open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 368/71/19

1-кс/368/22/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" лютого 2019 р. Слідчий суддя Кагарлицького районного суду Київської області ОСОБА_1 ,за участю секретаря ОСОБА_2 , сторони кримінального провадження прокурора Кагарлицької місцевої прокуратури ОСОБА_3 , представника Державної установи «Кагарлицької виправної колонії (№115)» ОСОБА_4 та засудженого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кагарлик подання начальника Державного установи «Кагарлицької виправної колонії (№115)» про вилучення забороненого предмету у засудженого ОСОБА_5 , -

в с т а н о в и в :

до слідчого судді Кагарлицького районного суду Київської області надійшло подання від начальника Державної установи «Кагарлицька виправна колонія (№ 115)», згідно якого просять суд вирішити питання відповідно до положень розділу 8 КПК України, а саме, передачі вилученого на житловій зоні, у засудженого ОСОБА_5 мобільного модему «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 - у дохід держави, обґрунтовуючи подання наступним.

Заступником чергового помічника начальника установи, прапорщиком внутрішньої служби ОСОБА_6 , було написано рапорт, зареєстрований за № 3 від 06.01.2019 року, з якого стало відомо, що 06.01.2019 року, близько 17 години 30 хвилин, під час проведення вибіркового обшуку згідно графіка, у ВСПС №1, кімната № НОМЕР_2 , в правій руці засудженого ОСОБА_5 було виявлено та вилучено мобільний модем «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 , чим засуджений порушив розділ 2 п. 3 ПВР УВП (додаток №3).

Письмове пояснення по даному факту засуджений ОСОБА_5 надавати відмовився.

Згідно п. 2 розділ III Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджений наказом Міністерства юстиції України 28 серпня 2018 року N 2823/5, засудженим, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, заборонено зберігати та використовувати засоби мобільного зв`язку, згідно додатку 3 ПВР.

По даному факту виявлення заборонених предметів, було проведено розслідування, в результаті чого було встановлено належність забороненого предмету вищевказаному засудженому.

Представник ДУ «Кагарлицької виправної колонії Токовенка Р.О. подане колонією подання підтримав та просив задовольнити, оскільки вказане подання підтверджене належними доказами, які були надані з поданням.

Прокурор Кагарлицької місцевої прокуратури ОСОБА_3 підтримав подане подання та просив задовольнити.

Засуджений ОСОБА_5 заперечував проти поданого подання, пояснивши наступне. Проведений обшук був з порушеннями норм КПК України, а тому отриманні докази є неналежними, тому просив у задоволенні подання відмовити.

Слідчий суддя, вислухавши представника Державної установи «Кагарлицької виправної колонії (№115)», який підтримав подання, думку прокурора та засудженого, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що дане подання підлягає до часткового задоволення виходячи з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_5 засуджений вироком Новозаводського районного суду м. Чернігів від 16.05.2014 року за ч. 2ст. 286 КК Українидо трьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на два роки. Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 30.07.2014 року вирок Новозаводського районного суду м. Чернігів від 16.05.2014 року залишено без змін.

Початок строку відбування: 23.03.2016 року.

Кінець строку покарання: 23.03.2019 року.

У Державну установу «Кагарлицька виправна колонія (№ 115)» ОСОБА_5 прибув 23.03.2016 р.

13 вересня 2016 р. засудженого ОСОБА_5 було ознайомлено з умовами відбування покарання у ДУ «Кагарлицька виправна колонія (№ 115)».

Про заборону зберігання та використання засобів мобільного зв`язку під час відбування покарання в установі засуджений 13.09.2016 р. був письмово. Однак, останній свідомо проігнорував правила відбування покарання в даній установі та вчинив наступне порушення режиму відбування покарання.

Згідно рапорту № 3 від 06.01.2019 року, складеного заступником чергового начальника установи прапорщиком внутрішньої служби ОСОБА_6 , вбачається, що 06.01.2019 р. під час вибіркового обшуку згідно з затвердженим графіком (ВСПС № 1 кім. № 6) у засудженого ОСОБА_5 ВСПС № 1 кім. № 6 вилучено мобільний модем «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 , який був в руці, чим даний засуджений порушив розділ ІІ пункт 3 ПВР УВП.

По факту виявлення та вилучення мобільний модем «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 , ЗЧНПУ прапорщиком внутрішньої служби ОСОБА_6 складено протокол вилучення № 1 від 06.01.2019 року.

08.01.2019 року виявлений заборонений предмет у ОСОБА_5 був переданий на відповідальне зберігання на склад установи, де знаходяться по даний час.

Письмове пояснення засуджений ОСОБА_5 стосовно виявлення та вилучення в нього мобільний модем «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 , надавати відмовився, посилаючись на свої права відповідно пост.63 Конституції України, про що складено відповідний акт.

По даному факту складено висновок від 09 січня 2019 року, з якого вбачається, що начальником ВНіБ ст.. лейтенантом внутрішньої служби ОСОБА_7 було встановлено, що 06 січня 2019 р. під час проведення неповного обшуку в правій руці у засудженого ОСОБА_5 було виявлено та вилучено мобільний модем «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 . Враховуючи даний факт та неодноразові порушення з боку засудженого ОСОБА_5 , зроблено висновок, що засуджений свідомо ігнорує вимоги діючого законодавства. Тому вирішено було покращити проведення профілактичних робіт із засудженим ОСОБА_5 , так і з іншими засудженими.

На підставі вищевикладеного було складено висновок від 09.01.2019 року, за результатами якого засудженого ОСОБА_5 було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та вирішено направити подання до суду щодо виявленого забороненого предмету.

Окрім того, при проведенні обшуку було використано відео з регістратор, який додано до матеріалів перевірки та за допомогою якого здійснювалась відео фіксація проведення обшуку в кімнаті № 6 ВСПС № 1.

Згідно з ч.1ст.102 КВК Українирежим у виправних і виховних колоніях - це встановлений законом та іншими нормативно-правовими актами порядок виконання і відбування покарання, який забезпечує ізоляцію засуджених; постійний нагляд за ними; виконання покладених на них обов`язків; реалізацію їхніх прав і законних інтересів; безпеку засуджених і персоналу; роздільне тримання різних категорій засуджених; різні умови тримання засуджених залежно від виду колонії; зміну умов тримання засуджених.

Як видно із тексту ч. ч. 3, 4ст. 107 КВК України, п.3 розділу 3 «Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань», зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 30.12.2014 року за №1656/26433, засуджені зобов`язані дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, розпорядок дня колонії, правомірних взаємовідносин з іншими засудженими, персоналом колонії та іншими особами. Разом із цим, засудженим забороняється придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, заборонені до використання в колонії; виготовляти, зберігати саморобні електроприлади та користуватися ними.

У відповідності до п.2 ч.7ст.102 КВК України, зберігання засудженими при собі речей, а також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не допускається. Виявлені у засуджених речі та предмети, які заборонено використовувати в колоніях, вилучаються, про що посадовою особою колонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання про конфіскацію таких речей та предметів або про передачу їх на зберігання до звільнення засудженого відповідно до положеньрозділу VIII КПК України.

Зберігання засудженими при собі речей, а також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не допускається. Виявлені у засуджених речі та предмети, які заборонено використовувати в колоніях, вилучаються, про що посадовою особою колонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання про конфіскацію таких речей та предметів або про передачу їх на зберігання до звільнення засудженого відповідно до положеньрозділу VIII Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно доПравил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань (пункт3розділу ІІІ)засудженим забороняється придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, заборонені до використання в колонії за переліком предметів, виробів і речовин, зберігання і використання яких засудженими заборонено (додаток 6);

Згідно Переліку предметів, виробів і речовин, зберігання і використання яких засудженими заборонено в цей перелік включено і мобільні модеми.

Враховуючи те, що ОСОБА_5 під час відбування покарання в ДУ «Кагарлицька ВК (№115)» зберігав мобільний модем «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 , який заборонено використовувати в колоніях, тому слідчий суддя вважає, що засуджений вчинив дисциплінарний проступок в розумінні ч.1ст.131-1КВК України, який згідно вимогст.133 КВК Україниє злісним порушенням установленого порядку відбування покарання.

Із метою забезпечення непорушного та гарантованогоКонституцією Україниправа на власність, слідчий суддя приходить до переконання, що згідно п.2 ч.7ст.102 КВК Українимобільний модем «Huawei» - Е 3531 імей: НОМЕР_1 , необхідно передати на зберігання в приміщенні складу ДУ «Кагарлицька ВК (№115)» до звільнення засудженого ОСОБА_5 відповідно до положеньрозділу VIII КПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст. 102 КВК України, ст. 537 539 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив :

Подання начальника Державного установи «Кагарлицької виправної колонії (№115)» про вилучення забороненого предмету у засудженого ОСОБА_5 задовольнити частково.

Передати на зберігання в приміщенні складу Державної установи «Кагарлицька ВК (№115)» до звільнення засудженого ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 ) відповідно до положеньрозділу VIII КПК Українимобільний модем «Huawei» - Е 3531, імей НОМЕР_1 , який був вилучений на підставі протоколу вилучення № 1 від 06 січня 2019 року у засудженого ОСОБА_5 .

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Кагарлицький районний суд Київської області протягом семи днів з дня її оголошення

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 79762284
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку