open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.02.2019

Справа № 910/14694/18

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Трофименко Т.Ю., при секретарі судового засідання Ваховській К.А., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" (04080, м. Київ, вул. Межигірська, 82-а)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" (04080, м. Київ, вул. Межигірська, 82-а)

про зобов'язання вчинити дії

Представники сторін:

від позивача: Мичко Н.П. (директор), Сікорська І.Г.

від відповідача: Діденко Ю.О.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" про зобов'язання вчинити дії, а саме, забезпечити Товариству з обмеженою відповідальністю "Аудиторська фірма "Імона-Аудит" можливість проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності відповідача.

Позовні вимоги обґрунтовані тим що, відповідач порушив корпоративні права позивача як учасника юридичної особи на отримання інформації про господарську діяльність товариства.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.11.2018 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

12.11.2018 через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.11.2018 відкрито провадження у справі № 910/14694/18, призначено підготовче судове засідання на 17.12.2018.

05.12.2018 через відділ діловодства суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, у якому просив відмовити у задоволенні позовних вимог, а також клопотання про витребування доказів.

17.12.2018 через відділ діловодства суду від позивача надійшла відповідь на відзив на позовну заяву.

У підготовче засідання 17.12.2018 з'явилися представники сторін.

Представник відповідача просив не розглядати його клопотання про витребування доказів у позивача, а саме, Додатку № 1 до Договору №25-1/07 від 25.07.2018, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю ТОВ «Світ-Сервіс» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Імона-Аудит», оскільки цей доказ було приєднано позивачем до відповіді на відзив.

Суд, не виходячи до нарадчої кімнати, постановив залишити без розгляду клопотання відповідача про витребування доказів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.12.2018, занесеною до протоколу судового засідання, постановлено продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів та оголосити перерву в підготовчому засіданні до 16.01.2019.

В підготовче засідання 16.01.2019 з'явились представники сторін.

У підготовчому засіданні Судом вчинено всі дії, визначені частиною другою статті 182 Господарського процесуального кодексу України, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Зважаючи на викладене, за результатами підготовчого засідання 16.01.2019 Судом постановлено ухвалу, занесену до протоколу судового засідання, про закриття підготовчого засідання та призначення справу до судового розгляду по суті на 04.02.2019.

В судове засідання 04.02.2019 з'явились представники сторін.

04.02.2019 Суд, не виходячи до нарадчої кімнати, оголосив перерву в судовому засіданні до 18.02.2019.

В судове засідання 18.02.2019 з'явились представники сторін.

Представник позивача підтримав позов та просив його задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача заперечив проти задоволення позовних вимог, просив відмовити у їх задоволенні.

Відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

В судовому засіданні 18.02.2019 оголошено вступну та резолютивну частини рішення на підставі статті 240 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ

Відповідно до Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр", затвердженого загальними зборами учасників (протокол №34 від 06.40.2007), та відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців та громадських формувань, Товариство з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" являється засновником (учасником) Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" з часткою у статутному фонді підприємства 32,2% (196 420,00 грн).

25.07.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» (виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" (замовник) укладено Договір № 25-1/07 на виконання завдання з погоджених процедур стосовно перевірки окремих питань організації та ведення обліку, за умовами якого Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов'язання на виконання завдання з погоджених процедур стосовно проведення перевірки окремих питань організації та ведення обліку (надалі - послуги) Об'єкта перевірки. Перелік узгоджених питань наведено в Додатку № 1 до Договору.

Відповідно до п. 1.1 Додатку від 25.07.2018 до Договору № 25-1/07, Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов'язання на виконання завдання з погоджених процедур стосовно проведення аналізу господарської діяльності Об'єкта перевірки, зокрема щодо таких питань: Аналіз складу та структури дебіторської заборгованості Об'єкта перевірки в тому числі повноти її відображення в бухгалтерському обліку Об'єкта перевірки; Аналіз складу та структури витрат Об'єкта перевірки на предмет доцільності їх віднесення до складу господарських витрат Об'єкта перевірки; Аналіз господарських договорів Об'єкта перевірки в тому числі на предмет економічної обґрунтованості формування вартості орендної плати; Аналіз дотримання Об'єктом перевірки норм податкового та господарського Законодавства та ідентифікація податкових ризиків в цілому.

31.07.2018 позивач направив Товариству з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" в особі генерального директора листа, в якому просив забезпечити працівникам ТОВ «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» можливість проведення аудиту ТОВ «Сервіс-Центр» та надати працівникам ТОВ «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» завірені підписом уповноваженої особи товариства копії всіх документів відповідно до визначеного у договорі обсягну аудиторських послуг, що підтверджується описом вкладення у цінний лист від 31.07.2018.

У відповіді на пропозицію щодо проведення аудиторської перевірки ТОВ «Сервіс-Центр» № 54118 від 15.08.208 відповідач запропонував розглянути можливість проведення зазначеної перевірки в інші дати з огляду на необхідність пошуку незалежної аудиторської компанії або винести питання на розгляд Загальні зборів учасників щодо проведення комплексної перевірки із залученням аудиторів зі сторони учасника Мичко Н.П. та зі сторони інших учасників ТОВ «Сервіс-Центр»; Аудиторську компанію обрати на конкурсній основі; укласти з аудиторською компанією договір про конфіденційність, оскільки витребування інформації для проведення аудиторської перевірки входить до переліку відомостей, що становлять комерційну таємницю; перевірку фінансової діяльності товариства провести за період 2012-2017 фінансові роки.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що відповідач порушив корпоративні права Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" на проведення аудиту фінансової звітності Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр".

Заперечуючи проти задоволення позовних вимог, відповідач зазначає, що позовні вимоги заявлені передчасно, оскільки позивачем не було додано до вимоги про проведення аудиту Додатку № 1 до Договору № 25-1/07 від 25.07.2018, тому у відповідача не було можливості надати документи для проведення аудиту відповідно до визначеного у договорі обсягу аудиторських послуг.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, з огляду на таке.

Відповідно до статті 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів (стаття 20 Господарського кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до ч. 3 ст. 80 Господарського кодексу України, товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», установчим документом товариства є статут.

Як встановлено Судом, відповідно до п. 1.6 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр", затвердженого загальними зборами учасників (протокол №34 від 06.40.2007, Товариство з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" є одним із засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" з часткою у статутному фонді підприємства 32,2% (196 420,00 грн).

За приписами ст. 5 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», учасники товариства мають такі права: 1) брати участь в управлінні товариством у порядку, передбаченому цим Законом та статутом товариства; 2) отримувати інформацію про господарську діяльність товариства; 3) брати участь у розподілі прибутку товариства; 4) отримати у разі ліквідації товариства частину майна, що залишилася після розрахунків з кредиторами, або його вартість. Учасники товариства можуть мати інші права, передбачені законом та статутом товариства.

Пунктом 4.1 Статуту передбачено, що часники товариства мають право, зокрема, брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному цим Статутом; брати участь у розподілі прибутку товариства; брати участь в розподілі прибутку Товариства та одержувати дивіденди, в т.ч. в іноземній валюті; одержувати повну інформацію про діяльність товариства, знайомитись з даними бухгалтерського обліку, звітності та іншою документацією; в першу чергу одержувати продукцію, товари, послуги, які виробляє Товариство; вийти в установленому порядку з Товариства; одержати частину майна Товариства при виході, в розмірі і порядку, передбачених установчими документами; вносити додаткові внески в розмірах, способом і в порядку, передбачених рішеннями зборів товариства.

За приписами ст. 17 Закону України "Про господарські товариства", перевірки фінансової діяльності товариства здійснюються державними податковими інспекціями, іншими державними органами у межах їх компетенції, ревізійними органами товариства та аудиторськими організаціями.

Перевірки фінансової діяльності товариства здійснюються органами доходів і зборів, іншими органами державної влади у межах визначених законом повноважень, ревізійною комісією (ревізором) господарського товариства та/або аудиторами. Достовірність та повнота річного балансу і звітності господарського товариства у випадках, визначених законом, повинні бути підтверджені аудитором (аудиторською організацією) (ч. ч. 2, 3 ст. 90 Господарського кодексу України).

У п. 6.13 Статуту встановлено, що перевірка фінансової діяльності товариства здійснюється податковими інспекціями, іншими органами в межах їх компетенцій, ревізійними органами товариства та іншими аудиторськими службами.

Згідно зі статтю 3 Закону України "Про аудиторську діяльність", аудиторська діяльність - підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг. Аудит - перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб'єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб'єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів. Суттєвою є інформація, якщо її пропуск або неправильне відображення може вплинути на економічні рішення користувачів, прийняті на основі фінансових звітів. Аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб'єктами господарювання на його проведення. Аудит може проводитися з ініціативи суб'єктів господарювання, а також у випадках, передбачених законом (обов'язковий аудит).

Підстави для обов'язкового проведення аудиту передбачені у статті 8 цього ж Закону, в якій зокрема передбачено, що проведення аудиту є обов'язковим також в інших випадках, передбачених законами України.

Згідно зі ст. 41 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», на вимогу учасника чи учасників, яким сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу товариства, проводиться аудит фінансової звітності товариства із залученням аудитора (аудиторської фірми), не пов'язаного (не пов'язаної) майновими інтересами з товариством, посадовими особами товариства чи з його учасниками.

У такому разі учасник (учасники) товариства самостійно укладає з визначеним ним аудитором (аудиторською фірмою) договір про проведення аудиту фінансової звітності товариства, в якому зазначається обсяг аудиторських послуг.

Витрати, пов'язані з проведенням аудиту фінансової звітності, покладаються на учасника (учасників), на вимогу якого проводиться такий аудит, якщо інше не встановлено статутом товариства. Загальні збори учасників товариства можуть ухвалити рішення про відшкодування витрат учасника на аудит фінансової звітності товариства.

Виконавчий орган товариства протягом 10 днів з дати отримання запиту учасника (учасників) про такий аудит та примірника оригіналу договору про проведення аудиту фінансової звітності товариства зобов'язаний забезпечити аудитору можливість проведення аудиту та надати завірені підписом уповноваженої особи товариства копії всіх документів відповідно до визначеного у договорі обсягу аудиторських послуг.

Зважаючи на викладене, Суд дійшов висновку про наявність у Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" як учасника, якому належить більше 10 відсотків статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр", права вимагати проведення аудиторської перевірки діяльності останнього.

Як встановлено Судом, з метою захисту свого права, встановленого Статутом, ст. 41 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», 31.07.2018 позивач звернувся до товариства із вимогою забезпечити працівникам ТОВ «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» можливість проведення аудиту ТОВ «Сервіс-Центр» та надати працівникам ТОВ «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» завірені підписом уповноваженої особи товариства копії всіх документів відповідно до визначеного у договорі обсягну аудиторських послуг.

При цьому, матеріалами справи підтверджується, що на виконання ч. 2 ст. 41 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» 25.07.2018 Товариством з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" укладено з Товариством з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» Договір № 25-1/07 на виконання завдання з погоджених процедур стосовно перевірки окремих питань організації та ведення обліку, за умовами якого Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов'язання на виконання завдання з погоджених процедур стосовно проведення перевірки окремих питань організації та ведення обліку (надалі - послуги) Об'єкта перевірки. Перелік узгоджених питань наведено в Додатку № 1 до Договору. (копія договору з додатком міститься в матеріалах справи).

Однак, у відповіді на пропозицію щодо проведення аудиторської перевірки ТОВ «Сервіс-Центр» № 54118 від 15.08.208 відповідач запропонував розглянути можливість проведення зазначеної перевірки в інші дати з огляду на необхідність пошуку незалежної аудиторської компанії або винести питання на розгляд Загальні зборів учасників щодо проведення комплексної перевірки із залученням аудиторів зі сторони учасника Мичко Н.П. та зі сторони інших учасників ТОВ «Сервіс-Центр»; Аудиторську компанію обрати на конкурсній основі; укласти з аудиторською компанією договір про конфіденційність, оскільки витребування інформації для проведення аудиторської перевірки входить до переліку відомостей, що становлять комерційну таємницю; перевірку фінансової діяльності товариства провести за період 2012-2017 фінансові роки.

Суд зазначає, що ст. 41 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» є імперативною для товариства у випадку відповідної вимоги учасника чи учасників, яким сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу товариства. Право учасника вимагати проведення аудиту у цьому випадку не залежить від бажання самого товариства чи його посадових осіб, чи від доцільності проведення такої перевірки, натомість, обов'язок товариства забезпечити аудитору можливості проведення перевірки виникає в силу прямої вказівки закону.

Проте, надана відповідачем відповідь на вимогу учасника не узгоджується з вимогами статті 41 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», якою встановлений обов'язок, а не право, виконавчого органу товариства протягом 10 днів з дати отримання запиту учасника про такий аудит та примірника оригіналу договору про проведення аудиту фінансової звітності товариства забезпечити аудитору можливість проведення аудиту та надати завірені підписом уповноваженої особи товариства копії всіх документів відповідно до визначеного у договорі обсягу аудиторських послуг.

При цьому, Суд звертає увагу, що можливість надання зустрічних пропозицій (побажань) у відповідь на звернення учасника товариства про проведення аудиту, а ні законодавством, а ні положеннями Статуту не передбачена.

Суд зазначає, що матеріали справи не містять, а відповідачем не надано належних та достатніх доказів відповідно до статей 76, 79 Господарського процесуального кодексу України на підтвердження забезпечення проведення аудиту фінансової звітності Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" на вимогу Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" станом на даний час.

Заперечення відповідача ґрунтуються на тому, до вимоги позивача не було долучено Додатку до Договору № 25-1/07 від 25.07.2018, в якому зазначено обсяг аудиторських послуг.

Проте, вказані аргументи відповідача Судом розглянуті та відхилені, оскільки у відповіді № 5418 від 15.08.2018 жодних посилань на вказані обставини не міститься, натомість, викладено свої власні пропозиції щодо порядку проведення аудиту.

Ухилення відповідача від забезпечення проведення аудиту також підтверджується Актами Товариства з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» від 21.08.2018 та 22.08.2018.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов'язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з'ясувати обставини, які мають значення для справи.

Отже, на підставі викладеного Суд зазначає, що ухилення відповідача від забезпечення аудитору можливості проведення аудиту суперечить ст. 41 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та відповідно порушує реалізацію учасником його корпоративного права на управління товариством, яке підлягає захисту у судовому порядку.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Таким чином, враховуючи вищевикладені положення норм чинного законодавства України, приймаючи до уваги вставлені фактичні обставини справи, Суд доходить висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 74, 76-80, 129, 236 - 242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" (04080, м. Київ, вул. Межигірська, 82-а, ідентифікаційний код 31244298) забезпечити Товариству з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Імона-Аудит» (ідентифікаційний код 23500277) можливість проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр".

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс-Центр" (04080, м. Київ, вул. Межигірська, 82-а, ідентифікаційний код 31244298) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ-Сервіс" (04080, м. Київ, вул. Межигірська, 82-а, ідентифікаційний код 31955171) судовий збір у розмірі 1 762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп.

4. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

5. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

6. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складання та підписання повного тексту рішення: 21.02.2019

Суддя Т.Ю. Трофименко

Джерело: ЄДРСР 79989919
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку