open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 628/376/19

Провадження № 2/628/420/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2019 року місто Куп’янськ

Куп’янський міськрайонний суд Харківської області

у складі: головуючого – судді Демченко І.М.,

за участю секретаря Романової Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Куп’янську в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 підприємства «Обласний інформаційно-технічний центр» в особі Куп’янсько-Шевченківської філії про призупинення дії та розірвання договору № 63 від 05.06.2018 «Про надання послуг з централізованого опалення»,

за участю позивача ОСОБА_1,

В С Т А Н О В И В :

07.02.2019 ОСОБА_1 звернулася до Куп’янського міськрайонного суду Харківської області з позовною заявою про припинення дії договору № 63 «Про надання послуг з централізованого опалення», укладеного 05.06.2018 між нею та КП «Обласний інформаційно-технічний центр» в особі Куп’янсько-Шевченківської філії, оскільки 16.08.2018 за її заявою належна їй на праві власності квартира АДРЕСА_1 була відключена від мережі централізованого опалення, про що було складено відповідний акт, який було затвердженого начальником Куп’янсько-Шевченківської філії КП «ОІТЦ». З початком опалювального сезону на адресу позивача надійшло повідомлення від 02.11.2018 про необхідність оплати за послуги теплопостачання, які були надані відповідачем у жовтні 2018 року. Оскільки послуги з теплопостачання нею фактично не отримуються, вона у грудні 2018 звернулася з письмовою заявою до відповідача з вимогою внесення змін в особовий рахунок абоненту № 50201 та припинення нарахування за послуги з теплопостачання, внесення змін до договору про можливість його розірвання за згодою сторін, однак відповідачем у задоволення заяви було відмовлено, нарахування за послуги теплопостачання продовжують здійснюватися щомісяця. Посилаючись на п.4 ст. 10 ЗУ «Про захист прав споживачів» та наявність істотних недоліків у послугах, які надаються відповідачем, просить суд зобов’язати відповідача розірвати договір про надання послуг з централізованого опалення.

Ухвалою суду від 12.02.2019 провадження відкрито та призначено справу до розгляду за правилами загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні.

13.03.2019 від позивача ОСОБА_1 надійшла заява про залучення у якості доказу повідомлень КП «Обласний інформаційно-технічний центр» від 01.02.2019 та 04.03.2019 про нарахування плати за послуги теплопостачання.

25.03.2019 ОСОБА_1 надано заяву по суті про уточнення позовних вимог, де вона зазначила, що факт фізичного припинення дії договору № 63, укладеного 05.06.2018 між нею на КП «ОІТЦ», про надання послуг з теплопостачання підтверджується Актом про перевірку відключення від мережі централізованого опалення абонентом від 16.08.2018. Крім того, на думку позивача, відповіддю КП «ОІТЦ» на її звернення з вимогою внесення змін в особовий рахунок абоненту № 50201 та припинення нарахування за послуги з теплопостачання, підтверджено факт відключення її квартири від системи центрального опалення та неможливість надання послуг. Посилання КП «ОІТЦ» на дотримання нею Порядку відключення споживачів від мереж централізованого опалення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України за № 630 від 21.07.2005, вважає безпідставним, оскільки він не містить детального порядку відключення окремого житлового приміщення, а розповсюджуються на цілісний майновий комплекс, та вважає, що положення міжвідомчого акту не можуть регулювати цивільні правовідносини. Також вказує на те, що відключення її квартири від мережі централізованого теплопостачання не було самовільним, оскільки відбулося за її заявою до відповідача, яким були видані технічні умови за № 65 від 16.08.2018 на реконструкцію системи теплопостачання квартири; відключення квартири здійснювалося працівниками відповідача; послуги теплопостачання мали істотні недоліки, що є підставою для розірвання договору.

04.04.2019 ОСОБА_2 підприємством «Обласний інформаційно-технічний центр» подано відзив, у якому зазначено, що позовні вимоги ОСОБА_1 є безпідставними та задоволенню не підлягають. В обґрунтування відзиву зазначено, що обов’язком КП «ОІТЦ» є підведення централізованого опалення до стояка в межах квартири позивача, а тому незалежно від споживання цієї послуги або відмови від її споживання, КП «ОІТЦ» умови договору з централізованого теплопостачання виконало у повному обсязі. У разі наміру споживача відмовитися від отримання послуг з централізованого теплопостачання, він не позбавлений можливості у передбачений законом спосіб провести відключення квартири від мережі теплопостачання. Позивачу листом № 22/01 від 11.01.2019 було повідомлено про порядок вирішення питання відключення від мереж централізованого опалення та роз’яснено наслідки самовільного відключення. Однак, на час підготовки відзиву, позивачем на адресу КП «ОІТЦ» не надано доказів належної реалізації свого права на відключення від централізованого опалення, оскільки відповідно до положень Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005, відключення споживачів від мереж здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Такий порядок затверджено Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України за № 4 від 22.11.2005, та визначено, що для вирішення питання відключення споживача від мережі централізованого опалення, він повинен звернутися до постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади та таке відключення відбувається лише на підставі рішення такої міжвідомчої комісії. Оскільки позивач самовільно відключив приміщення від мережі централізованого опалення, що заборонено законодавством, тому відсутні підстави для розірвання договору.

12.04.2019 на адресу суду від представника відповідача ОСОБА_2 підприємства «Обласний інформаційно-технічний центр» - адвоката ОСОБА_3 надійшла заява про розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_1 у його відсутність, позовні вимоги не визнає у повному обсязі, підтримує правову позицію, викладену у відзиві на позовну заяву та у задоволенні позову просить відмовити.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала у повному обсязі.

Суд, заслухавши позивача, з’ясувавши позицію відповідача, дослідивши письмові докази, встановив фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

05.06.2018 між ОСОБА_2 підприємством «Обласний інформаційно-технічний центр» (61022, місто Харків, майдан Свободи,5 Держпром, 9 під’їзд, 5 поверх, р/р 26005300697279, філія ХОУ АТ «Ощадбанк», МФО 351823, код ЄДРПОУ 32335218) та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, яка зареєстрована та проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (колишня вулиця Цюрупи)АДРЕСА_2, особовий рахунок споживача 50201, укладено договір № 63 про надання послуг з централізованого опалення. Предметом договору є надання споживачеві відповідної якості послуги з централізованого опалення квартири АДРЕСА_3, а споживач зобов’язується своєчасно оплачувати надані послуг за встановленими тарифами у строки і на умовах, що передбачені договором.

Статтею 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону.

Зазначений вище договір відповідає типовому договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в редакції Постанови Кабінету Міністрів України № 933 від 03.09.2009 із змінами, внесеними згідно з Постановами Кабінету Міністрів України № 151 від 17.02.2010, № 1135 від 31.10.2011, № 1037 від 30.10.2015, № 633 від 18.08.2017.

Частина 6 статті 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» вказує, що послуга з постачання теплової енергії надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з постачання теплової енергії, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Відносини між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг і фізичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення регулюються Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630.

Пунктом 8 Розділу «Порядок надання послуг» цих Правил визначено, що послуги надаються споживачеві згідно з договором, що оформляється на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення.

Ці ж Правила містять Розділ «Відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів», відповідно до якого споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. За положеннями п. 25 цих Правил відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

На виконання п.25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України, тобто центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства, 22.11.2005 затверджено Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання.

Цим Порядком визначено процедуру відключення від мереж

централізованого опалення при відмові споживача від послуг та зазначено, що для реалізації права споживачів на відмову від отримання послуг централізованого опалення орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади створює своїм рішенням постійно діючу міжвідомчу комісію для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж теплопостачання. Також визначено, що таке відключення відбувається тільки на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії щодо відключення від мереж ЦО і ГВП, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації. Рішення Комісії оформляється протоколом, витяг з якого у десятиденний строк надається заявникові.

З інформації Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та капітального будівництва Куп’янської міської ради Харківської області за вих. № 687-06 від 20.03.2019 встановлено, що відповідно до рішення виконавчого комітету Куп’янської міської ради Харківської області № 161 від 22.03.2011 створена постійно діюча міжвідомча комісія щодо відключення окремих приміщень та квартир в багатоповерхових будинках від системи централізованого опалення. Станом на 20.03.2019 ОСОБА_1 до цієї комісії не зверталася (а.с.48).

Отже, позивач ОСОБА_1 не отримувала дозвіл на відключення належного їй житлового приміщення від мереж централізованого опалення та не зверталася до відповідної комісії, а виконала відключення самовільно. Посилання позивачки на те, що відключення приміщення від мереж централізованого опалення є правомірним та санкціонованим відповідачем, оскільки здійснювалося працівниками КП «ОІТЦ», про що було складено відповідний акт та сплачено за відповідні послуги, суд вважає безпідставними, оскільки без дотримання встановленої законодавством процедури, споживач не може бути відключений від мереж централізованого опалення.

КП «ОІТЦ» споживачу ОСОБА_1 16.08.2018 за вих. № 65 видано технічні умови на реконструкцію системи теплопостачання квартири при відключенні від мереж централізованої системи теплопостачання в багатоквартирному житловому будинку, в яких чітко зазначено, що ці умови дійсні за умови виконання п. 2.1. Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 169 від 06.11.2007, тобто попереднього звернення та отримання позитивного рішення постійно діючої міжвідомчої комісії щодо відключення від мереж централізованого опалення.

При цьому, відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання " схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення. Витрати, пов'язані з відключенням від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, а також встановленням індивідуальних (автономних) систем опалення, відшкодовуються споживачами відповідно до калькуляції, складеної виконавцем.

У зв’язку з чим, технічними умовами передбачено та зобов’язано споживача вчинити низку дій для реконструкції системи опалення, однак позивачем ОСОБА_1 без дотримання вищезазначених умов, виконано лише п.6 цих умов, а саме: момент відключення від мережі централізованого опалення оформлено актом з представниками КП «ОІТЦ».

При цьому, суд зазначає, що відповідно до п.п.5 п.22 Договору про надання послуг з централізованого опалення від 05.06.2018 виконавець, тобто КП «ОІТЦ» зобов’язаний приймати участь у перевірці стану внутрішньо будинкових систем багатоквартирного будинку із складенням відповідного акту спільно з балансоутримувачем, тому акт від 16.08.2018, копія якого міститься на аркуші справи 15, підтверджує лише про виконання відповідачем умов зобов’язань за договором та не свідчить про наявність у ОСОБА_1 сукупності обставин, за яких вищевказані технічні умови на реконструкцію системи теплопостачання є дійсними.

Частинами 1,3 ст. 651 ЦК України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Як зазначено вище, відмова від послуг центрального теплопостачання споживача, а отже і відмова від договору № 63 від 06.06.2018, укладеного між сторонами у справі, можлива лише з дотриманням умов, визначених Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За положеннями статті 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже, відключення споживачів від мережі централізованого опалення відбувається тільки на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади з вчиненням в подальшому дій споживачем з дотриманням визначеної Порядком від 22 листопада 2005 року № 4 процедури, тому суд не приймає до уваги письмові пояснення позивача від 03.04.2019, які містяться на аркушах справи 76-77, щодо залишення поза увагою відповіді Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та капітального будівництва від 20.03.2019.

Позивачем не надано доказів щодо технічної можливості відключення від мереж теплопостачання. Самовільне відключення та фактичний демонтаж опалювальних приладів є порушенням Правил, затверджених Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005.

За повідомленням представника ОСОБА_2 підприємства «Обласний інформаційно-технічний центр» ОСОБА_1, яка мешкає за адресою: АДРЕСА_4, з заявою про відключення від мережі централізованого опалення до Куп’янсько-Шевченківської філії КП «ОІТЦ» та головного підприємства КП «ОІТЦ» не зверталася, також до цих комунальних підприємств від уповноваженого власника – голови житлово-будівельного кооперативу будинку № 5 по вулиці Крутій міста Куп’янська Харківської області в установленому законом порядку не надходили (а.с.84).

Отже, самостійний факт надіслання КП «ОІТЦ» заяви про внесення змін в особовий рахунок № 50201 та припинення нарахувань за послуги теплопостачання не є підставою для розірвання договору, оскільки позивачем не дотримано інших встановлених договором умов, зокрема щодо технічної можливості відключення від мереж теплопостачання.

У цій справі суд враховує позицію Верховного Суду, викладену у постановах від 10 жовтня 2018 року справа № 686/780/17, провадження № 61-9419 св18 та від 03 травня 2018 року справа № 209/4980/15-ц, провадження № 61-12661св18.

Відповідно до положень ст. 651, 652 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони.

Враховуючи вищевикладене, суд також не приймає до уваги посилання позивача на неякісне надання послуг відповідачем, який вважає істотним недоліком послуги та на підставі п.4 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів» вказує, як на підставу розірвання договору, оскільки факт неналежного надання або ненадання послуг не зафіксовано ОСОБА_1 актом-претензією у відповідності до пунктами 27-33 Договору про надання послуг з централізованого опалення від 05.06.2018, пунктами 33-39 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ № 630 від 21.07.2005, а отже вони не є допустимими, достатніми та достовірними доказами у справі.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною першою статті 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом .

Також суд не приймає до уваги посилання позивача на те, що міжвідомчі накази взагалі не регулюють цивільні відносини, тому застосування Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого 22.11.2005 Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України є безпідставним, з огляду а таке.

Однією з багатьох функцій, покладених на міністерства, інші центральні органи виконавчої влади є прийняття ними нормативно-правових актів на підставі й на виконання Конституції України, законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, обов’язкових до виконання на території України.

Нормативно-правовий акт є офіційним письмовим документом, який приймається уповноваженим органом, установлює, змінює або скасовує норми права. Нормативно-правові акти міністерств поширюються, як правило, на сферу діяльності міністерства або на всіх громадян та юридичних осіб на всій території України, оскільки компетенція Кабінету Міністрів не обмежується ніякими галузевими чи регіональними (територіальними) рамками.

ОСОБА_1 не надано доказів в обґрунтування наявності підстав для припинення договору надання послуг з теплопостачання, а саме щодо відключення квартири споживача від мережі централізованого опалення на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади з вчиненням в подальшому дій споживачем з дотриманням визначеної Порядком від 22 листопада 2005 року № 4 процедури, тому вимоги позивача про захист прав споживачів, розірвання договору, не підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 23, 76-81, 90, 141, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, ст.ст. 651,652 ЦК України, ст.ст. 12, 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», суд

У Х В А Л И В :

У задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 підприємства «Обласний інформаційно-технічний центр» в особі Куп’янсько-Шевченківської філії про призупинення дії та розірвання договору № 63 від 05.06.2018 «Про надання послуг з централізованого опалення» – відмовити.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов’язки до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Куп’янський міськрайонний суд Харківської області протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 02.05.2019.

Головуючий: І.М.Демченко

Джерело: ЄДРСР 81491274
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку