open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 226/272/19

Провадження № 3/226/83/2019

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2019 року м.Мирноград

Суддя Димитровського міського суду Донецької області Редько Жанна Євгенівна, розглянувши матеріал, що надійшов від Мирноградського відділення поліції Покровського відділу поліції ГУНП в Донецькій області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, який маэ другу группу інвалідності, зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1, за ст.173-2 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі за текстом КУпАП),

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 21 січня 2019 року о 07.40 годині за місцем свого проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, на побутовому грунті вчинив словесну сварку зі своєю дружиною ОСОБА_2, в ході якої висловлювався на її адресу нецензурною лайкою та погрожував застосуванням фізичної сили, в наслідок чого міг завдати шкоди її психічному та фізичному здоров’ю, чим порушив Закон України «Про запобігання та протидії домашньому насильству» та скоїв правопорушення, передбачене ч.1 ст.173-2 КУпАП, а саме: вчинення домашнього насильства, тобто умисне вчинення будь-яких діянь фізичного, психологічного чи економічного характеру, якими могла бути завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого.

ОСОБА_1 у судовому засіданні проти даного факту правопорушення не заперечував.

Наявність скоєного правопорушення підтверджується: протоколом про адміністративне правопорушення серії ГП № 212469 від 21.01.2019; рапортом чергового Мирноградського відділення поліції Покровського відділу поліції ГУНП в Донецькій області, яким о 08.52 год. 21.01.2019 зафіксовано повідомлення ОСОБА_2 про те, що її чоловік ОСОБА_1 скоює відносно неї психологічне насильство; заявою ОСОБА_2 від 21.01.2019 про прийняття заходів до її чоловіка ОСОБА_1, який систематично скоює психологічне насилля відносно неї, висловлюючись на її адресу нецензурною лайкою та погрожуючи фізичною розправою; письмовим поясненням від 21.01.2019 ОСОБА_2, згідно якого вона вказала, що 21.01.2019 біля 07.40 год. між нею та чоловіком, який перебував у стані алкогольного спьяніння, виник конфлікт, під час якого чоловік ображав її нецензурною лайкою та погрожував фізичною розправою, після чого вона викликала працівників поліції; письмовим поясненням від 21.01.2019 ОСОБА_1, згідно якого 21.01.2019 о 07.40 год. він перебував у стані алкогольного сп’яніння та скоїв психологічне насильство у відношенні своєї дружини ОСОБА_2, що виразилося у висловлюванні на адресу останньої нецензурною лайкою та погрозах фізичною розправою.

За визначенням ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають однією сім’єю, але не перебувають у родинних відносинах між собою, незалежно від того, чи проживає особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Психологічне насильство - це форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Отже, на підставі наведених доказів судом встановлено, що ОСОБА_1 по відношенню до своєї дружини було вчинене психологічне насильство шляхом словесних образ та погроз, внаслідок чого остання звернулася за допомогою до правоохоронних органів.

При застосуванні до ОСОБА_1 адміністративного стягнення, суд враховує як характер правопорушення, так і особу правопорушника, те, що ОСОБА_1 є особою зінвалідністю другої групи.

Притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності вперше протягом календарного року та його щире каяття суд враховує як обставини, що пом’якшують відповідальність.

Тому вважаю за доцільне застосувати до ОСОБА_1 адміністративне стягнення із передбачених санкцією ч.1 ст.173-2 КУпАП у вигляді штрафу, що буде співмірною мірою відповідальності і сприяти запобіганню вчиненню нових правопорушень з його боку.

Наявність у ОСОБА_3 інвалідності другої групи звільняє його від сплати судового збору, передбаченого ст.40-1 КУпАП.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 283, 284 КУпАП, суддя

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки якого НОМЕР_1, визнати винуватим за ст.173-2 ч.1 КУпАП та піддати його адміністративному стягненню відповідно до ст.173-2 ч.1 КУпАП у вигляді штрафу на користь держави у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 170 (сто сімдесят) грн, який необхідно стягнути на розрахунковий рахунок: 31111106005034, отримувач Мирноградське УК (м. Мирноград), код платежу 21081100, ЄДРПОУ 37803436, банк отримувача Казначейство України, МФО 899998.

Постанова судді може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення до Донецького апеляційного суду через Димитровський міський суд Донецької області, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги і підлягає зверненню до виконання протягом трьох місяців з моменту її прийняття.

Суддя Ж.Є.Редько

Джерело: ЄДРСР 79642122
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку