open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 594/44/19

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2019 року

Суддя Борщівського районного суду Тернопільської області Зушман Г.І.

з участю секретаря Кушнір Т.І.

прокурора Попіль І.Г.

особи, яка притягається до адміністративної

відповідальності ОСОБА_1

розглянувши матеріали про адміністративне правопорушення, які надійшли від Управління захисту економіки в Тернопільській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України на:

ОСОБА _1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку ІНФОРМАЦІЯ_2, РФ Росія, жительку с.Висічка Борщівського району Тернопільської області, громадянку України, не працюючу,

за ч.1 ст.172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу №3 про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП, складеного 09 січня 2019 року старшим оперуповноваженим сектору протидії корупції управління захисту економіки в Тернопільській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_2, ОСОБА_1, будучи особою, яка припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування або іншу діяльність, зазначену у підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункту 5 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», а саме в січні 2017 року звільнившись з посади секретаря Висічанської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, та відповідно до підпункту «в» пункту 1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», будучи суб’єктом відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, в порушення вимог абзацу 1 ч.2 ст.45 Закону України «Про запобігання корупції», без поважних причин, несвоєчасно, а саме 02 квітня 2018 року подала на офіційний веб-сайт Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, наступного року після припинення такої діяльності за минулий рік (після звільнення).

ОСОБА_1 під час розгляду справи пояснила, що помилково вважала, що подала уже всі декларації, так як звільнилася у січні 2017 року і до 01 квітня 2017 року заповнила та подала дві декларації. У березні 2018 року її повідомили, що необхідно подати декларацію і за 2017 рік, однак, поки вона виготовила електронний цифровий підпис, то вже не встигла вчасно її подати.

Прокурор під час розгляду справи просить притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності.

Під час розгляду справи були досліджені та оголошені наступні докази: протокол № 3 про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією від 09 січня 2019 року; витяг з офіційного сайту: https/рublic.nazk.gov.ua/search» щодо подання ОСОБА_1 02 квітня 2018 року декларації за 2017 рік, електронна декларація ОСОБА_1 з сайту НАЗК за 2017 рік після звільнення; повідомлення НАЗК про факт несвоєчасного подання декларації ОСОБА_1 (після звільнення); послідовність дій користувача «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», які вчинила ОСОБА_1; рішення сесії Висічанської сільської ради Борщівського району Тернопільської області № 3 від 15 листопада 2015 року «Про обрання секретаря сільської ради»; рішення першої сесії сьомого скликання Борщівської міської ради Борщівського району № 1 від 12 січня 2017 року «Про встановлення результатів виборів та визнання повноважень Борщівського міського голови і депутатів ради, обраних на виборах 11 грудня 2016 року; характеристики на ОСОБА_1

Як встановлено з матеріалів справи, ОСОБА_1 в період з 15 листопада 2015 року по 12 січня 2017 року працювала на посаді секретаря Висічанської сільської ради Борщівського району.

Згідно пп. «б» п.1 ч.1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами, на яких поширюються дія цього Закону, є, зокрема народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.

Згідно з ч.2 ст.45 Закону України «Про запобігання корупції», особи, зазначені у п.1, п.п. «а» і «в» п.2, п.5 ч.1 ст. 3 цього Закону, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Згідно п.п.«в» п.1 ч.1 ст.З Закону України «Про запобігання корупції», посада ОСОБА_1 віднесена до суб’єктів на яких поширюється дія цього Закону, як на посадову особу місцевого самоврядування.

Встановлено, що ОСОБА_1 подала декларацію після звільнення за минулий 2017 рік 02 квітня 2018 року, що визнається ОСОБА_1 та підтверджується витягом (скріншотом) з офіційного сайту Єдиного державного реєстру декларацій .

Відповідно до ч.3 ст.38 КУпАП, адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 164-14, 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Отже, законодавчо встановлений строк, протягом якого може бути накладено адміністративне стягнення, який обчислюється з моменту виявлення корупційного адміністративного правопорушення та не ототожнюється із часом складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Враховуючи вимоги ст.38 КУпАП щодо строків накладення адміністративного стягнення за вчинення корупційного правопорушення протокол про корупційне правопорушення має бути складений невідкладно після встановлення достатніх даних, що вказують на вчинення особою адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Відповідно до долученої до матеріалів справи копії повідомлення за № 685/02-18 від 18 квітня 2018 року, яке було направлено Національному агентству з питань запобігання корупції, про факт неподання чи несвоєчасного подання декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування, начальник відділу юридичного забезпечення Борщівської міської ради повідомив про встановлення факту несвоєчасного подання декларації за 2017 рік ОСОБА_1 Національне агентство з питань запобігання корупції зазначене повідомлення отримало 13 липня 2018 року за вх. № 06/34184/18.

Таким чином, днем виявлення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 176-2 КУпАП, про вчинення якого 09 січня 2019 року складено протокол на ОСОБА_1, є 13 липня 2018 року - день отримання НАЗК вищенаведеного повідомлення від начальника відділу юридичного забезпечення Борщівської міської ради.

Отже, на час розгляду справи тримісячний строк накладення адміністративного стягнення, визначений КУпАП, закінчився 13 жовтня 2018 року.

Положення ст.7 КУпАП передбачають, що ніхто не може бути підданий заходу впливу у зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Згідно п.7 ст.247 КУпАП, провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю якщо на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення закінчилися строки накладення адміністративного стягнення, передбачені статтею 38 цього Кодексу.

Зважаючи на наведене, провадження в даній справі слід закрити у зв'язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

На підставі ч.1 ст.172-6 КУпАП, керуючись ст.ст. 9, 38, 245, 247, 280, 283, 284 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

Провадження в справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 за ч.1 ст.172-6 КУпАП закрити за закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена через Борщівський районний суд до Тернопільського апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 79321733
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку