open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Лугинський районний суд Житомирської області

Справа № 281/92/19

Провадження по справі № 3/281/48/19

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2019 року смт. Лугини

Суддя Лугинського районного суду Житомирської області Нечуй Б.П., за участі секретаря судового засідання Кравчук К.П., прокурора Шуби Т.П.

розглянувши матеріали, що надійшли з Управління захисту економіки в Житомирській області департаменту захисту економіки Національної поліції України про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Зарічка, Лугинського району Житомирської області, громадянина України, працюючого на посаді майстра лісу (лісника) ДП «Лугинське спеціалізоване лісове господарство», проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, ідентифікаційний код: НОМЕР_1, протягом року не притягувався до адміністративної відповідальності,

за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _1 будучи у період з 22.07.1994 року по теперішній час майстром лісу (лісником) Державного підприємства «Лугинське спеціалізоване лісове господарство» та будучи відповідно до підпункту «б» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб»єктом відповідальності за корупційні правопорушення, в порушення вимог частини 1 статті 45 Закону несвоєчасно, без поважних причин подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік, чим порушив вимоги передбачені чинним законодавством України, при наступних обставинах.

Так, 22.07.1994 року згідно наказу №91 ОСОБА_1 прийнято на роботу на посаду лісника (майстра лісу).

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію цей Закон, зокрема підпунктом «е» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону передбачено його розповсюдження на посадових осіб та службових осіб державної лісової охорони.

Отже, ОСОБА_1 є суб'єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, у тому числі за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Закону особи, зазначені у п. 1, п.п. «б» п. 2 ч. 1 ст. 3 цього Закону, зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції.

Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції № 2 від 10.06.2016 року «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 липня 2016 року за № 958/29088) визначено, що система подання та оприлюднення відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, розпочинає свою роботу в два етапи:

1) перший етап - з 00 годин 00 хвилин 01 вересня 2016 року для таких типів декларацій (повідомлень) та суб'єктів декларування:

щорічні декларації за 2015 рік службових осіб, які станом на 01 вересня 2016 року займають згідно зі статтею 50 Закону відповідальне та особливо відповідальне становище. Зазначені у цьому абзаці декларації подаються протягом 60 календарних днів з дати, визначеної у цьому абзаці;

декларації, передбачені абзацом першим частини другої статті 45 Закону (декларації осіб, які припиняють діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування), службових осіб, які 01 вересня 2016 року чи пізніше цієї дати припиняють діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, та станом на день такого припинення займають згідно зі статтею 50 Закону відповідальне та особливо відповідальне становище;

2) другий етап - з 00 годин 00 хвилин 01 січня 2017 року для всіх інших суб'єктів декларування та декларацій (повідомлень), передбачених Законом.

Враховуючи викладене, термін для подачі щорічної декларації за 2017 рік для ОСОБА_1 закінчився 31.03.2018 року.

Згідно даних з Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, ОСОБА_1 подав щорічну декларацію осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування за 2017 рік лише 04.04.2018 року.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою винність у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП визнав в повному обсязі та пояснив, що ним не було своєчасно подано щорічну декларацію за 2017 рік, так як він не міг вчасно зайти до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Прокурор Шуба Т.П. в судовому засіданні просила визнати винним ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП та накласти адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 850 гривень.

Заслухавши думку прокурора, пояснення особи відносно якої складено протокол про адміністративне правопорушення, пов"язане з корупцією, та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, відповідальність настає за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Отже , ОСОБА_1 будучи майстром лісу (лісником) Державного підприємства «Лугинське спеціалізоване лісове господарство», будучи особою, уповноваженою на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, несвоєчасно та без поважних причин подав щорічну декларацію за 2017 рік лише 04.04.2018 року, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Винність ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за вказаних обставин підтверджується наявними у справі доказами.

Зокрема, даними протоколу про адміністративне правопорушення, пов»язаного з корупцією, №27 від 16.01.2019 року, рапортом о/у міжрайонного відділу №1 УЗЕ в Житомирській області П.М. Черняком від 16.01.2019 року, повідомленням Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя від 25.10.2018 року №44-01/49132/18, повідомлення Національного агенства з питань запобігання корупції від 12.04.2018 року №155/1 про факт неподання чи несвоєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поясненнями самого ОСОБА_1, копією наказу Лугинського державного лісогосподарського агропромислового підприємства «Лугинський держлісгосп АПК» від 22.07.1994 року №91.

Разом з тим, при призначенні адміністративного стягнення ОСОБА_1 враховуються дані про особу порушника, який вперше притягається до адміністративної відповідальності, повністю визнав свою винність, щиро розкаявся у вчиненому, і того, що дії ОСОБА_1 не викликають великої суспільної небезпеки, не заподіяли будь-якої шкоди суспільним або державним інтересам, з огляду на фактичні обставини вчиненого правопорушення, що є малозначним, суддя приходить до висновку про можливість застосування ст. 22 КУпАП та звільнення ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст. 22 КУпАП, при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

На думку судді застосування такого виховного заходу, як усне зауваження буде достатнім для досягнення визначеної ст. 23 КУпАП мети - виховного впливу та запобіганню вчинення нових правопорушень.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 22, 33-34, ч. 1 ст. 172-6, 283-285, 289, 291, 294 КУпАП України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ :

Визнати ОСОБА_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Застосувати до ОСОБА_1 ст.22 КУпАП, визнати вчинене ним адміністративне правопорушення малозначним і звільнити його від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.

Адміністративну справу у відношенні ОСОБА_1 за вчинене адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, закрити.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Лугинський районний суд Житомирської області протягом 10 днів з дня винесення постанови.

Суддя Б. П. Нечуй

Джерело: ЄДРСР 79775220
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку