open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 квітня 2019 року

Київ

справа №522/23579/16-а

адміністративне провадження №К/9901/56770/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого Гриціва М.І.,

суддів: Берназюка Я.О., Коваленко Н.В., -

розглянув у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (далі - ГУ ПФУ) на постанову Приморського районного суду міста Одеси від 21 грудня 2016 року (суддя Ільченко Н.А.) та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 березня 2017 року (судді Шеметенко Л.П., Потапчук В.О., Семенюк Г.В.) у справі за позовом ОСОБА_1 до ГУ ПФУ про зобов'язання вчинити певні дії, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом, у якому просив зобов'язати ГУ ПФУ здійснити перерахунок пенсії з 01 липня 2016 року на підставі довідки від 08 вересня 2016 року № 10.1-39-153 «Про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсій» та стягнути заборгованість згідно з проведеним перерахунком.

Вимоги обґрунтовував тим, що Кабінет Міністрів України (далі - КМУ) делегував керівникам державних органів право у межах асигнувань, що виділяються на їх утримання, установлювати посадові оклади військовослужбовців, і тому наказ Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (далі - Украерорух) від 19 липня 2016 року № 221 «Про підвищення посадових окладів військовослужбовцям, відрядженим до Украероруху» (далі - наказ № 221) є підставою для перерахунку його пенсії.

Суди встановили, що ОСОБА_1 є підполковником запасу та проходив військову службу з 1980 року по 27 жовтня 2005 року.

Відповідно до наказу Міністра оборони України (по особовому складу) від 19 жовтня 1999 року № 600 під час проходження служби ОСОБА_1 був відряджений у розпорядження Украероруху, де він проходив службу на різних посадах, та отримував грошове забезпечення.

Наказом заступника Міністра оборони України від 27 жовтня 2005 року № 45 ОСОБА_1 звільнений у запас за станом здоров'я.

Відповідно до наказу Одеського регіонального структурного підрозділу Украероруху від 21 листопада 2005 року № 93/к підполковника ОСОБА_1, заступника керівника польотів районного диспетчерського центру Одеського РСП Украероруху, 30 листопада 2005 року звільнено з посади та виключено із списків особового складу підприємства з 01 грудня 2005 року.

Наказом № 221 з 01 липня 2016 року збільшено розмір посадових окладів військовослужбовцям відрядженим до Украероруху, в тому числі за посадою, яку обіймав позивач до звільнення.

Відповідно до довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії від 08 вересня 2016 року № 10.1-39-153, що видана Украерорухом розмір грошового забезпечення за посадою заступника керівника польотів районного диспетчерського центру РСП, яку займав позивач на момент звільнення, згідно з нормами, чинними з 01 липня 2016 року становить 17 027 гривень на місяць.

ГУ ПФУ листом від 06 жовтня 2016 року № 1112/С-11 відмовило ОСОБА_1 в перерахунку пенсії відповідно до довідки від 08 вересня 2016 року №10.1-39-153.

Вважаючи права та законні інтереси порушеними, позивач звернувся до суду з адміністративним позовом.

Приморський районний суд міста Одеси постановою від 21 грудня 2016 року позов задовольнив.

Одеський апеляційний адміністративний суд ухвалою від 21 березня 2017 року це рішення залишив без змін.

ГУ ПФУ не погодилося із рішеннями судів попередніх інстанцій і подало касаційну скаргу про їх скасування та прийняття нового рішення про відмову у задоволенні позову. У скарзі посилається на неправильне застосування судами матеріальних норм права. Зокрема, зазначає, що у довідці наданої для перерахунку пенсії міститься посилання на наказ Украероруху, а не на постанову КМУ, хоча у Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», затвердженого постановою КМУ від 13 лютого 2008 року № 45 (далі - Порядок), як зазначив відповідач, чітко визначено, що перерахунок раніше призначених відповідно до Закону України від 09 квітня 1992 року № 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі - Закон № 2262-ХІІ) пенсій проводиться тільки у разі прийняття рішення КМУ, яке і повинно зазначатись у довідці для перерахунку пенсій. Таким чином, на думку відповідача, наказ Украероруху, на який посилається позивач, не може бути підставою для перерахунку пенсій та не може зазначатись в довідці для перерахунку пенсії.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду перевірив зібрані у справі докази, на підставі яких були прийняті оскаржені рішення судів першої та апеляційної інстанцій, обговорив доводи касаційної скарги і дійшов висновку про таке.

За правилами частини третьої статті 63 Закону № 2262-ХІІ (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, у строки, передбачені частиною другою статті 51 цього Закону.

З наведеної норми права вбачається, що підставою для проведення перерахунку пенсії є фактична зміна хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, проведена на підставі рішення суб'єкта владних повноважень, наділеного правом встановлювати чи змінювати види грошового забезпечення військовослужбовців.

Пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 1999 року № 1281 «Про створення об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України» передбачено, зокрема, що грошове та матеріальне забезпечення військовослужбовців, відряджених до Украероруху, потрібно здійснювати у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2001 року № 104 «Про порядок і норми грошового та матеріального забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, осіб начальницького складу органів внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань, відряджених до органів виконавчої влади та інших цивільних установ».

Відповідно до пункту 80 Положення про проходження військової служби відповідними категоріями військовослужбовців, затвердженого Указом Президента України від 7 листопада 2001 року № 1053/2001, пенсійне забезпечення звільнених у запас або у відставку відряджених військовослужбовців здійснюється на загальних підставах, передбачених законодавством для військовослужбовців.

За правилами пункту 1 Порядку (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин), перерахунок раніше призначених відповідно до Закону № 2262-ХІІ пенсій проводиться у разі прийняття рішення КМУ про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за зазначеним Законом, або у зв'язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, установлених законодавством.

Пунктом 5 постанови КМУ від 7 листопада 2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» передбачено, що керівникам державних органів у межах асигнувань, що виділяються на їх утримання, надано право установлювати посадові оклади військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, посади яких не передбачені цією постановою, у відповідних випадках.

Отже, КМУ делегував керівникам державних органів своє право визначати розміри посадових окладів, тому наказ № 221, яким підвищено посадові оклади військовослужбовців, відряджених до Украероруху, є підставою для перерахунку пенсії відповідно до частини третьої статті 63 Закону № 2262-ХІІ.

Абзацом сьомим пункту 3 Порядку встановлено, що особам, що відряджалися для виконання службових обов'язків до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств та були звільнені із служби у зв'язку з виходом на пенсію безпосередньо з посад, на яких вони перебували, перерахунок пенсій провадиться на підставі довідок про розмір грошового забезпечення, виданих зазначеними органами, установами, організаціями і підприємствами.

З огляду на викладене Верховний Суд дійшов висновку про те, що пенсії військовослужбовців, відряджених до Украероруху, підлягають перерахунку відповідно до частини третьої статті 63 Закону № 2262-ХІІ у зв'язку зі зміною розміру грошового забезпечення на підставі наказу № 221 державного органу, якому КМУ делегував своє право визначати розміри посадових окладів.

Аналогічна правова позиція щодо застосування зазначених норм права вже була висловлена колегією суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України, зокрема у постанові від 10 травня 2016 року (справа № 21-278а16), а також Верховним Судом, зокрема у постанові від 24 квітня 2018 року (справа № 461/939/17).

За наведених обставин колегія суддів визнає, що суди першої й апеляційної інстанцій не допустили неправильного застосування норм матеріального права чи порушень норм процесуального права при ухваленні судових рішень, тому касаційну скаргу ГУ ПФУ слід залишити без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій - без змін.

Керуючись статтями 341- 343, пунктом 1 частини першої статті 349, статтями 350, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, -

постановив:

Касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області залишити без задоволення, а постанову Приморського районного суду міста Одеси від 21 грудня 2016 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 березня 2017 року - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Головуючий М.І. Гриців

Судді: Я.О. Берназюк

Н.В. Коваленко

Джерело: ЄДРСР 80894404
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку