open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 127/2273/19

Провадження № 3/127/461/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.01.2019 м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Михайленко А.В., при секретарі Бахур В.В., за участю прокурора Каменяр С.В., захисника ОСОБА_1, розглянувши матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки України, депутата Вінницької обласної Ради VII скликання, проживаючої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення № 44-01/_10_/19 – ОСОБА_2 будучи суб’єктом декларування, визначеним підпунктом «б» п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», не своєчасно, без поважних причин, подала щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік, чим вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.172-6 КУпАП.

В судовому засіданні ОСОБА_2 вини у вчиненні правопорушення не визнала та пояснила, що офіційний веб-сайт Національного агентства з питань запобігання корупції, в кінці березня 2018 року працював некоректно, що унеможливлювало подати електрону декларацію у визначені законом строки. Як тільки вдалося зайти на вказаний сайт ОСОБА_2 одразу відправила декларацію до Реєстру. Просить закрити провадження по справі за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП, оскільки умислу на неподання е-декларації не мала, вчинила всі необхідні дії для її подання, однак з технічних причин, які не залежали від її волі, е-декларація не була зареєстрована в Реєстр.

Адвокат ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 в судовому засіданні просив закрити провадження по справі за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП

Прокурор Каменяр С.В. в судовому засіданні просила притягнути до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 за вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП, оскільки остання не вчинила всіх необхідних дій для відправлення є-декларацію до Реєстру.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно протоколу № 1 першого пленарного засідання 1 сесії Вінницької обласної Ради VII скликання від 27.11.2015 року ОСОБА_2, відповідно ст. 4 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» набула повноважень депутата Вінницької обласної ради VII скликання.

Відповідно до підпункту «б» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», ОСОБА_2 являється суб’єктом декларування.

Згідно ч.1 ст. 45 ЗУ «Про запобігання корупції» особи, зазначені у пункті 1, підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Як вбачається з інформації наявної в Єдиному державному реєстрі декларацій, ОСОБА_2 подала щорічну декларацію за 2017 рік до реєстру лише 07.04.2018 року.

Згідно до ч.1 ст.9 КУпАП адміністративним правопорушенням визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідальність за ч.1 ст.172-6 КУпАП настає виключно за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Завданням провадження в справах про адміністративне правопорушення, згідно ст. 245 КУпАП є всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи з дотриманням процесуальної форми її розгляду.

З листа Вищого спеціалізованого суду України №223-943/0/4-17 від 22 травня 2017 року «Щодо притягнення до адміністративної відповідальності за окремі правопорушення, пов’язанні з корупцією» вбачається, що за наявності поважних причин на неподання декларації відповідальність за ч.1 ст.172-6 КУпАП виключається (під поважними причинами зокрема є і технічні збої офіційного веб-сайту Національного агентства з питань запобігання корупції). Крім того суб’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу, вчинення цього діяння через необережність виключає притягнення особи до адміністративної відповідальності.

В судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_2 мала намір подати е-декларацію та вчинила всі дії, щоб її подати до Реєстру, а тому в її діях відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП через відсутність умислу на неподання е-декларації. При цьому судом враховано, що ОСОБА_2 фактично не подала е-декларацію з поважних причин, тобто через технічні проблеми у роботі офіційного веб-сайту Національного агентства з питань запобігання корупції.

Крім того, з листа № 32-298-18 від 10.05.2018 року за підписом в.о. прокурора Вінницької області Нікітчина Р. до начальника управління захисту економіки у Вінницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_3 встановлено, що прокуратурою області було досліджено проект протоколу про адміністративне правопорушення № 44-01/_10_/19 відносно ОСОБА_2 та у матеріалах перевірки встановлено відсутність умислу на несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та матеріали перевірки повернуто на доопрацювання.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 247 КУпАП за відсутності події і складу адміністративного правопорушення провадження у справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю.

Оцінивши всі докази по справі, суд вважає, що в діях ОСОБА_2 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.9, 245, 247, 284, 285, ч.1 ст.172-6 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_2 закрити, у зв’язку із відсутністю події та складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Постанова може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 79519360
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку