open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2019 р. Справа№200/3065/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Голуб В.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що рішенням Донецького окружного адміністративного суду по справі № 805/3618/18-а від 27 серпня 2018 року були визнані протиправними дії відповідача - Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області щодо прийняття рішення про відмову у переведенні позивача із власної пенсії на пенсію у зв'язку із втратою годувальника. Рішення Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області № 268 від 09.02.2018 року «Про відмову в переводі ОСОБА_1 з пенсії за віком на пенсію у зв'язку із втратою годувальника» скасоване та зобов'язано Селидовське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 про призначення/ перерахунок пенсії № 268 від 01 лютого 2018 року, з урахуванням правової оцінки, наданої судом у даному рішенні. В січні 2019 року на виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду по справі № 805/3618/18-а від 27.08.2018 року відповідач перевів позивача із власної пенсії на пенсію у зв'язку із втратою годувальника та сплатив усі невиплачені суми пенсії, починаючи з 01 лютого 2018 року. Проте, під час переводу з 01.02.2018 на пенсію у зв'язку із втратою годувальника відповідач не виконав приписи Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» щодо встановлення їй як удові загиблого шахтаря доплати до пенсії по втраті годувальника. Позивач вважає таку бездіяльність протиправною, та просить зобов'язати відповідача призначити щомісячну доплату до пенсії по втраті годувальника в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність згідно частини 1 ст. 7 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», починаючи з 01.02.2018 року.

Відповідачем через канцелярію суду було надано відзив на позовну заяву, згідно якого зазначено, що перерахунок пенсії позивачу здійснено відповідно до вимог ст.36, ст.37 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 50 % пенсії за віком померлого годувальника, при цьому надбавка до пенсій, перерахованих згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зі змінами відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" чинним законодавством не передбачена. Крім того, представник відповідача зазначає, що в матеріалах пенсійної справи відсутні відомості, що смерть годувальника - чоловіка ОСОБА_1 пов'язана із нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням. На підставі зазначеного, відповідач просив в задоволені позовних вимог відмовити.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 04.03.2019 року клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору - задоволено. Відстрочено позивачу сплату судового збору до ухвалення судового рішення по справі. Прийнято до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії та відкрито провадження по справі № 200/3065/19-а. Розгляд адміністративної справи № 200/3065/19-а визначено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження. Призначено судове засідання по справі на 03.04.2019 року о 15 год. 15 хв.

Позивач та представник відповідача, належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, до суду не з'явились.

Згідно з частиною четвертою статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі- КАС України) у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд встановив наступне.

Позивач - ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1), зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.10-11).

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду по справі № 805/3618/18-а від 27 серпня 2018 року були визнані протиправними дії Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області щодо прийняття рішення про відмову у переведенні ОСОБА_1 із її власної пенсії на пенсію у зв'язку із втратою годувальника - ОСОБА_2 протиправними та скасовано рішення Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області № 268 від 09.02.2018 року «Про відмову в переводі з пенсії за віком на пенсію у зв'язку із втратою годувальника» ОСОБА_1. Зобов'язано Селидовське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 про призначення/перерахунок пенсії № 268 від 01 лютого 2018 року, з урахуванням правової оцінки, наданої судом у даному рішенні (а.с.13-17).

Вказаним рішенням суду встановлено, що ОСОБА_2 помер НОМЕР_2, відповідно до свідоцтва про смерть НОМЕР_3 Як вбачається з акту про нещасний випадок № 3 від 06.03.2003 року форми Н-1, витягу з акту огляду у МСЕК № 082047 та висновку № 5 смерть ОСОБА_2 пов'язана із травмою на виробництві.

Зазначене рішення суду набрало законної сили.

Суд зазначає, що ч.4 ст. 78 КАС України передбачено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

В січні 2019 року на виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду по справі № 805/3618/18-а від 27.08.2018 року відповідач перевів позивача із власної пенсії на пенсію у зв'язку із втратою годувальника та сплатив усі невиплачені суми пенсії, починаючи з 01 лютого 2018 року. Проте, під час переводу з 01.02.2018 на пенсію у зв'язку із втратою годувальника відповідач не виконав приписи Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» щодо встановлення їй як удові загиблого шахтаря доплати до пенсії по втраті годувальника.

Листом від 16.01.2019 року № 727/03 Селидовське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області повідомило, що надбавка до пенсії позивачу не призначена, оскільки в матеріалах пенсійної справи відсутні документи, які підтверджують загибель годувальника - чоловіка ОСОБА_1 на підприємстві (а.с.8).

Вважаючи таку бездіяльність відповідача протиправною, ОСОБА_1 звернулась до суду.

Проаналізувавши встановлені обставини справи та норми законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі, з наступних підстав.

Вирішуючи спір по суті, суд виходить з того, що позивач має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, яка розрахована відповідно до вимог статті 37 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з частиною 1 статті 6 цього Закону непрацездатні громадяни крім пенсійних виплат із системи пенсійного забезпечення мають право отримувати доплати, надбавки та підвищення до зазначених виплат, додаткову пенсію в порядку та за рахунок коштів, визначених законодавством.

Абзацом 1 пункту 16 розділу Прикінцеві положення Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Частиною 1 статті 7 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, до пенсії у зв'язку із втратою годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї встановлюється доплата в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, за рахунок коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" (Закон № 345-V) встановлено, що дія частини першої статті 7 і статті 8 цього Закону поширюється також на пенсіонерів, пенсія яким була призначена до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до пункту 2 Порядку встановлення членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, щомісячної доплати до пенсії у зв'язку з втратою годувальника, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 24 вересня 2008 року № 862 право на встановлення доплати до пенсії мають члени сімей (зазначені у частині третій статті 6 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці") шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, яким призначено пенсію у зв'язку із втратою годувальника.

Отже, обов'язковою умовою для отримання позивачем доплати до пенсії, відповідно до статті 7 Закону № 345-VІ є безпосередньо призначення пенсії у зв'язку із втратою годувальника.

Крім того, рішенням Донецького окружного адміністративного суду по справі № 805/3618/18-а від 27 серпня 2018 року було встановлено, що смерть ОСОБА_2, чоловіка позивача, пов'язана із травмою на виробництві.

Суд зазначає, що дві обов'язкові умови для отримання ОСОБА_1 щомісячної доплати до пенсії у зв'язку з втратою годувальника дотримані.

Враховуючи зазначені норми чинного законодавства та встановивши фактичні обставини справи, суд дійшов висновку щодо визнання протиправною бездіяльності відповідача, яка полягає у не виплаті ОСОБА_1 щомісячної доплати до пенсії по втраті годувальника в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність згідно частини 1 ст. 7 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" починаючи з 01.02.2018 року та зобов'язання Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області призначити ОСОБА_1 щомісячну доплату до пенсії по втраті годувальника в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність згідно частини 1 ст. 7 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», починаючи з 01.02.2018 року.

Отже, позовні вимоги ОСОБА_1 до Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії підлягають задоволенню в повному обсязі.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 04.03.2019 року позивачу відстрочена сплата судового збору до ухвалення судового рішення по справі.

Згідно ч. 1 ст. 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання фізичною особою до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру встановлюється ставка судового збору - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Розмір прожиткового мінімум для працездатних осіб становить 1 921, 00 грн.

Таким чином, зважаючи на те, що ухвалою суду позивачу була відстрочена сплата судового збору, суд приходить до висновку про необхідність стягнення з відповідача 768,40 грн. на користь Державного бюджету України, як того вимагає ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

Згідно з ч. 3 ст. 243 КАС України у виняткових випадках залежно від складності справи складення рішення, постанови у повному обсязі може бути відкладено на строк не більш як десять, а якщо справа розглянута у порядку спрощеного провадження - п'ять днів з дня закінчення розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 139, 243-250, 255, 262, 295 КАС України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1) до Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 41247274, 85400, Донецька обл., місто Селидове, вулиця Героїв праці, будинок 6) про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, яка полягає у не виплаті ОСОБА_1 щомісячної доплати до пенсії по втраті годувальника в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність згідно частини 1 ст. 7 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці", починаючи з 01.02.2018 року.

Зобов'язати Селидовське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області призначити ОСОБА_1 щомісячну доплату до пенсії по втраті годувальника в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність згідно частини 1 ст. 7 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», починаючи з 01.02.2018 року

Стягнути з Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області суму судового збору у розмірі 768,40 грн. (сімсот шістдесят вісім гривень сорок копійок) на користь Державного бюджету України.

Повний текст рішення складено 08 квітня 2019 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Голуб В.А.

Джерело: ЄДРСР 81015103
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку