open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №127/3627/19

Провадження №1-кс/127/2203/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2019 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: слідчого судді Вишара І.Ю.,

при секретарі Федоровій С.М.

за участю слідчого Мойсюка Р.П.,

підозрюваного ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області лейтенанта податкової міліції Мойсюка Романа Петровичапро відсторонення підозрюваного ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою АДРЕСА_1, українця, громадянина України, від посади начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області лейтенант податкової міліції Мойсюк Роман Петрович звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою АДРЕСА_1, українця, громадянина України, від посади начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради,строком на 60 діб.

Клопотання мотивовано тим, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019020000000019, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.01.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_1 розпорядженням Могилів-Подільського міського головипризначено на посадуначальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради та є державним службовцем органів місцевого самоврядування п'ятої категорії посад.

Рішенням 10 сесії Могилів-Подільської міської ради 7 скликання від 25.10.2016 № 263 затверджено положення про земельний відділ Могилів-Подільської міської ради.

Відповідно до п. 3.1 вказаного положення земельний відділ здійснює підготовку та виносить на розгляд міської ради та її виконавчого комітету проекти рішень, погоджені з відповідними структурними підрозділами Могилів-Подільської міської ради, з питань передачі земельних ділянок у власність, надання земельних ділянок у користування, у тому числі на умовах оренди.

Згідно п. 6.3 вищезазначеного положення начальник земельного відділу здійснює керівництво діяльністю відділу.

Таким чином, ОСОБА_1 обіймає посаду, пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих обов'язків, яка відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» є суб'єктом відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Установлено, що у грудні 2018 року ОСОБА_3 звернувся до начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради ОСОБА_1 щодо необхідності отримання права власності на земельну ділянку в межах м. Могилів-Подільського з метою будівництва багатоквартирного будинку, однак ОСОБА_1 повідомив, що вказане питання слід обговорити з міським головою Могилів-Подільської міської ради Бровком Петром Петровичем.

У подальшому, ОСОБА_3 звернувся із вищевказаним питанням до Бровка П.П., який повідомив ОСОБА_3, що в межах міста наявні земельні ділянки для будівництва багатоповерхового будинку, однак порядок отримання права власності та обсяг документів останньому повідомить ОСОБА_1

Згодом, ОСОБА_1 30.01.2019 перебуваючи в м. Могилів-Подільському умисно, з корисливих мотивів висунув незаконну вимогу ОСОБА_3 про надання неправомірної вигоди в сумі 15000 доларів США для нього та керівництва Могилів-Подільської міської ради за подальше сприяння в одержанні у власність земельної ділянки площею 0,3 га під багатоквартирну забудову.

Так, ОСОБА_1, перебуваючи на посаді начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради, умисно, продовжуючи свої злочинні дії та реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах та в інтересах третіх осіб, з метою незаконного збагачення, з використанням службового становища 31.01.2019 близько 15 год. 00 хв. перебуваючи у своєму службовому кабінеті прийняв від ОСОБА_3 заяву щодо надання земельної ділянки, роз'яснив останньому порядок її оформлення та запропонував попередньо, до момента оформлення права власності укласти договір суперфіцію на вказану землю.

Після цього, о 15 год. 10 хв. вийшовши разом з ОСОБА_3 з приміщення міської ради, перебуваючи на площі Шевченка 6/16 у м. Могилів-Подільський, Вінницької області, надав вказівку ОСОБА_3 помістити узгоджену попередньо частину неправомірну вигоду у сумі 7500 доларів США до салону автомобіля марки «WolksvagenPassat» чорного кольору з державним номерним знаком НОМЕР_1 за підписання вищезазначеного договору суперфіцію та подальше сприяння його та керівництва Могилів-Подільської міської ради в одержанні у власність земельної ділянки площею 0,3 га під багатоквартирну забудову.

01.02.2019 ГромчевськомуМиколі Петровичуповідомлено про підозру у вчинені ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Отже, підозрюваний ОСОБА_1підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, за яке, законом передбачено максимальне покарання у виді позбавлення волі на строк до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Згідно примітки до ст. 45 КК України кримінальне правопорушення, яке інкримінується ОСОБА_1 має склад корупційного злочину та відноситься до злочину у сфері службової діяльності, відповідно до розділу XVII Кримінального кодексу України.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді.

Отже, ОСОБА_1 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за яке, законом передбачено максимальне покарання у виді позбавлення волі на строк до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, що відноситься до злочину у сфері службової діяльності, відповідно до розділу XVII Кримінального кодексу України. Тому перебуваючи на посадіначальника земельного відділу Могилів-Подільської міської радиматиме можливість незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, використовуючи своє службове становище, тому слідчий, просить відсторонити ОСОБА_6 від обійманої посади.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Підозрюваний в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання, матеріали кримінальної провадження, заслухавши пояснення учасників удового процесу дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Вимогами ч. 1 ст. 22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» визначено, що особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Аналізуючи наведені вище обставини, слідчий суддя приходить до вмотивованого висновку, що в разі не відсторонення підозрюваного ОСОБА_1 від займаної посади начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради, останній матиме можливість доступу до документів, що стосуються матеріалів кримінального провадження, та користуючись своїми повноваженнями, може знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування. Крім того, підозрюваний ОСОБА_1. під час перебування в посаді, незаконними засобами може впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином

На підставі наведеного, враховуючи те, що ОСОБА_1 пред'явлено підозру у вчиненні тяжкого злочину з використанням службового становища, тому слідчий суддя вважає, що даний захід необхідний для запобігання використання ОСОБА_1 свого службового становища з метою впливу на хід проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню, чиненню тиску на свідків, які на даний час не допитані, а також знищенню речей та документів, які мають істотне значенню у кримінальному провадженні, в даному кримінальному провадженні, тому слідчий суддя вважає за доцільним відсторонити останнього від займаної посади строком на два місяці.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 154, 156, 157 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області лейтенанта податкової міліції Мойсюка Романа Петровичапро відсторонення підозрюваного ОСОБА_1 від посади начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради- задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою АДРЕСА_1, українця, громадянина України, від посади начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради, від посади начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської радина строк два місяці, тобто до 10.04.2019 р.

Копію ухвали слідчого судді направити голові Могилів-Подільської міської ради для виконання.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення, однак її оскарження не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя/підпис/

Копія вірна.

Суддя /Вишар І.Ю./

Секретар /Федорова С.М./

Джерело: ЄДРСР 79869599
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку