open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 365/9/19

Номер провадження: 2-о/365/1/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

21.01.2019 смт. Згурівка Київської області

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Денисенко Н.О.

секретар

судового засідання Матвієнко Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання цивільну справу за правилами окремого провадження за заявоюОСОБА_2, заінтересовані особи Баришівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, Згурівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області про встановлення батьківства померлої особи,

В С Т А Н О В И В:

09 січня 2019 року заявник звернулась до суду із зазначеною вище заявою, посилаючись не те, що з березня 2013 року вона без реєстрації шлюбу проживала із ОСОБА_3 однією сім'єю. В жовтні 2017 року вона завагітніла. ОСОБА_3 визнавав себе біологічним батьком зачатої дитини, піклувався про неї та їхню майбутню дитину. Як майбутній батько проходив всі необхідні медичні обстеження. ІНФОРМАЦІЯ_5 року він раптово помер. ІНФОРМАЦІЯ_6 року вона народила сина. У зв'язку з тим, що із батьком дитини вона не перебувала у зареєстрованому шлюбі, відомості про батька у свідоцтві про народження дитини були внесені відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Встановлення факту батьківства їй необхідно для захисту майнових та немайнових законних інтересів дитини, зокрема для отримання пенсії по втраті годувальника. Після смерті чоловіка спадкове майно відсутнє, тому просить встановити факт батьківства ОСОБА_3 щодо малолітнього ОСОБА_4 та зобов'язати Баришівський районний відділ драцс внести зміни до актового запису № 130 від 04 липня 2018 року про народження ОСОБА_5, а саме, у графі «Відомості про батька» виключити відомості про ОСОБА_3» та зазначити «ОСОБА_3, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_7 року, громадянин України», прізвище дитини, її ім'я та по батькові, дату та місце народження залишити без змін.

В судовому засіданні заявник заяву підтримала повністю, заінтересовані особи в судове засідання не з'явилися, про час і місце судового розгляду були оповіщені у встановленому порядку, направили заяви про розгляд справи за відсутності їхніх представників, не заперечують протии задоволення заяви.

В судовому засіданні заявник надала пояснення, які повністю відтворюють зміст заявлених вимог.

В судовому засіданні свідкиОСОБА_6 та ОСОБА_7 показали, що вони проживали неподалік ОСОБА_2, яка проживала із ОСОБА_3 однією сім'єю без реєстрації шлюбу, вела з ним спільне господарство та завагітніла від останнього. ОСОБА_3 піклувався про заявника та їхню майбутню дитину. ІНФОРМАЦІЯ_5 року він раптово помер. ІНФОРМАЦІЯ_6 року ОСОБА_2 народила сина.

Оцінюючи кожен аргумент, наведений заявником, ґрунтуючись на засадах верховенства права, на повно і всебічно з'ясованих обставинах, об'єктивно та безпосередньо досліджених в судовому засіданні доказів, наявних у справі, суд дійшов висновку.

Судом встановлено що рішенням Згурівського районного суду Київської області від 25 вересня 2018 у справі № 365/516/18 було встановлено факт проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу ОСОБА_2 із ОСОБА_3 в період з березня 2013 року по ІНФОРМАЦІЯ_5 року (а.с.34 - копія рішення суду).

Згідно з ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

У жовтні 2017 року ОСОБА_2 завагітніла. ОСОБА_3 визнавав себе біологічним батьком зачатої дитини, піклувався про неї та їхню майбутню дитину. Як майбутній батько проходив всі необхідні медичні обстеження, що підтвердили також свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 В індивідуальній карті вагітної та породіллі № 112 ОСОБА_2 прізвище чоловіка зазначено як ОСОБА_3, 1985 року народження. ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_3 помер (а.с.12, 27-32 - копії свідоцтва про смерть та індивідуальній карті вагітної та породіллі № 112).

ІНФОРМАЦІЯ _6 року ОСОБА_2 народила сина ОСОБА_4. Реєстрація актового запису про його народження проведена 04 липня 2018 року реєстратором Баришівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, номер актового запису 130. Батьки дитини не перебували у шлюбі та на момент народження дитини батько помер. Відтак відомості про батька в актовому записі про народження дитини записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, а саме, у графі «Відомості про батька» було зазначено ОСОБА_3» (а.с.11, 13, 15 - копії свідоцтва про народження та Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану та лист драцс).

Встановлення факту батьківства є необхідним для захисту майнових та немайнових прав малолітньої дитини, зокрема оформлення пенсії по втраті годувальника (а.с.16 - лист-відмова УПФ).

Відповідно до змісту ч. 1, 2 ст. 121 СК України права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за рішенням суду.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 128 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

Згідно з п. 7 постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року № 3 - у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір'ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи. Усі вони беруть участь у справі як заявники, а органи опіки та піклування й інші особи (залежно від обставин справи) - як заінтересовані особи. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Заслухавши пояснення заявника, показання свідків, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення повністю, так як в судовому засіданні доведено, що ОСОБА_3 є батьком ОСОБА_4, що є підставою для внесення змін в актовий запис про народження дитини та встановлення цього факту має юридичне значення для захисту прав малолітнього.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 121, 125, 130, 145 СК України, постановою Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року № 3, ст.ст. 2, 5, 10, 76-81, 89, 90, 259-265, 268, 293, 294, 315, 319 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2, заінтересовані особи Баришівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, Згурівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області про встановлення батьківства померлої особи задовольнити повністю.

Встановити факт батьківства ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця села Урожайне Бериславського району Херсонської області, померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 року щодо малолітнього ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Зобов'язати Баришівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області внести зміни до актового запису про народження № 130, складеного 04 липня 2018 року Баришівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, а саме, у графі «Відомості про батька» виключити ОСОБА_3» та зазначити «ОСОБА_3, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_7 року, громадянин України».

Рішення є підставою для внесення змін в актовий запис про народження від 04 липня 2018 року № 130 ОСОБА_4 в Баришівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного судового рішення.

Заявник ОСОБА_2, житель АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Заінтересована особа Баришівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, вулиця Жовтнева, буд. 27 смт. Баришівка Київської області, 07500, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 19420791.

Заінтересована особа Згурівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, вулиця Українська, буд. 10 смт. Згурівка Київської області, 07601, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 23243314.

Повне судове рішення складене 22 січня 2019 року.

Головуючий суддя Н.О. Денисенко

Джерело: ЄДРСР 79329752
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку