open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 462/5199/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 січня 2019 року Залізничний районний суд м. Львова в складі:

головуючої -судді - ОСОБА_1,

за участю: секретаря судових засідань — ОСОБА_2

позивача — ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про стягнення пені за несплату аліментів, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернулася до суду з позовом, в якому просить про стягнення з відповідача 19397 грн. 50 коп. пені за несплату аліментів. Свої позовні вимоги мотивує тим, що 24.11.1991 року зареєстрували шлюб з відповідачем, у якому в них народилося двоє дітей: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2 Подружнє життя з відповідачем не склалося та 21.09.2006 року шлюб між ними розірвано. Діти проживають з нею та перебувають на її утриманні, відповідач участі у вихованні дітей не бере, матеріальної допомоги не надає. Рішенням Залізничного районного суду м. Львова від 16 березня 2006 року вирішено стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання доньок в розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку з 16.11.2005 року до досягнення ними повноліття. Рішенням Залізничного районного суду м. Львова від 13 березня 2008 року вирішено стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання доньок у розмірі 850 грн. щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму до повноліття, починаючи з 06.06.2007 року. Відповідач з лютого 2007 року злісно ухиляється від сплати аліментів, внаслідок чого виникла заборгованість зі сплати аліментів, яка станом на серпень 2018 року складає 59248 грн. Відтак, у зв'язку з наявною заборгованістю вважає, що має право на стягнення пені за прострочення сплати аліментів, за період з червня 2007 року по серпень 2018 року, яка за її розрахунками становить 19397,50 грн.

Ухвалою судді Залізничного районного суду м. Львова від 04.09.2018 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі та розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження, про що повідомлено сторони (а.с. 20).

В судовому засіданні позивач позов підтримала, пояснення надала аналогічні викладеним у позовній заяві, доповнила, що в серпні 2018 року відповідач погасив заборгованість в сумі 50000 грн., які відразу було спрямовано на лікування онкохворої дочки ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3, просить взяти до уваги проведений розрахунок пені та позов задовольнити в повному обсязі.

Відповідач та його представник в судове засідання не з’явилися, хоча про час та місце судового засідання повідомлялися належним чином, що підтверджується матеріалами справи, з розписки, наявної в матеріалах справи вбачається, що представника відповідача ОСОБА_8, який діє на підставі угоди був повідомлений про час та місце судового засідання (а.с.70), при цьому заяв про поважні причини неявки чи розгляд справи без їх участі до суду не надходило. У зв’язку з цим суд вважає, що справу можливо слухати за їх відсутності.

При цьому, 21.09.2018 року відповідач подав відзив, в якому просив зменшити розмір пені до 1000 грн., зазначивши, що позичив кошти та в серпні 2018 року погасив заборгованість по сплаті аліментів. Крім того вказує, що у нього на утриманні є ще дві неповнолітніх доньки ІНФОРМАЦІЯ_4 і ІНФОРМАЦІЯ_5, дружина, яка не працює, оскільки здійснює догляд за дітьми. Його заробітна плата становить 3800 грн. в місяць і інших доходів він не має. Стягнення вказаної у позові суми пені буде для нього та його сім’ї надмірним тягарем, оскільки таких коштів не має (а.с. 24).

Також відповідач подав заяву в якій зазначив, що до вимог про стягнення неустойки (пені) встановлена позовна давність в один рік, а позивач просить про стягнення пені по несплаті аліментів, починаючи з 2007 року, тому просить суд про застосування до вказаних вимог позовну давність та відмовити в позові (а.с. 46).

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовпідлягає до задоволення, з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі з 24.11.1991 року, і від спільного подружнього життя мають двох дітей: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с. 4).

Також в судовому засіданні встановлено, що шлюб між сторонами розірвано 21.09.2006 року, що підтверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серія 1-СГ № 023482 від 11.01.2007 р. (а.с. 3).

Рішенням Залізничного районного суду м. Львова від 16 березня 2006 року вирішено стягувати з відповідача на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання доньок в розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку з 16.11.2005 року до досягнення ними повноліття.

Рішенням Залізничного районного суду м. Львова від 13.03.2008 року ухвалено стягувати із ОСОБА_4 в користь ОСОБА_3 аліменти на утримання доньки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_6, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_7 у розмірі 850 грн. щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму до повноліття, починаючи з 06.06.2007 року (а.с. 5). Рішення набрало законної сили, на його виконання видано виконавчий лист, який пред'явлений до примусового виконання

Згідно з розрахунком заборгованості по аліментах від 01.08.2018 року, здійсненим старшим державним виконавцем Личаківського ВДВС м. Львова Головного територіального управління юстиції у Львівській області ОСОБА_9, заборгованість ОСОБА_4 по аліментах станом на 01.08.2018 року складає 59284, 87 грн. (а.с. 6-8).

З консультативного висновку комунального некомерційного підприємтсва Львіввської обласної ради "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" вбачається, що ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2 діагностовано онкологічне захворювання, продовження програмної хіміотерапіїї в умовах стаціонару розпочато 26.09.2018 р., орієнтована тривалість хіміотерапії 10 місяців (а.с.62).

Статтею 180 Сімейного кодексу України передбачено, що батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.1 ст.196 Сімейного кодексу України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Визначаючи розмір пені за прострочення сплати аліментів, суд враховує вимоги чинного законодавства України та правову позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 25 квітня 2018 року по справі № 572/1762/15-ц про те, що правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення означає, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів ураховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення. Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов'язку буде різним, отже і кількість днів прострочення також буде різною залежно від кількості днів у місяці. Тобто, пеня за прострочення сплати аліментів повинна нараховуватися на всю суму несплачених аліментів за кожен день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, у якому не проводилося стягнення.

Отже загальна сума пені за несплату або несвоєчасну сплату аліментів має розраховуватися за формулою: p=(A1х1%хQ1)+(A2х1%хQ2)+……….(Anх1%хQn), де:

p - загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів, обраховується позивачем на момент подачі позову;

A1 - нарахована сума аліментів за перший місяць;

Q1 - кількість днів прострочення сплати суми аліментів за перший місяць;

A2 - нарахована сума аліментів за другий місяць;

Q2- кількість днів прострочення сплати аліментів за другий місяць;

An- нарахована сума аліментів за останній місяць перед подачею позову;

Qn- кількість днів прострочення сплати аліментів за останній місяць.

Пеня за заборгованість зі сплати аліментів нараховується на всю суму несплачених аліментів за кожний день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, в якому не проводилося стягнення.

Отже, зобов'язання зі сплати аліментів носить періодичний характер і повинне виконуватися щомісяця, тому при розгляді спорів про стягнення на підставі частини першої статті 196 Сімейного кодексу України пені від суми несплачених аліментів суд повинен з'ясувати розмір несплачених аліментів за кожним із цих періодичних платежів, установити строк, до якого кожне із цих зобов'язань мало бути виконане, та з урахуванням установленого - обчислити розмір пені виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов'язку щодо їх сплати до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, підсумувавши розміри нарахованої пені за кожен із прострочених платежів та визначивши її загальну суму.

Звертаючись до суду, позивач просить стягнути пеню за прострочення сплати аліментів за період з червня 2007 року по серпень 2018 року та надала відповідний розрахунок, з якого вбачається, що загальна сума пені за прострочення сплати аліментів за вказаний період становить 19397,50 грн.

Суд приймає до увагиподаний позивачем розрахунок пені, що розрахований за період з червня 2007р. по серпень 2018р., оскільки такий відповідає вимогам проведення розрахунку, викладеним у вказаній вище постанові Верховного Суду.

Щодо заяви відповідача про застосування до вказаних вимог позовної давності, то така до задоволення не підлягає, виходячи з наступного.

Згідно ст. 20 СК України до вимог які випливають із сімейних відносин позовна давність не застосовується, крім випадків, передбачених частиною другою статті 72, частиною другою статті 129, частиною третьою статті 138, частиною третьою статті 139 цього Кодексу.

А право одержувача аліментів на стягнення неустойки (пені) за прострочення їх сплати передбачене ст.196 Сімейного кодексу України, відтак до вказаних вимогпозовна давність застосуванню не підлягає.

Відповідно до вимог ст. ст.13, 81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. При цьому, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи наведене, а також те, що відповідач допустив прострочення сплати аліментів, суд дійшов висновку, що позов необхідно задовольнити, стягнути з відповідача на користь позивача пеню за прострочення сплати аліментів в межах заявлених ОСОБА_3 позовних вимог у сумі 19397,50 грн. за період з червня 2007 року по серпень 2018року.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача в користь держави необхідно стягнути 1939,75 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст.166, 180, 196 Сімейного кодексу України, ст.ст. 8-14, 81, 128, 141, 223, 247, 258, 259, 263-265, 280-282, 351-355 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про стягнення пені за несплату аліментів задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_8, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_9 на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_10, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, яка зареєстрована і проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_11 пеню за несплату аліментів в сумі 19397,5 грн. (дев‘ятнадцять тисяч триста дев‘яносто сім гривень 50 коп.).

Стягнути з на користь держави судовий збір на суму 1939,75 грн. (одна тисяча дев‘ятсот тридцять дев‘ять гривень 75 коп.).

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 21 січня 2019 року.

Суддя : (підпис) ОСОБА_1

З оригіналом згідно.

Суддя: Б.М.Гедз

Джерело: ЄДРСР 79318789
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку