open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний унікальний номер 725/218/19

Номер провадження 2-н/725/4/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2019 року м.Чернівці

Суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці Федіна А.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про видачу судового наказу за вимогами про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі, -

ВСТАНОВИВ:

У січні 2019 року позивач звернулась до суду з вище вказаною заявою та просила видати судовий наказ про стягнення з ОСОБА_2 на її користь аліментів на утримання їх сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 3000 грн. щомісячно, починаючи з 10.10.2019 року.

Згідно ст. 160 ЦПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтю 161 цього Кодексу.

Так, статтею 161 ЦПК України передбачено перелік вимог за якими може бути видано судовий наказ, зокрема відповідно до п.4, п. 5 ч. 1 вказаної статті, судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб; заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

З системного аналізу вище вказаних норм законодавства вбачається, що в порядку наказного провадження підлягають розгляду вимоги про стягнення аліментів на дитину в твердій грошовій сумі, яка становить 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Так, станом на 01.01.2019 року прожитковий мінімум для дитини віком від 6 до 18/ років встановлений в розмірі 2027 грн., разом з тим, заявником в рамках наказного провадження заявлено вимогу, яка значно перевищує прожитковий мінімум для дитини відповідного віку, що в свою чергу свідчить про наявність спору про право, не передбачено ст.. 161 ЦК України та такі вимоги можуть вирішуватись лише в порядку позовного провадження.

Таким чином, заявлена ОСОБА_1 вимога не може бути вирішена в порядку наказного провадження, оскільки не передбачена ст. 161 ЦПК України.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 169 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 161 цього Кодексу.

За таких обставин ОСОБА_1 слід відмовити у видачі судового наказу за вимогами про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на утримання їх сина ОСОБА_4 в твердій грошовій сумі в розмірі 3000 грн. щомісячно.

На підставі викладеного, керуючись ст.4,19,27, 160-166, 186,258,260,353,354 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити ОСОБА_1 у видачі судового наказу за вимогами про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, в твердій грошовій сумі в розмірі 3000 грн. щомісячно.

Роз’яснити заявнику, що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1,2,8,9, частини першої статті 165 ЦПК України, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому розділом ІІ, після усунення її недоліків.

Відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини першої статті 165 ЦПК України, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п’ятнадцяти днів безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду або в той самий строк через Першотравневий районний суд м. Чернівці відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці А. В. Федіна

Джерело: ЄДРСР 79215786
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку