open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

26 квітня 2019 р. Справа № 120/1186/19-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Воробйової Інни Анатоліївни, розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1, позивач) з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду у Вінницькій області (далі - ГУПФУ у Вінницькій області, відповідач) про :

- визнання протиправними дій ;

- зобов'язання здійснити з 23.10.2017 р. перерахунок призначеної пенсії з дня встановлення інвалідності з урахуванням доплат до пенсії як інваліду війни 3 групи у розмірі 30 % прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що отримує пенсію за нормами Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" та з жовтня 2017 року йому встановлено інвалідність. Відтак, на думку позивача, починаючи з жовтня 2017 р. йому має нараховуватись доплата до пенсії. Однак, відповідач здійснив її перерахування лише 01.08.2018 р.

Позивач не погоджується з такими діями управління та вважає, що наявні всі підстави для здійснення йому перерахунку починаючи з жовтня 2017 р., в зв'язку з чим звернувся з цим позовом до суду.

08.04.2019 р. відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено до розгляду на 26.04.2019 р. без виклику учасників справи.

Представником відповідача надано відзив на позовну заяву(вх. №22901 від 25.04.2019 р.) згідно якого заперечує проти задоволення позову та вказує, що позивачу в липні 2018 р видано посвідчення, яке підтверджує статус інваліда війни 3 групи. Відтак, управлінням з 01.08.2018 р. і призначено виплату підвищення до пенсії як інваліду війни, що відповідає вимогам ст. 51 Закону №2262.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області і отримує з 23.10.2017 р. пенсію по інвалідності відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" .

Разом з цим, при призначенні пенсії по інвалідності 23.10.2017 р. надбавка до пенсії, як інваліду війни не встановлена.

22.01.2019 р. ОСОБА_1 звернувся із заявою до ГУ ПФУ у Вінницькій області про здійснення перерахунку пенсії з урахуванням доплат, як інваліду 3 групу, за наслідком розгляду якої листом №66/М-05 від 22.01.2019 р. його повідомлено, що оскільки посвідчення інваліда війни видано 01.07.2018 р., а тому й перерахунок здійснено з 01.08.2018 р.

Не погоджуючись із даним діями суб'єкта владних повноважень, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Визначаючись стосовно позовних вимог , суд керується та виходить з наступного.

Згідно положень статті 18 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" (далі - Закон № 2262-ХІІ), пенсії по інвалідності особам, які мають право на пенсію за цим Законом, призначаються в разі, якщо інвалідність настала в період проходження ними служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби, або якщо інвалідність настала пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), яке виникло в період проходження військової служби чи під час перебування в полоні або заручником, якщо полонення чи захоплення заручником не було добровільним і особа, яка має право на пенсію за цим Законом, перебуваючи в полоні або заручником, не вчинила злочину проти миру і людства.

Статтею 19 Закону № 2262-ХІІ визначено, що групи і причини інвалідності, а також час її настання встановлюються медико-соціальними експертними комісіями, які діють на підставі положення про них, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Залежно від ступеня втрати працездатності особи з інвалідністю поділяються на три групи.

Згідно статті 20 Закону № 2262-ХІІ залежно від причини інвалідності особи з інвалідністю з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом поділяються на такі категорії:

а) особи з інвалідністю внаслідок війни - при настанні інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю у бойових діях у мирний час, а також інші особи, зазначені у статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

б) інші особи з інвалідністю з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом - при настанні інвалідності внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби.

Відповідно до статті 25 Закону № 2262-ХІІ, особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, іншим особам, зазначеним у пунктах "б"-"д" статті 1-2 цього Закону, які мають право на пенсію за цим Законом і які є ветеранами війни, та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", пенсії по інвалідності підвищуються в порядку і на умовах, передбачених зазначеним Законом.

Статтею 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" встановлено, що інвалідам війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються: інвалідам I групи - у розмірі 50 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, II групи - 40 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, III групи - 30 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Отже, як видно інвалідам війни 3 групи підвищується пенсія на 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Відповідно до статті 51 Закону № 2262-ХІІ, при настанні обставин, які тягнуть за собою зміну розміру пенсій, призначених військовослужбовцям строкової служби та їх сім'ям, перерахунок цих пенсій провадиться відповідно до строків, встановлених частиною четвертою статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Перерахунок пенсій, призначених особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом та членам їх сімей, провадиться з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії. Якщо при цьому пенсіонер набув права на підвищення пенсії, різницю в пенсії за минулий час може бути виплачено йому не більш як за 12 місяців.

Перерахунок пенсій у зв'язку із зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на такий перерахунок згідно з цим Законом, або у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, не проведений з вини органів Пенсійного фонду України та/або державних органів, які видають довідки для перерахунку пенсії, провадиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком.

Аналізуючи встановлені у справі обставини та враховуючи положення процитованих норм у їх сукупності, суд доходить висновку, що перерахунок пенсії здійснюється з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії та різницю в пенсії за минулий час має бути виплачено не більш, як за 12 місяців.

Слід вказати, що підставою для надання статусу інваліда війни є відповідні довідки медико -соціальних комісій, про що зазначено в статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Отже, саме з моменту визначення медичною установою інвалідності та чи пов'язана така із захистом батьківщини і виникає у особи статус інваліда війни.

При цьому, посвідчення є лише документом, що підтверджує статус ветеранів війни та інших осіб, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", на основі котрого надаються відповідні пільги і компенсації (Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою КМУ від 12 травня 1994 р. № 302).

Так, як видно із матеріалів справи та підтверджується випискою з акта МСЕК №935550 інвалідність ОСОБА_1 встановлено з 23.10.2017 р., що не заперечується відповідачем.

Окрім того, судом встановлено, що управлінням призначено пенсію ОСОБА_1 саме з 23.10.2017 р. та у зв'язку із інвалідністю пов'язаною із пораненням, контузією, каліцтвом, захворюванням, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби, тобто як інваліду війни.

За таких обставин, беручи до уваги, що довідкою МСЕК №935550 підтверджено інвалідність ОСОБА_1 з 23.10.2017 р., та саме з даної дати особі з інвалідністю внаслідок війни призначена пенсія по інвалідності, суд доходить висновку про наявність підстав для виплати підвищення до пенсії у розмірі 30 % з 23.10.2017 р.

Разом з тим, оцінюючи вимоги щодо визнання протиправними дій , суд вказує на таке.

Згідно загальних засад права, бездіяльність суб'єкта владних повноважень - це пасивна поведінка суб'єкта владних повноважень, яка може мати вплив на реалізацію прав, свобод, інтересів фізичної чи юридичної особи. В свою чергу, дії - це юридично значуща активна (тобто врегульована нормами права) поведінка суб'єкта владних повноважень, що спричиняє юридичні наслідки.

Як встановлено, судом відповідач не нарахував підвищення до пенсії в розмірі 30%, тобто не вчинив дії.

Відтак, в частині визнання протиправними дій, позов задоволенню не підлягає, оскільки жодних дій відповідачем не вчинялось.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів сторін, оцінивши докази суб'єкта владних повноважень на підтвердження правомірності своїх дій та докази, надані позивачем, суд доходить висновку, що з наведених у позовній заяві мотивів і підстав, позовній вимоги підлягають частковому задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд вказує, що відповідно до частини третьої статті 139 КАС України, при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Разом з тим, відповідно до статті 5 Закону України "Про судовий збір" позивач звільнений від сплати судового збору, відтак такий не сплачувався, а отже не підлягає стягненню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

адміністративний позов задовольнити частково.

Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області здійснити з 23 жовтня 2017 року перерахунок пенсії ОСОБА_1 із урахуванням підвищення до пенсії як інваліду війни 3 групи у розмірі 30 % прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність.

В решті позовних вимог - відмовити.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 255 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер за ДРФО НОМЕР_1).

Відповідач: Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7, код ЄДРПОУ 13322403).

Повний текст рішення оформлено: 02.05.19 р.

Суддя Воробйова Інна Анатоліївна

Джерело: ЄДРСР 81481082
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку