open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 617/57/19

Провадження № 2-о/617/10/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2019 року Вовчанський районний суд Харківської області у складі судді

ОСОБА_1, розглянувши заяву ОСОБА_2, заінтересована особа: Чугуївське об’єднане Управління пенсійного фонду України Харківської області, про встановлення юридичного факту –

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _2 10 січня 2019 року звернулася у суд із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Управління пенсійного фонду України Харківської області. Просила встановити, що вона дійсно працювала водієм трамваю, будучи зайнятою роботою повний робочий день та повну робочу неділю: в період з 10 березня 1987 року по 19 листопада 1996 року в Салтівському депо, пізніше перейменованому в Харківське державне підприємство «Міськелектротранс»; в періоди з 20 листопада 1996 року по 25 жовтня 1997 року, з 05 квітня 1997 року по 15 жовтня 1997 року, з 22 жовтня 1997 року по 22 січня 1998 року, з 23 лютого 1998 року по 26 серпня 1998 року, з 02 серпня 1999 року по 25 січня 2000 року, з 21 лютого 2000 року по 10 серпня 2000 року, з 12 вересня 2000 року по 09 серпня 2001 року, з 11 вересня 2001 року по 10 серпня 2002 року в Жовтневому трамвайному депо «Мосміськтранс».

Перевіривши заяву про встановлення юридичного факту праці, суд приходить до висновку, що з даної заяви вбачається спір про право, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч.2 ст. 315 ЦПК у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз'яснень, даних у п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року N 5 “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”, справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, розглядаються у судовому порядку, коли чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

При вирішенні питання про підвідомчість таких справ суди мають враховувати норми законодавчих актів, якими передбачено несудовий порядок встановлення певних фактів або визначено факти, які в даних правовідносинах можуть підтверджуватися рішенням суду (п. 2 вищевказаної постанови Пленуму Верховного Суду України).

Статтею 62 Закону України від 5 листопада 1991 року N 1788 “Про пенсійне забезпечення” передбачено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявності трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Порядком підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року N 637, передбачена можливість встановлення судом факту належності документа, що підтверджує трудовий стаж (п. 26), якщо зазначені в ньому прізвище, ім’я та по-батькові не збігаються з прізвищем, ім’ям, по-батькові особи за паспортом або свідоцтвом про народження. В усіх інших випадках підтвердження наявного трудового стажу здійснюється лише районним (міським) відділом (управлінням) соціального захисту населення шляхом витребування уточнюючих довідок з підприємств і організацій або на підставі показань свідків (пункти 1, 2.20 названого Порядку).

Згідно п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Пунктом 20 «Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637, встановлено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Згаданий порядок передбачає можливість встановлення судом факту належності документа, що підтверджує трудовий стаж, якщо зазначені в ньому прізвище, ім'я та по батькові не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові особи за паспортом або свідоцтвом про народження. В усіх інших випадках підтвердження наявного трудового стажу здійснюється лише відповідними комісіями при головних управліннях Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі шляхом витребування уточнюючих довідок з підприємств і організацій або на підставі показань свідків /п.п. 1, 2, 20 Порядку/.

Відповідно до абзацу 5 п. 20 Порядку, підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637, який регламентує особливості підтвердження трудового стажу окремих категорій працівників, визначено, що у разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом України за погодженням з Мінсоцполітики та Мінфіном. На виконання цієї норми постановою Правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 року №18-1затверджено Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Як передбачено п. 3 Порядку, підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженого постановою Правління Пенсійного Фонду України від 10.11.2006 року №18-1, підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Відповідно до п. 6 Порядку, підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженого постановою ПФУ № 18-1 від 10.11.2006 комісія є спеціально створеним колегіальним органом, основним завданням якої є розгляд заяв про підтвердження стажу роботи та прийняття рішень щодо підтвердження стажу роботи або про відмову в його підтвердженні в установленому порядку.

Пунктом 16 Порядку, передбачено право особи оскаржити рішення Комісії до Пенсійного фонду України або ж у судовому порядку.

Таким чином, законом визначений спеціальний порядок підтвердження трудового стажу для призначення пільгової пенсії, у звязку з чим, відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, суд не наділений повноваженнями розглядати в порядку окремого провадження справи про встановлення факту наявності трудового стажу для призначення пільгової пенсії.

Згідно ч. 4 ст. 315 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Таким чином, ОСОБА_2 повинна була відповідно до ст. 80 Закону України “Про пенсійне забезпечення”подати відповідну заяву органу, який призначає пенсії, і лише в разі незгоди з його рішенням, має право звернутися за захистом свого права, оскарживши вказане рішення в суд в порядку КАС України, але не із заявою про встановлення факту наявності трудового стажу.

З огляду на вищевикладене, керуючись ст. 122 Цивільного процесуального кодексу України, –

У Х В А Л И В :

У відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа: Чугуївське об’єднане Управління пенсійного фонду України Харківської області, про встановлення юридичного факту – відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Вовчанський районний суд Харківської області протягом п’яти днів з дня її проголошення, а у разі постановлення ухвали без участі особи, протягом п’яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя -

Джерело: ЄДРСР 79650232
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку