open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 553/28/19

Провадження № 3/553/101/2019

П О С Т А Н О В А

Іменем України

24.01.2019 року

м. Полтава

Ленінський районний суд м. Полтава в складі:

головуючого судді - Парахіної є.В.,

при секретарі - Остапченко Т.О.,

за участю прокурора - Лисенко Н.М.,

особи, що притягується до

відповідальності - ОСОБА_1,

розглянувши матеріали, які надійшли з Управління захисту економіки в Полтавській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Нижньовартовськ Тюменської обл., Росія, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1,

за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _1 працював в Державній установі "Полтавська виправна колонія № 64" на посаді молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки, з якої звільнений на підставі наказу № 128/ОС-17 від 01 листопада 2017 року "Про особовий склад" з 01.11.2017 року за власним бажанням на підставі п. 7 ч. 1 ст. 77 Закону України "Про Національну поліцію"

ОСОБА_1 згідно пп. "д" п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про запобігання корупції" був суб'єктом відповідальності за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією та 14.04.2017 року, перебуваючи на посаді молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки ДУ "Полтавська виправна колонія № 64", вперше подав до Національного агентства з питань запобігання корупції щорічну електронну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 рік, під час заповнення якої особисто ознайомлювався з вимогами Закону України "Про запобігання корупції", відповідальністю за їх порушення, видами електронних декларацій, порядком їх заповнення та подачі.

Після звільнення безпосередньо перед отриманням трудової книжки, військового квитка, витягу з наказу та припису до військкомату, 22 листопада 2017 року ОСОБА_1 був ознайомлений з правилами заповнення електронних декларацій, які подаються після звільнення, про що особисто надав розписку.

Відповідно до ч. 2 ст. 45 Закону України "Про запобігання корупції" ОСОБА_1 після звільнення з посади молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки державної установи "Полтавська виправна колонія № 64" був зобов'язаний подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, наступного року після припинення діяльності в порядку, встановленому в частині першої цієї статті, тобто до 01 квітня 2018 року. Проте ОСОБА_1 декларацію подав 04.04.2018 о 15 год. 39 хв., тобто несвоєчасно без поважних причин.

В судовому засіданні ОСОБА_1 не оспорював факт вчинення правопорушення, проте зауважив, що зробив це не умисно, а через незнання чинного законодавства.

Прокурор в судовому засіданні вказувала про обґрунтованість складення відносно ОСОБА_1 протоколу про адміністративні правопорушення, наявність в його діях складу правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, та, відповідно, підстав для притягнення до адміністративної відповідальності і накладення адміністративного стягнення в межах санкції відповідної статі.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 відповідно до витягу із наказу Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань Полтавської виправної колонії УДДУ ПВП у Полтавській області (№ 64) "По особовому складу" № 29о/с від 10.04.2007 року призначений на посаду молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64).

Наказом Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Державної установи "Полтавська виправна колонія №64" "Про особовий склад" № 107/ОС-17 від 20.09.2017 року ОСОБА_1, старшого прапорщика внутрішньої служби, призначено на посаду молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки Державної установи "Полтавська виправна колонія № 64".

Як встановлено в п. 10 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про запобігання корупції", правопорушення, пов'язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у ч. 1 ст. 3 цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Згідно ст. 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею 1 Закону України "Про запобігання корупції" встановлено, що суб'єкти декларування - це особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, інші особи, які зобов'язані подавати декларацію відповідно до цього Закону.

Відповідно до пп. д п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про запобігання корупції" особи рядового і начальницького складу державної кримінально-виконавчої служби, податкової міліції, особи начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України є суб'єктами, на яких поширюється дія цього Закону.

Згідно примітки до ст. 172-6 КУпАП суб'єктом правопорушень у цій статті є особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Таким чином, ОСОБА_1, будучи молодшим інспектором відділу нагляду і безпеки Державної установи "Полтавська виправна колонія № 64", був особою, на яку поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції".

14.04.2017 року перебуваючи на посаді молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки ДУ "Полтавська виправна колонія № 64", ОСОБА_1 вперше подав до Національного агентства з питань запобігання корупції щорічну електронну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 рік, під час заповнення якої особисто ознайомлювався з вимогами Закону України "Про запобігання корупції", відповідальністю за їх порушення, видами електронних декларацій, порядком їх заповнення та подачі.

Наказом ДУ "Полтавська виправна колонія № 64" "Про особовий склад" № 128/ОС-17 від 01 листопада 2017 року ОСОБА_1 звільнений з посади молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки установи за власним бажанням на підставі п. 7 ч. 1 ст. 77 Закону України "Про Національну поліцію".

Згідно розписки ОСОБА_1 від 22.11.2017 року з правилами заповнення електронної декларації про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру (в день звільнення, за відпрацьований період з 2017 року) ознайомлений. Попереджений про подання е-декларації (після звільнення, яка охоплює повний 2017 рік) до 01 квітня 2018 року.

Як встановлено в ч. 1 ст. 45 Закону України "Про запобігання корупції" особи, зазначені у пункті 1, підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 цього Закону, зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

За змістом норми ч. 2 ст. 45 Закону України "Про запобігання корупції", особи, які припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3, зобов'язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Із скриншоту з веб-сайту НАЗК декларацій, поданих ОСОБА_1, вбачається, що е-декларація ним подана 04 квітня 2018 року о 15 год. 39 хв., тобто з порушенням строку, встановленого в ч. 1 ст. 45 Закону України "Про запобігання корупції".

За змістом диспозиції ч. 1 ст. 172-6 КУпАП відповідальність за вказаною статтею настає за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Враховуючи вкладене, той факт, що ОСОБА_1 е-декларація після звільнення за 2017 рік подана несвоєчасно й ним не доведено існування поважних причин для цього, суд приходить до висновку про доведеність його вини у вчиненні корупційного правопорушення.

Дії ОСОБА_1 підлягають кваліфікації за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Враховуючи викладене, дані про особу ОСОБА_1 та конкретні обставини справи, суд вважає за доцільне накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу у мінімальному розмірі, передбаченому санкцією статті.

Крім того, згідно Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 року № 3674-VI з порушника на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі, встановленому ст. 4 вказаного Закону.

Керуючись ст.ст. 22, 172-6 ч. 1, 221 КУпАП,-

П О С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 визнати винуватим у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, та накласти адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 850 (вісімсот п'ятдесят) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 384 грн. 20 коп.

Постанова може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 10-ти днів з дня проголошення.

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави

Єлизавета Владиславівна Парахіна

Джерело: ЄДРСР 79416617
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку