментів, присуджених з відповідача Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області від 04.10.2011 року, не відповідає мінімальному розміру аліментів, встановлених законом на час нового звернення позивача до суду, що як таке є підставою для приведення його у відповідність з чинним законодавством.

Відповідно до частин 1, 2 статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-ХІІ та набула чинності для України27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

У відповідності до ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення необхідних умов для всебічного розвитку дитини відповідно до законів України.

Враховуючи зміну встановленого законом мінімального розміру аліментів на дитину та те, що на утримання дитини судом стягнуто 400 грн., що значно менше 50% прожиткового мінімуму для дитини віком від 6 до 18 років, суд вважає, що стягнення меншої суми від встановленого законом мінімуму порушує права дитини на рівень життя, достатній для її фізичного, морального, культурного, духовного і соціального розвитку, тому суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог та наявність підстав для збільшення розміру стягнутих аліментів.

На підставі викладеного та керуючись ст. 180, 182, 184, 192 Сімейного кодексу України, ст.ст.10, 12, 13, 81, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про зміну розміру стягнутих аліментів на утримання неповнолітньої дитини - задовольнити.

Збільшити розмір аліментів, які стягуються з ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1) на користь ОСОБА_3 на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, з 400,00 грн. до 1/4 частини з усіх видів його заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 03.05.2019 року, і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнення за рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області від 04.10.2011 року у справі № 2-1149-2011, на підставі якого 20.10.2011 року було видано виконавчий лист, припинити з 03.05.2019 року.

Стягнути з ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1) на користь держави витрати на судовий збір у розмірі 768,40 грн.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Оріхівський районний суд Запорізької області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О.П. Гуцал

Джерело: ЄДРСР 81537917
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку