open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№ 718/507/19

Провадження№3/718/181/19

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2019 року м.Кіцмань Чернівецька область

Суддя Кіцманського районного суду Чернівецької області Олексюк Т.І. розглянувши матеріали справи, які надійшли від Кіцманського ВП ГУНП відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканки ІНФОРМАЦІЯ_2, непрацюючого, про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

Відносно ОСОБА_1 20 грудня 2018 року складено протокол серії ГР № 156971 про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.173 КУпАП, за змістом якого 20.12.2018р. о 10:46год. в смт. Лужани ОСОБА_1 вчинила домашнє насильство відносно свого племінника ОСОБА_2, тобто умисні дії психологічного характеру, які супроводжувались погрозами, внаслідок чого могла бути завдана шкода фізичному або психологічному здоров`ю потерпілого.

ОСОБА_1 свою вину визнала, пояснивши, що між нею та її племінником ОСОБА_2 виникають суперечки, ОСОБА_2 повернувся проживати до їхнього будинку після тривалої відсутності та вчиняє обурливі дії щодо неї та належного їй майна, не допускає її до приміщення кухні та ванної, використовує її речі без її згоди. Вона також неодноразово зверталась з приводу його неправомірних дій до поліції.

Відповідно до ст.ст.245, 280, 283 КУпАП для прийняття законного та обґрунтованого рішення слід забезпечити всебічне, повне й об’єктивне з’ясування обставин справи.

При розгляді кожної справи суддя зобов'язаний з'ясувати обставини, передбачені ст. 280 КУпАП, а винесене у справі судове рішення має ґрунтуватись на конкретних доказах.

Згідно ст.251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення

є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ст.252 КУпАП орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Відповідно до ч.1 ст.173-2 КУпАП адміністративна відповідальність настає у випадку вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення.

Згідно письмових пояснень ОСОБА_2 20.12.2018 року його тітка ОСОБА_1 вчинила із ним словесну суперечку, в ході якої ображала нецензурною лайкою та погрожувала фізичною розправою.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 був притягнутий до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.173-1 КУпАП 08.02.2018 року за вчинення домашнього насильства відносно ОСОБА_1 (справа № 718/257/18).

Проте, наведене не спростовує наявності в діях ОСОБА_1 вчинення відносно ОСОБА_2 таких дій, які мають ознаки домашнього насильства.

Згідно п.3 ч.1 ст.1 закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Як визначено в п.14 ч.1 ст.1 цього Закону, психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Таким чином, суд вбачає в діях ОСОБА_1 . склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП.

При накладенні адміністративного стягнення суд враховує характер вчиненого правопорушення, особу, яка його вчинила, ступінь вини, майновий стан, обставини, які пом’якшують та обтяжують відповідальність.

Враховуючи наведене, особу правопорушника, відсутність обтяжуючих відповідальність обставин, суд вважає, що достатнім для буде накладення адміністративного стягнення у виді штрафу у мінімальному розмірі, передбаченому за дане правопорушення.

Згідно ст.40-1 КУпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення.

Керуючись ст. ст. 7, 9, 34, 35, 40-1, 173-2, 247, 280, 284, 287, 294 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 визнати винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП та накласти на неї адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170 (сто сімдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 світлани Юріївни в дохід держави 384, 20 гривень судового збору за реквізитами: Кіцманське УК/22030101, ЄДРПОУ 38053640, Казначейство України, р/р 31211206024127.

Роз`яснити, що відповідно до ст.307 КУпАП, штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу.

Штраф підлягає сплаті за наступними реквізитами: Кіцманське УК/отг с.Мамаївці, ЄДРПОУ 38053640, р/р 31412542024345.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення до Чернівецького апеляційного суду через Кіцманський районний суд.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 79984588
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку