open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" лютого 2019 р. справа № 809/1888/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Грицюка П.П., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Ліквідаційної комісії УМВС України в Івано-Франківській області про визнання дій протиправними та зобов'язання до їх вчинення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся в суд з адміністративним позовом до Ліквідаційної комісії УМВС в Івано-Франківській області (далі - відповідач) про визнання дій протиправними та зобов'язання до їх вчинення.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України за №1294 від 07.11.2007 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб" безпідставно відмовив ОСОБА_1 у видачі довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії з включенням до неї надбавки за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби у розмірі 50%, а також премії у розмірі 66% замість 2,65%.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду 02.01.2018 року відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою суду від 09.02.2018 року зупинено провадження в даній адміністративній справі, до набрання чинності рішенням Верховного Суду у зразковій справі, провадження в якій відкрито ухвалою Верховного Суду від 02.02.2018 (Пз/9901/1/18) (а.с. 20-22).

21.01.2019 року ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду поновлено провадження у даній справі (а.с. 31-32).

Відповідач скористався правом на подання відзиву на позовну заяву, що надійшов на адресу суду 08.02.2019 року, в якому проти заявлених позовних вимог заперечив з підстав, наведених у відзиві, який міститься в матеріалах справи (а.с.36-42). Зокрема, просив суд в задоволенні позову відмовити, оскільки зазначив, що додаткові види грошової допомоги та премії, які скасовані чи не виплачуються на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною посадою, для перерахунку пенсії не враховуються.

Суд, розглянувши у відповідності до вимог статті 262 КАС України справу за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення (виклику) сторін, дослідивши в сукупності письмові докази, якими сторони обґрунтовують позовні вимоги та відзив на позов, встановив наступне.

ОСОБА_1 проходив службу в органах внутрішніх справ, є пенсіонером Міністерства внутрішніх справ.

01.09.2012 року позивачу призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", що підтверджується протоколом ГУ ПФУ в Івано-Франківській області від 12.09.2017 року (а.с. 15).

15.06.2017 року Ліквідаційна комісія УМВС України в Івано-Франківській області підготувала довідку №2105/108/05/8-17 про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії ОСОБА_1, про те, що відповідно до ч. 3 ст. 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", постанови КМУ від 15.11.2015 № 988, наказу МВС від 06.04.2016 № 260 розмір грошового забезпечення за нормами, чинними на 01.01.2016 року, за посадою заступник начальника відділу - начальник міліції громадської безпеки Богородчанського РВ УМВС прирівняною до посади заступник начальника відділу поліції становить: посадовий оклад - 3250 грн, оклад за військовим (спеціальним) званням - підполковник поліції - 2200 грн, надбавка за стаж служби 50 % - 2725 грн, премія 2,65 % - 216,64 грн (а.с. 14).

25.09.2017 року позивач звернувся до Ліквідаційної комісії Управління МВС України в Івано-Франківській області із заявою про видачу нової довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії з врахуванням надбавки за особливо важливі завдання у розмірі 50 % та премії у розмірі 66 % (а.с. 9-10).

19.10.2017 року відповідачем відмовлено у внесенні уточнюючих даних до довідки про розмір грошового забезпечення позивача для перерахунку пенсії (а.с. 11-13).

Наведене і слугувало підставою для звернення позивача до суду з даним адміністративним позовом.

Частиною 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Закон України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", на підставі якого позивачу призначена пенсія, має на меті реалізацію особами, які мають право на пенсію за цим Законом, свого конституційного права на державне пенсійне забезпечення у випадках, передбачених Конституцією України та цим Законом, і спрямований на встановлення єдності умов та норм пенсійного забезпечення зазначеної категорії громадян України.

Абзацом 3 преамбули Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" передбачено, що держава гарантує гідне пенсійне забезпечення осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, шляхом встановлення їм пенсій не нижче прожиткового мінімуму, визначеного законом, перерахунок призначених пенсій у зв'язку із збільшенням рівня грошового забезпечення, надання передбачених законодавством державних соціальних гарантій, вжиття на державному рівні заходів, спрямованих на їх соціальний захист.

Статтею 63 даного Закону встановлено, що перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції), які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію на умовах цього Закону, здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських (частина 3).

Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України (частина 4).

Відповідно до пункту 1 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України за №45 від 13.02.2008, перерахунок раніше призначених відповідно до цього Закону пенсій проводиться у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом, або у зв'язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, установлених законодавством.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України за №988 від 11.11.2015 "Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції" установлено, що грошове забезпечення поліцейських складається з посадового окладу, окладу за спеціальним званням, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, які мають постійний характер), премії та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

Також даною постановою Кабінету Міністрів України за №988 від 11.11.2015 затверджено схему посадових окладів за спеціальним званням поліцейських у розмірах згідно з додатком 1, схеми посадових окладів поліцейських у розмірах згідно з додатками 3 - 10 (пункт 3) та постановлено виплачувати надбавку за стаж служби в поліції в розмірах згідно з додатком 11 (пункт 5), що є підставою для перерахунку пенсії позивачу як особі, якій пенсія призначена відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Суд зазначає, що з урахуванням встановлених постановою Кабінету Міністрів України за №988 від 11.11.2015 розмірів грошового забезпечення для поліцейських, посадовий оклад позивача для перерахунку пенсії становить на 01.01.2016 року, за посадою заступник начальника відділу - начальник міліції громадської безпеки Богородчанського РВ УМВС прирівняною до посади заступник начальника відділу поліції становить: посадовий оклад - 3250 грн, оклад за військовим (спеціальним) званням - підполковник поліції - 2200 грн, надбавка за стаж служби 50 % - 2725 грн, премія 2,65 % - 216,64 грн.

Вказані види грошового забезпечення у зазначених сумах включені відповідачем до виданої позивачу довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії від 15.06.2017 року № 2105/108/05/8-17.

З'ясовуючи правомірність зменшення розміру премії, яка входить до складу грошового забезпечення позивача, з 66 % до 2,65 %, суд зазначає наступне.

Відповідачем у виданій позивачу довідці про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії від 15.06.2017 року № 2105/108/05/8-17 вказано розмір премії 2,65 %, що становить 216,64 грн. (а.с. 14).

Пунктом 5 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України за №45 від 13.02.2008, встановлено, що для перерахунку пенсій грошове забезпечення враховується у розмірі, встановленому за відповідною посадою (посадами), в межах визначеної законодавством максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з урахуванням, зокрема, щомісячної премії - у середніх розмірах, що фактично виплачені за місяць, у якому виникло право на перерахунок пенсії за відповідною посадою (посадами) у тому державному органі, звідки особа звільнилася на пенсію.

Як уже встановлено судом, гарантоване статтею 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" право позивача на перерахунок пенсії за посадою начальник центру практичної психології при УМВС в області прирівняною до посади начальник відділу становить виникло у грудні 2015 року, у зв'язку з підвищенням грошового забезпечення поліцейських згідно постанови Кабінету Міністрів України за №988 від 11.11.2015.

Згідно відповіді Ліквідаційної комісії УМВС України в Івано-Франківській області від 19.10.2017 року, в якій воно посилається на лист Міністерства внутрішніх справ України від 20.04.2017 року про середні розміри надбавок та премії, що фактично сплачені за грудень 2015 року, у грудні 2015 року середній розмір премії по Україні за посадою заступник начальника ВП, до якої прирівняна посада заступник начальника відділу - начальник міліції громадської безпеки Богородчанського РВ УМВС, яку обіймав позивач до звільнення, становив 2,65 % (а.с. 21).

Таким чином, для перерахунку пенсії позивача розмір премії, що входить до складу грошового забезпечення, повинен становити 2,65 % .

З урахуванням наведеного, підстави для включення до складу грошового забезпечення позивача премії у розмірі 66 % - відсутні.

З'ясовуючи правомірність не включення відповідачем до складу грошового забезпечення позивача надбавки за виконання особливо важливих завдань у розмірі 50%, суд зазначає наступне.

Надбавка за виконання особливо важливих завдань як вид грошового забезпечення була передбачена постановою Кабінету Міністрів України №1294 від 07.11.2007 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб".

Як уже встановлено судом, в силу приписів частини 3 статті 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" перерахунок пенсії позивачу здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України за №988 від 11.11.2015 "Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції" надбавка за виконання особливо важливих завдань не входить до складу грошового забезпечення поліцейських, а відтак підстави для її включення до складу грошового забезпечення позивача відсутні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявлена позовна вимога про визнання дій Ліквідаційної комісії УМВС України в Івано-Франківській області неправомірними щодо надання довідки про грошове забезпечення без врахування надбавки за особливо важливі завдання та зменшення премії для перерахунку пенсії є необґрунтованою та не підлягає до задоволення.

Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного у рішенні від 12.03.2018 за №Пз/9901/1/18 (зразкова справа №802/2196/17-а), залишеного без змін рішенням Великої палати Верховного Суду від 12.12.2018 року.

Висновки Верховного Суду у цій зразковій справі належить застосовувати в адміністративних справах щодо звернення пенсіонерів органів внутрішніх справ, яким призначено пенсію згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ", до суду з позовами щодо виготовлення та направлення до органів Пенсійного фонду України нової довідки про розмір грошового забезпечення із зазначенням основних і додаткових видів грошового забезпечення.

Таким чином, судом встановлено, що відповідачем при виданні позивачу довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії від 15.06.2017 року до складу грошового за посадою заступник начальника відділу - начальник міліції громадської безпеки Богородчанського РВ УМВС прирівняною до посади заступник начальника відділу поліції, включено всі його види, передбачені постановою Кабінету Міністрів України за №988 від 11.11.2015 "Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції", а саме: посадовий оклад - 3250 грн, оклад за військовим (спеціальним) званням - підполковник поліції - 2200 грн, надбавка за стаж служби 50 % - 2725 грн, премія 2,65 % - 216,64 грн.

Так, підстави для включення надбавки за виконання особливо важливих завдань у розмірі 50 % та премії у розмірі 66 % відсутні, а тому заявлена позовна вимога про зобов'язання відповідача видати таку довідку з урахуванням посадового окладу у розмірі 3250 грн, оклад за військовим (спеціальним) званням - 2200 грн, надбавка за стаж служби - 50 % у розмірі 2725 грн, надбавки за виконання особливо важливих завдань у розмірі 50 %, та премії у розмірі 66 % до задоволення не підлягає.

Частиною 2 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України (пункт 1); обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії) (пункт 3); безсторонньо (пункт 4); добросовісно (пункт 5); з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації (пункт 7); пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія) (пункт 8); своєчасно, тобто протягом розумного строку (пункт 10).

Враховуючи викладене, суд вважає, що даний адміністративний позов не підлягає до задоволення.

Стосовно розподілу судових витрат, відповідно до статті 139 КАС України відсутні підстави для стягнення судових витрат з відповідача на користь позивача.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку. Відповідно до статей 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через Івано-Франківський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення рішення в повному обсязі.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

ОСОБА_1, (ідентифікаційний код НОМЕР_1), АДРЕСА_1;

Ліквідаційна комісія УМВС в Івано-Франківській області, (код ЄДРПОУ 08592193), вул. Сахарова, 15, м. Івано-Франківськ, 76018.

Суддя /підпис/ Грицюк П.П.

Джерело: ЄДРСР 79752158
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку