open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 263/1311/19

Провадження № 1-кс/263/1095/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2019 року місто Маріуполь

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області ОСОБА_1, за участю: секретаря Петровського Д.С., прокурора Кузя А.В., підозрюваного ОСОБА_2, захисників ОСОБА_3 та ОСОБА_4, розглянувши у режимі відеоконференції у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Донецької області ОСОБА_5 про продовження строку відсторонення від посади підозрюваного

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, українця, не судимого, ІНФОРМАЦІЯ_3, одруженого, маючого на утриманні малолітнього ОСОБА_6, працюючого оперуповноваженим відділу кримінальної поліції Центрального ВП ГУ НП в Донецькій області, який проживає за адресою: просп. Металургів, б. 196, кв. 15, м. Маріуполь, у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017050000000261 від 05.07.2017 за ч. 2, 3 ст. 307, ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 369 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017050000000261 від 05.07.2017 за підозрою ОСОБА_2 за ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 368 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_2 підозрюється у тому, що у період часу, приблизно з середини 2016 року, більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, до 01.08.2018 р. на території міста Маріуполь, Донецька область у складі організованої групи до якої окрім нього входили ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 вчинив злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, а саме: незаконне придбання, перевезення, зберігання з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу - макової соломи в особливо великих розмірах, та збут особливо небезпечного наркотичного засобу – макової соломи.

Окрім того, ОСОБА_2 підозрюється у тому, що 23.05.2018 р. діючи за попередньою змовою з ОСОБА_12 приблизно о 21 год. 30 хв. вимагав та отримав від ОСОБА_13 за адресою: вул. Торгова, 239, м. Маріуполь, Донецька область неправомірну вигоду у сумі 13500 гривень за не вчинення дій, передбачених ст. 18, 23 Закону України «Про Національну поліцію», виконання яких покладено в силу наданих ОСОБА_2 та ОСОБА_12 власних повноважень щодо не викриття злочинної діяльності ОСОБА_13 щодо незаконного придбання прекурсору – фенілнітропропену з метою його використання для виготовлення психотропної речовини – амфетаміну.

Тобто ОСОБА_2 органом досудового розслідування підозрюється у незаконному придбанні, перевезенні, зберіганні з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу - макової соломи в особливо великих розмірах, збуті особливо небезпечного наркотичного засобу - макової соломи, вчиненого організованою групою, тобто злочині, передбаченому ч. 3 ст. 307 КК України, а також одержанні службовою особою неправомірної вигоди за не вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використання службового становища, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що поєднане з вимагання неправомірної вигоди, тобто злочині, передбаченому ч. 3 ст. 368 КК України.

26 грудня 2018 року ОСОБА_2 повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.307, ч. 3 ст. 368 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_2 у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень підтверджується наступними зібраними доказами, а саме: матеріалами негласних слідчих (розшукових) дій, протоколами обшуків від 01.08.2018, показаннями допитаних в якості підозрюваних ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_10, ОСОБА_8, ОСОБА_7, протоколами слідчих експериментів, протоколами впізнань, проведених за участі вказаних осіб, протоколами допиту свідків, висновками експертів та рештою матеріалів провадження.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області від 02.01.2019 задоволено клопотання прокурора та підозрюваного відсторонено від посади до 01.02.2019, тобто на строк досудового розслідування. Дана ухвала залишена без змін рішенням Донецького апеляційного суду від 17.01.2019.

Постановою першого заступника Генерального прокурора від 24.01.2019 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до дев’яти місяців, тобто до 01.05.2019 внаслідок виняткової складності провадження.

29 січня 2019 року до суду надійшло клопотання прокурора про продовження строку відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_2, строком на два місяці.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_2 та його захисники ОСОБА_3В.і ОСОБА_4 заперечували проти продовження строку відсторонення від посади, посилаючись на невідповідність клопотання прокурора вимогам ст.. 155 КПК України необґрунтованість підозри та неправильність кваліфікації.

Положеннями ст. 131 КПК України передбачено, що відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження. Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно ч. ч. 1, 2 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину – щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Прокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156 цього Кодексу (ч. 1 ст. 158 КПК України).

Дослідивши матеріали, які долучені до клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що ОСОБА_2 обґрунтовано підозрюється у незаконному придбанні, перевезенні, зберіганні з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу - макової соломи в особливо великих розмірах, збуті особливо небезпечного наркотичного засобу - макової соломи, вчиненого організованою групою, тобто злочині, передбаченому ч. 3 ст. 307 КК України, а також одержанні службовою особою неправомірної вигоди за не вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використання службового становища, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що поєднане з вимагання неправомірної вигоди, тобто злочині, передбаченому ч. 3 ст. 368 КК України.

Тобто, ОСОБА_2 перебуваючи на посаді оперуповноваженого відділу кримінальної поліції Центрального ВП ГУ НП в Донецькій області та є службовою особою правоохоронного органу, тому підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом, відповідно до положень ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції».

При цьому, підозра як на момент вирішення питання про відсторонення від посади, так і на теперішній час є обґрунтованою, доводи сторони захисту такої підозри не спростовують, на стадії досудового розслідування слідчий суддя наділений лише повноваженнями на перевірку обґрунтованості такої підозри, яка за своїм змістом до процедури висунення обвинувачення в порядку, передбаченому КПК, на стадії досудового розслідування є обґрунтованим припущенням про вчинення особою кримінального правопорушення, повідомлення про яке складається на певному етапі досудового розслідування, коли є підстави для формулювання підозри (частина перша статті 276 КПК). Повідомлення про підозру персоніфікує кримінальне провадження, є юридичним фактом, що породжує виникнення кримінальних процесуальних правовідносин, та етапом, з якого починає реалізовуватися кримінальна відповідальність.

Оскільки ОСОБА_2 обґрунтовано підозрюється у вчиненні умисного корупційного злочину та, перебуваючи на посаді оперуповноваженого відділу кримінальної поліції Центрального ВП ГУ НП в Донецькій області і маючи доступ до документів, пов'язаних з його службовою діяльністю, може негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні, шляхом знищення чи підроблення документів, які мають значення для досудового розслідування; вчинити інше кримінальне правопорушення, а також, використовуючи свої службові повноваження, може впливати на осіб, які будуть допитані як свідки, чим перешкоджатиме встановленню істини.

Прокурор у клопотанні про продовження строку відсторонення від посади довів наявність обставин, які стали підставою для відсторонення ОСОБА_2 від посади та наявність підстав для продовження строку відсторонення від посади; причини, за яких у строк дії попередньої ухвали не було досягнуто цілей досудового розслідування, заради яких здійснено відсторонення від посади, враховуючи, зокрема, що 24 січня 2019 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжений до 01.05.2019, у зв’язку з тим, що у кримінальному провадженні необхідно провести значний обсяг слідчих та процесуальних дій, а саме: отримати висновки, призначених у кримінальному провадженні експертиз наркотичних засобів, а саме 40 зразків наркотичних засобів, відібраних з більше ніж 500 вилучених під час обушків мішків; отримати відповідь на доручення про надання міжнародно-правової допомоги від ОСОБА_14 для встановлення каналу надходження наркотичних засобів на територію України; на підставі ухвали суду отримати відомості від ТОВ «НОВА ПОШТА» щодо отримання посилки свідком ОСОБА_13; на підставі ухвали суду отримати відомості від ПрАТ «Київстар» щодо роботи мобільних терміналів ОСОБА_12, ОСОБА_2, ОСОБА_13 23.05.2018; встановити та допитати інших свідків, які покупали особливо небезпечний наркотичний засіб – макову солому в усіх вказаних підозрюваних, провести впізнання з вказаними свідками; визначитися з остаточною кваліфікацією та повідомити про підозру у остаточній редакції підозрюваним; ознайомити підозрюваних та їх захисників з матеріалами кримінального провадження; виконати інші слідчі та процесуальні дії в яких виникне необхідність під час досудового розслідування.

Тому слідчий суддя вбачає обґрунтованим подальше застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження відносно ОСОБА_2 як відсторонення від посади, строком на два місяці, тобто у межах строку досудового розслідування, оскільки прокурором у клопотанні доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 131-132, 154-157 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Донецької області ОСОБА_5 про продовження строку відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_2 – задовольнити.

Продовжити строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, від посади оперуповноваженого відділу кримінальної поліції Центрального ВП ГУ НП в Донецькій області на два місяці, тобто до 31 березня 2019 року

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя О.Л.Соловйов

Джерело: ЄДРСР 79534490
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку