open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 724/12/19

Провадження

№ 2/724/161/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2019 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Єфтеньєва О.Г.

при секретарі: Швець А.Л.

за участю сторін:

позивача: ОСОБА_1

представників відповідачів: ОСОБА_2, ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хотин Чернівецької області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради Хотинського району, Чернівецької області про скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення,-

В С Т А Н О В И В:

04 січня 2019 року позивач ОСОБА_1 звернуся до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовом до відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради Хотинського району, Чернівецької області про скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення. В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що він з 01.09.2015 року та по даний час працює на посаді директора Недобоївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Наказом «Про оголошення догани» № 21-к від 30.10.2018 року його притягнуто до дисциплінарної відповідальності за невиконання п.4.12 наказу відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради від 22.06.2018 року № 139 «Про підготовку закладів освіти підпорядкованих Недобоївській сільській раді до нового 2018-2019 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період» та оголошено стягнення у вигляді догани.

Вважає даний наказ незаконним та таким, що не містить конкретних порушень, які він допустив, оскільки він не вчиняв жодних дисциплінарних проступків та трудову дисципліну не порушував. Окрім того, наказ не містить визначення, який саме дисциплінарний проступок було вчинено та в який період.

Вважає, що вищевказаний наказ підлягає скасуванню з наступних причин, а саме: згідно наказу відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради від 22.06.2018 року № 139 «Про підготовку закладів освіти підпорядкованих Недобоївській сільській раді до нового 2018-2019 н.р. та роботи в осінньо-зимовий період» 22 серпня 2018 року була проведена перевірка готовності навчального закладу Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів до нового 2018-2019 навчального року, під час здійснення даної перевірки він перебував у черговій відпустці з 02.07.2018 року по 27.08.2018 року, що підтверджується наказом «Про виконання обов'язків директора закладу» № 24-а/г від 23.06.2018 року, обов'язки директора Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів виконує директор з адміністративно - ¬господарської роботи ОСОБА_4, з 02.07.2018 року, тобто перевірка здійснювалась без його участі, про виявлені якісь недоліки він знати не міг, з актами обстеження та протоколами не був ознайомлений, оскільки відповідні протоколи та акти йому не надавались.

Згідно п. 1.9 Посадової інструкції директора зазначено, що на час відсутності директора його обов'язки виконує заступник директора з навчально-виховної роботи, за його відсутності - заступник з виховної роботи, а за відсутності зазначених заступників обов'язки директора виконує заступник з адміністративно-господарської роботи, що і обумовлено наказом по закладу освіти № 24-а/г від 23.06.2018 року. Свою посадову інструкцію № 4, затверджену 01.02.2017 року начальником відділу освіти Недобоївської сільської ради, отримав 02.02.2017 року, яка є типовою для керівників освітніх закладів Недобоївської ОТГ, а не вказано, що це саме посадова інструкція керівника Недобоївського закладу освіти.

17.09.2018 року комісією був складений акт в якому зазначається, що ведуться роботи по усуненню недоліків, але ще не завершені в повному обсязі, даний акт ним отриманий 30.10.2018 року. Також вказує, що даний акт був складений із значними порушеннями та помилками, де невірно навіть зазначено питання по виконанню рішення суду по харчоблоку, а саме зазначається, що виконання рішення суду по організації харчування, яке не відповідає дійсності.

Згідно п. 1.1 Статуту Недобоївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Недобоївської сільської ради Хотинського району Чернівецької області, засновником закладу освіти є Недобоївська сільська рада, уповноваженим органом засновника з питань освіти є відділ освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради, майно закладу освіти перебуває в управлінні Недобоївської сільської ради.

Зазначає, що ним неодноразово направлялись звернення Недобоївському сільському голові, начальнику відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради про виділення коштів на ремонт майстерні та харчоблоку, підведення тепла та води до вбиральні, ремонт інших будівель та потреб закладу.

Вважає, що накладення дисциплінарного стягнення відбулось через неупереджене та неприязне ставлення до нього з боку голови Недобоївської сільської ради Хотинського району, Чернівецької області та начальника відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради Хотинського району Чернівецької області. Будь-які дані, що свідчили б про порушення ним обов’язку працівника, визначених ст. 139 КЗпП України, в відповідача відсутні, а застосування до нього стягнення у вигляді догани застосоване не на підставах та не у відповідності до вимог трудового законодавства, в зв’язку з чим спірний наказ № 21-к від 30.10.2018 року підлягає скасуванню, як незаконний.

Зазначає, що так як він незаконно притягнутий до дисциплінарної відповідальності і порушення його прав та гарантій як працівника призвели до значних моральних страждань, матеріальних втрат через невиплату премій, втрати впевненості в завтрашньому дні та побоюваннях його незаконного звільнення з боку засновника, що призводить до необхідності прикладання ним додаткових зусиль по організації свого життя, тому вважає, що Недобоївська сільська рада, яка є засновником навчального закладу, який він очолює повинна йому відшкодувати моральну та матеріальну шкоду в розмірі трьох посадових окладів директора Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

Просить скасувати наказ «Про оголошення догани» № 21 від 30.10.2018 року, на підставі якого оголошено стягнення у вигляді догани йому ОСОБА_1, директору Недобоївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Недобоївської сільської ради Хотинського району, Чернівецької області та зобов’язати Недобоївську сільську раду відшкодувати йому моральну та матеріальну шкоду в розмірі трьох посадових окладів директора Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Також просить стягнути з відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради Хотинського району, Чернівецької області на його користь судовий збір.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив задовольнити їх в повному обсязі. Суду пояснив, що замовником коштів є Недобоївська сільська рада, на харчоблок кошти не виділялися, коли перший раз приїхала комісія для перевірки школи, він їх не допустив у зв’язку з тим, що в них не було наказу. На наступний день вже приїхали з наказом, та було проведено перевірку школи. Зазначив, що він отримав дисциплінарне стягнення у вигляді догани, з актами обстеження та протоколами не був ознайомлений, оскільки відповідні протоколи та акти йому не надавались. Не погоджується із фактом порушення, згідно якого йому було оголошено догану, у зв’язку з тим, що ремонт мав би зробити засновник разом із закладом освіти. Також вказав, що на нього накладено дисциплінарне стягнення з пропущенням строку. Крім того, зазначив, що він неодноразово звертався до засновника за допомогою щоб зробили ремонт в столовій та вбиральні. Також вказав, що він з 02.07.2018 року по 27.08.2018 року перебував у відпустці.

Визнав, що з бюджету сільської ради йому на початку 2018 року виділялись кошти, але вважає, що це були кошти для господарських потреб.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, суду пояснила, що вона виїжджала 22 серпня 2018 року на перевірку шкіл, та Недобоївський ЗЗСО І-ІІІ ступенів був в жахливому стані, а саме даний навчальний заклад не був готовий до навчального процесу. Також зазначила, що відділ освіти не є розпорядником коштів, гроші надходили до сільської ради. Вказала, що ОСОБА_1 не організовував роботи для підготовки школи до нового навчального 2018/2019 року, а пішов у відпустку, яку він мав би відтермінувати, проте цього не зробив. Також пояснила, що комісією було відстрочено усунення недоліків по підготовці школи до нового навчального 2018/2019 року з 27 серпня 2018 року до 15 вересня 2018 року. Порушення ОСОБА_1 полягають в тому, що даний навчальний заклад був не готовий до нового навчального 2018/2019 року (а саме: вбиральня, харчоблок), все це зазначено в протоколі сесії від 25.10.2018 року. Також вказала, що ОСОБА_1 неодноразово було вказано на недоліки, проте він їх проігнорував. Зазначила, що відділ є уповноваженим органом вирішувати питання накладення дисциплінарного стягнення, що підтверджується положенням та рішенням сільської ради.

Представник відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, суду пояснив, що кошти Недобоївському закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів виділялися та були перераховані засновнику. При перевірці шкіл в серпні місяці 2018 року комісія прийняла всі об’єкти, окрім однієї школи це Недобоївської ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Крім того, вказав, що порушення вчинене ОСОБА_1 є триваючим, а тому уповноважений орган, у строки встановлені законом наклав на нього дисциплінарне стягнення.

Згідно ч. 5 ст. 279 ЦПК України справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами. Клопотань про розгляд справи із повідомленням сторін та заяв із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження від сторін до суду не надходило.

Суд, вислухавши пояснення позивача, представників відповідача, вивчивши та дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 з 01.09.2015 року та по даний час працює на посаді директора Недобоївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, що підтверджується копією трудової книжки УКР № 1612418.

Згідно Наказу відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради від 22.06.2018 року № 139 «Про підготовку закладів освіти підпорядкованих Недобоївській сільській раді до нового 2018-2019 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період» 22 серпня 2018 року була проведена перевірка готовності навчального закладу Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів до нового 2018-2019 навчального року.

Згідно наказу № 24-а/г від 23.06.2018 року у зв’язку з перебуванням директора Недобоївського ЗЗСОІ-ІІІ ступенів у відпустці, вбачається, що обов’язки директора покладено на заступника директора з адміністративно-господарської роботи ОСОБА_4 з 02.07.2018 року.

Згідно наказу № 21-к від 30.10.2018 року «Про оголошення догани» позивача притягнуто до дисциплінарної відповідальності за невиконання п.4.12 наказу відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради від 22.06.2018 року № 139 «Про підготовку закладів освіти підпорядкованих Недобоївській сільській раді до нового 2018-2019 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період» та оголошено стягнення у вигляді догани.

Позивач звертаючись до суду із вказаним позовом вважає, що застосування до нього стягнення у вигляді догани застосоване не на підставах та не у відповідності до вимог трудового законодавства, в зв’язку з чим просить скасувати спірний наказ № 21-к від 30.10.2018 року та зобов’язати Недобоївську сільську раду відшкодувати йому моральну та матеріальну шкоду в розмірі трьох посадових окладів директора Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, мотивуючи тим, що йому не виплатили премію через накладення дисциплінарного стягнення.

Згідно ст. 24 Закону України «Про освіту» система управління закладами освіти визначається законом та установчими документами. Установчі документи закладу освіти повинні передбачати розмежування компетенції засновника (засновників), інших органів управління закладу освіти та його структурних підрозділів відповідно до законодавства. Управління закладом освіти в межах повноважень, визначених законами та установчими документами цього закладу, здійснюють: засновник (засновники); керівник закладу освіти; колегіальний орган управління закладу освіти; колегіальний орган громадського самоврядування; інші органи, передбачені спеціальними законами та/або установчими документами закладу освіти.

Згідно Статуту Недобоївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Недобоївської сільської ради Хотинського району Чернівецької області (2018рік) Недобоївський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Недобоївської сільської ради Хотинського району Чернівецької області (заклад освіти) є правонаступником Недобоївського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад» і знаходиться у комунальній власності територіальної громади с. Недобоївці. Засновником закладу освіти є Недобоївська сільська рада. Уповноваженим органом засновника з питань освіти є відділ освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради на підставі рішення сесії Недобоївської сільської ради від 13.12.2016 року № 223/14/16 і зареєстрованого 16.01.2017 року за № 41083319. Майно закладу освіти перебуває в управлінні Недобоївської сільської ради.

Пунктом 4 статті 25 Закону України «Про освіту», засновник або уповноважена ним особа може делегувати окремі свої повноваження органу управління закладу освіти та/або наглядовій (піклувальній) раді закладу освіти.

Згідно рішення № 544/31/18 від 14 серпня 2018 року Недобоївської сільської ради Хотинського району Чернівецької області «Про делегування повноважень відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради» відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради делеговано повноваження в сфері освіти Недобоївської об’єднаної територіальної громади (крім фінансових) згідно додатку до рішення сесії від 14.08.2018 № 544/31/18 (п. п. 1.5.2 п. 1.5 вказаного додатку) зі сприянням у підготовці закладів освіти до нового навчального року, зокрема до роботи в осінньо-зимовий період, проведення поточного та капітального ремонтів приміщень.

Згідно ст. 26 Закону України «Про освіту» керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти. Повноваження (права і обов'язки) та відповідальність керівника закладу освіти визначаються законом та установчими документами закладу освіти. Керівник є представником закладу освіти у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами і діє без довіреності в межах повноважень, передбачених законом та установчими документами закладу освіти. Керівник закладу освіти в межах наданих йому повноважень: організовує діяльність закладу освіти; вирішує питання фінансово-господарської діяльності закладу освіти; призначає на посаду та звільняє з посади працівників, визначає їх функціональні обов'язки; забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм; забезпечує функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, та ін.

Згідно розділу 8 п. 8.7. Статуту Недобоївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Недобоївської сільської ради Хотинського району Чернівецької області (2018 рік) засновник закладу освіти або уповноважена ним особа - відділ освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради - здійснює контроль за дотриманням установчих документів закладу освіти та контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти.

Згідно рішення № 545/31/18 від 14 серпня 2018 року, затверджено Положення про відділ освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради (нова редакція), та відповідно до розділу 3 (пункт 3.5.2 вказаного положення) вбачається, що основні функції відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради відповідно до покладених на нього завдань та делегованих повноважень полягають також у підготовці закладів освіти до нового навчального року, зокрема до роботи в осінньо-зимовий період, проведення поточного та капітального ремонтів приміщень.

Відповідно до Наказу № 139 від 22.06.2018 року «Про підготовку закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді, до нового навчального року та роботи в осінньо-зимовий період» було затверджено склад комісії готовності закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді (далі Комісії), до нового 2018/2019 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період та пам’ятку перевірки готовності закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільскій раді, до нового 2018/2019 навчального року в осінньо-зимовий період (яка додана до наказу).

Пунктом 3 даного наказу передбачено, що комісії до 20 серпня 2018 року здійснити об’їзд закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді з метою вивчення стану підготовки матеріально-технічної бази до нового навчального року та опалювального сезону, видати відповідні акти. Керівникам закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді, забезпечити реалізацію комплексних заходів до початку нового навчального року, належного та безперебійного їх функціонування в осінньо-зимовий період.

Підпунктом 4.6 пункту 4 даного Наказу передбачено до 20.08.2018 року забезпечити (за потреби) харчоблоки закладів освіти холодильним, технологічним обладнанням, столовим та кухонним посудом, миючими та дезінфікуючими засобами.

Згідно пункту 4.12 вказаного наказу передбачено забезпечити виконання заходів щодо підготовки та організованого початку 2018/2019 навчального року, у закладах освіти підпорядкованих Недобоївській сільській раді, у визначені терміни та в повному обсязі.

Отже, як встановлено судом, даний наказ був доведений до відома керівників закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді, що і було визнано також позивачем в судовому засіданні, що до 20.08.2018 року потрібно забезпечити (за потреби) харчоблоки закладів освіти холодильним, технологічним обладнанням, столовим та кухонним посудом, миючими та дезінфікуючими засобами.

Відповідно до листа № 122 від 20 лютого 2019 року Недобоївської сільської ради, наказ від 22.06.2018 року № 139 «Про підготовку закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді, до нового 2018/2019 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період» був оприлюднений на інформаційному сайті відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради 22.06.2018 року.

Згідно листа Недобоївської сільської ради Хотинського району, встановлено, що протягом 2018 року для придбання матеріалів та обладнання Недобоївському ЗЗСО І-ІІІ ступенів виділялися кошти в сумі 878270,00 гривень (в тому числі 20000 гривень - для заміни проводки в шкільній столові), що і було підтверджено представниками відповідача в судовому засіданні.

Крім того, згідно рішення колегії відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради № 6/2 від 29 грудня 2017 року «Про вивчення стану харчування в закладах освіти Недобоївської ОТГ» колегія вирішила вказати на неналежний контроль щодо організації харчування в Недобоївському НВК І-ІІІ ступенів (директор ОСОБА_1І.). Керівникам закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді проаналізувати на нарадах довідку за наслідками перевірки стану організації харчування у закладах освіти, розробити відповідні заходи щодо усунення виявлених недоліків, до 15.01.2018 року. Посилити особисту відповідальність та щоденний контроль за організацією харчування, якістю продуктів та продовольчої сировини, дотримання встановлених термінів зберігання та використання продуктів з технологією приготування страв, з січня 2018 року, постійно.

Також, пунктом 7.6 даного рішення вирішено: «забезпечити належний стан харчоблоків та залів їдалень, працівників харчоблоків спеціальним одягом, до 15.01.2018 року».

Про дане рішення позивач ОСОБА_1 знав, що він і визнав в судовому засіданні, а саме те, що отримував кошти в розмірі 40000 гривень на початку року, але не використав їх для покращення стану харчування у школі (ремонт харчоблоку).

Із матеріалів справи встановлено, що на підставі наказу Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області від 02.04.2018 року № 62, було проведено перевірку Недобоївського навчально-виховного комплексу «Загально-освітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад», керівником якого є ОСОБА_1. За результатами позапланової перевірки складено акт № 20 від 27.04.2018 року, в якому зафіксовано ряд порушень експлуатації приміщень харчоблоку (кімната для миття посуду, комора, кухня), та на підставі вищевказаної перевірки і виявлених порушень до ОСОБА_1, як керівника Недобоївського навчально-виховного комплексу «Загально-освітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад» застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу в сумі 102 гривні. Дане рішення позивачем не оскаржувалось, з яким він був ознайомлений.

Проте, як встановлено судом, позивачем не забезпечено у повному обсязі техногенну та пожежну безпеку у Недобоївському навчально-виховному комплексі «Загально-освітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад», що також і вбачається із рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 18.07.2018 року, відповідно до якого до ОСОБА_1 вирішено застосувати захід реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді зобов’язання Недобоївського навчально-виховного комплексу «Загально-освітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад» (код ЄДРПОУ-37921195) зупинити експлуатацію і відключити від електромережі із залученням спеціалізованої організації з електропостачанням приміщень харчоблоку (кімната для миття посуду, комора, кухня) за адресою с. Недобоївці, вул. О.Кобилянської, буд. 32, Хотинського району, Чернівецької області до повного виконання у вищезазначеному приміщенні заходів щодо усунення порушень, визначених актом Хотинського районного відділу Управління ДСНС України у Чернівецькій області від 27.04.2018 року № 20.

При цьому, 23.06.2018 року згідно Наказу № 24-а/г від 23.06.2018 року позивачем винесено наказ про відпустку, згідно якого виконання обов’язків директора з 02.07.2018 року покладено на заступника директора з адміністративно-господарської роботи ОСОБА_4 Позивач ОСОБА_1 перебував у відпустці по 27.08.2018 року.

Згідно акту від 17.09.2018 року в складі комісії, вбачається, що комісія втретє здійснила виїзд до Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, в зв’язку з тим, що згідно протоколу № 1 від 31.08.2018 року адміністрації Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів потрібно було усунути недоліки (до 15.09.2018 року) зокрема: виконання рішення суду щодо організації харчування; забезпечення водою та встановлення дверей на кабінках вбиральні. Проте, як встановлено комісією в харчоблоці ведуться роботи по електромережі, які будуть прописані в акті виконаних робіт, і орієнтовно 20.09.2018 року будуть завершені; кабінки вбиральні обладнані дверцятами на 50 %; в жіночій вбиральні встановлено рукомийник, проте у чоловічому відділенні він відсутній.

З чого слідує висновок, що на момент виїзду роботи по усуненню недоліків не виконані в повному обсязі.

З даним актом позивач був ознайомлений, про що свідчить його підпис на вказаному акті.

Отже, судом встановлено, що позивач знаючи про наявність Наказу № 139 від 22.06.2018 року «Про підготовку закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді, до нового навчального року та роботи в осінньо-зимовий період» та проблем із харчоблоком (кімната для миття посуду, комора, кухня) у Недобоївському навчально-виховному комплексі «Загально-освітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад» за адресою с. Недобоївці, вул. О.Кобилянської, буд. 32, Хотинського району, Чернівецької області, знаючи про невідповідність харчоблоку нормам, все ж таки йде у відпустку, та повернувшись з якої не вживає жодних дій по усуненню зазначених робіт.

Також, матеріали справи не містять жодних доказів з приводу того, що позивач звертався до відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради (як засновника) з приводу усунення зазначених порушень, або хоча б вчиняв будь-які дії щодо усунення вказаних порушень.

Крім того, згідно рішення № 577/34/18 від 25.10.2018 року «Про надання пояснень щодо не підписання Акту готовності закладу освіти до нового 2018/2019н.р. та не допуску комісії до проведення моніторингу організації харчування дітей у Недобоївському ЗЗСО І-ІІІ ступенів та протоколу № 36 позачергової сесії ХХХІV сесії VІІ скликання від 25.10.2018 року вбачається, що ОСОБА_1 був присутнім на позачерговій сесії ХХХІV сесії VІІ скликання від 25.10.2018 року та особисто надавав пояснення з приводу не підписання Акту готовності закладу освіти до нового 2018/2019н.р. та не допуску комісії до проведення моніторингу організації харчування дітей у Недобоївському ЗЗСО І-ІІІ ступенів, що спростовує посилання позивача, які він надав в судовому засіданні, а саме те, що на вказаній сесії йому не надавалося слово для дачі пояснень.

За таких обставин, суд оцінивши зібрані у справі докази, вважає, що позивач свідомо нехтуючи своїми посадовими обов’язками не вчинив жодних дій на усунення вищевказаних порушень, хоча відповідно до посадової інструкції мав би невідкладно вжити заходів, щодо усунення проблем із харчоблоком (кімната для миття посуду, комора, кухня) у Недобоївському навчально-виховному комплексі «Загально-освітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад» за адресою с. Недобоївці, вул. О.Кобилянської, буд. 32, Хотинського району, Чернівецької області.

Щодо заперечення позивача, відносно строків притягнення його до відповідальності, судом встановлено, що це є триваючий проступок, і діє до усунення вищезазначених порушень, оскільки як встановлено судом, комісією неодноразово складалися акти в яких було зазначено, що ведуться роботи по усуненню недоліків, але ще не завершені в повному обсязі, один з яких отриманий позивачем 30.10.2018 року, проте позивач жодних дій з приводу усунення зазначених порушень не вчинив.

Також суд не приймає до уваги і посилання позивача з приводу того, що відділ освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради не є уповноваженим органом для накладення дисциплінарних стягнень, оскільки матеріалами справи встановлено, що всі функції делеговані відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради, та відповідно до чого і було рішення сесії, на якій позивача притягнуто до дисциплінарної відповідальності за невиконання п. 4.12 наказу відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради від 22.06.2018 року № 139 «Про підготовку закладів освіти підпорядкованих Недобоївській сільській раді до нового 2018-2019 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період» та оголошено стягнення у вигляді догани.

Суд, всебічно, повно, безпосередньо та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв'язок у сукупності, з'ясувавши усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, вважає, що вимоги позивача про скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення є необґрунтованими, в задоволенні яких позивачу ОСОБА_1 слід відмовити.

Крім того, суд вважає, що позовні вимоги про відшкодування позивачу моральної та матеріальної шкоди в розмірі трьох посадових окладів директора Недобоївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, також задоволенню не підлягають, оскільки вони є похідними.

Згідно ст. 141 ЦПК України, в разі відмови в задоволенні позову судові витрати стягненню не підлягають.

На підставі викладеного, та керуючись п. 4 статті 25 Закону України «Про освіту», ст. ст. 12, 76-81, 141, 206, 247, 259, 263- 265 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської ради Хотинського району, Чернівецької області про скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Хотинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 04.03.2019 року.

Суддя : О.Г. Єфтеньєв

Джерело: ЄДРСР 80325003
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку