open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Харківський окружний адміністративний суд

61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про залучення третьої особи, витребування доказів та відкладення підготовчого засідання

27.02.2019р. № 520/497/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судці - Заічко О.В.

при секретареві судового засідання - Мараєвій О.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні у порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Харкові клопотання представника відповідача про залучення третьої особи та витребування доказів у справі за позовом Акціонерного товариства "Турбоатом" до Головного управління Держпраці у Харківській області про визнання протиправним та скасування припису,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом про визнання протиправним та скасування припису.

Від представника відповідача надійшли клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_1 та витребування у позивача оригіналів та належним чином засвідчених копій документів відносно ОСОБА_1 за п'ять років до настання нещасного випадку (15.11.2016 року): картки працівника, який підлягає попередньому (періодичному) медичному огляду (додаток 7 до Порядку №246); медичної довідки про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника №______( додаток 8 до Порядку № 246); заключного акту за результатами періодичного медичного огляду працівників (додаток 9 до Порядку № 246).

Суд, на підставі ст. 205 КАС України, вважає можливим розглянути вказані клопотання у письмовому провадженні.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України.

Вирішуючи вказані клопотання, суд встановив наступне.

Згідно положень ст. 179 КАС України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч.1 ст. 179 КАС України).

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 173 КАС України, підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є:1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи;6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною 2 ст. 180 КАС України визначено перелік питань, які з'ясовуються на стадії підготовчого засідання.

Відповідно до ст.49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суд вказує, що складанню спірного припису передувало проведення відповідачем перевірки позивача за заявою ОСОБА_1 про порушення позивачем, як роботодавцем, його прав.

За вказаних обставин суд приходить до висновку про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 (АДРЕСА_1), оскільки рішення по справі може вплинути на його права та інтереси.

Згідно ч.1 ст. 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ст.77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За змістом ч.ч. 1,2,3,9 ст. 79 КАС України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Згідно ч.1 та 3 ст.80 КАС України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Суд вказує, що витребування доказів представник відповідача обумовлював тим, що такі мають значення для вирішення справи та знаходяться у розпорядженні позивача.

Суд вказує, що ст. 26 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" визначена обов'язковість медичних оглядів. Так, працівники підприємств, зайняті на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, повинні проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди.

Наказом МОЗ України 21.05.2007 року № 246 затверджено Порядок проведення медичних

оглядів працівників певних категорій.

Враховуючи, що перевірка відповідачем позивача була проведена за зверненням ОСОБА_1 щодо порушення його прав, які полягали у тому, що різке погіршення його стану здоров'я не було розцінено комісією позивача як нещасний випадок, оскільки в листках непрацездатності містяться відомості що причиною такої є виключно загальне захворювання, суд погоджується з доводами представника відповідача щодо витребування вказаних доказів.

Отже, подані представником відповідача клопотання підлягають задоволенню.

Додатково суд відмічає, що, згідно ч.1 та п.2, п.3 ч.2 ст. 181 КАС України, підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 розділу II цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: залучення до участі або вступу у справу третьої особи; в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Таким чином, суд відкладає підготовче засідання.

Керуючись ст. ст. 49, 72, 77, 79, 80, 173, 180, 181, 205, 248, 256 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача - задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом Акціонерного товариства "Турбоатом" до Головного управління Держпраці у Харківській області про визнання протиправним та скасування припису в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 (АДРЕСА_1).

Зобов'язати Акціонерноге товариство "Турбоатом", у строк до 14.03.2019 року, надати до суду оригінали для огляду та належним чином засвідчені копії документів відносно ОСОБА_1 за п'ять років до настання нещасного випадку (15.11.2016 року): картки працівника, який підлягає попередньому (періодичному) медичному огляду (додаток 7 до Порядку №246); медичної довідки про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника №______( додаток 8 до Порядку № 246); заключного акту за результатами періодичного медичного огляду працівників (додаток 9 до Порядку № 246), з дотриманням приписів ч.9 ст. 79 КАС України.

Відкласти підготовче засідання на 14.03.2019 року о 11:30 год., яке відбудеться в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду за адресою: м. Харків, пл. Свободи,6, зала 8.

Ухвала оскарження не підлягає.

Суддя Заічко О.В.

Джерело: ЄДРСР 80123645
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку