open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №660/46/19

Номер провадження 1-кс/660/24/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2019 року смт Нововоронцовка

Слідчий суддя Нововоронцовського районного суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Нововоронцовського ВП Бериславського ВП ГУНП в Херсонській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про доручення проведення судової товарознавчої експертизи у кримінальному провадженні №12019230200000020, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 14.01.2019 року, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Нововоронцовського ВП Бериславського ВП ГУНП в Херсонській області лейтенант поліції ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням про доручення проведення судової товарознавчої експертизи. В обґрунтування клопотання посилалася на ту обставину, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019230200000020 від 14.01.2019 року внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, згідно з якими у період часу з 07.01.2019 року по 14.01.2019 року невстановлена особа перебуваючи поблизу території домоволодіння АДРЕСА_1 , шляхом вільного доступу вчинила крадіжку металевих виробів, чим спричинила матеріальні збитки ОСОБА_4 . Оскільки, для визначення розміру матеріальних збитків необхідні спеціальні знання, слідчий ОСОБА_3 просила: задовольнити вказане клопотання; доручити проведення експертизи Херсонському НДЕКЦ МВС України, що знаходиться за адресою: 73026, Херсонська область, м.Херсон, Миколаївське шосе, 28а; для вирішення поставити експерту питання: якою могла б бути ринкова вартість 1 (одного) погонного метру сталевої труби ВГП, ДУ 100*4,5 мм, яка була придбана у 2004 році та з того часу перебувала у використанні, без будь-яких дефектів, із незначними слідами корозії, проте повністю придатної для подальшої експлуатації на момент вчинення злочину - станом на 14.01.2019 року? якою могла б бути ринкова вартість сталевого швелеру, довжиною 3 м., висотою100 мм, шириною полки 46 мм., товщиною стінки 4,5 мм., вітчизняного виробництва, який злегка був вкритий корозією, проте не мав гнилісних змін та деформації, і був придатний для подальшої експлуатації на момент вчинення злочину - станом на 14.01.2019 року?;зобов`язати Херсонський НДЕКЦ МВС України результати експертного дослідження за винесеною ухвалою суду надати начальнику або слідчому СВ Нововоронцовського ВП Бериславського ВП ГУНП в Херсонській області чи іншому працівнику вказаного відділення поліції за їх дорученням; клопотання розглянути без її участі.

Про місце та час розгляду клопотання слідчий ОСОБА_3 повідомлялася у встановленому законом порядку, у судове засідання не з`явилася.

Відповідно до ч.3 ст.244 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, додані до клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчий суддя встановив, що 14.01.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019230200000020 внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, згідно з якими у період часу з 07.01.2019 року по 14.01.2019 року невстановлена особа перебуваючи поблизу території домоволодіння АДРЕСА_1 , шляхом вільного доступу вчинила крадіжку металевих виробів, чим спричинила матеріальні збитки ОСОБА_4 (а.с.3).

За протоколомдопиту потерпілого ОСОБА_4 від 15.01.2019року, вбачається, що дві аналогічні між собою сталеві труби ВГП (водогазопровідні) ДУ 100х4,5 мм. були довжиною по 2,5 метра кожна, які були придбані у 2004 році, та які з того часу перебували в експлуатації, були без будь-яких дефектів із незначними слідами корозії, проте повністю придатні для подальшої експлуатації, а також вбачається, що викрадений сталевий швелер був довжиною 3 метри, висотою 100 мм., шириною полки 46 мм., товщиною стінки 4,5 мм., вітчизняного виробництва, який злегка був вкритий корозією проте не мав гнилісних змін та деформації, і був придатний для подальшої експлуатації (а.с.5).

З огляду на вказане, а також враховуючи, що склад кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, віднесений до матеріальних складів кримінальних правопорушень та встановлення суми матеріального збитку є обов`язковим, необхідні спеціальні знання в галузі товарознавства.

За ч.1 ст.244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч.1 ст.242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Слідчий або прокурор зобов`язаний звернутися до експерта для проведення експертизи, зокрема, щодо визначення розміру матеріальних збитків (п.6 ч.2 ст.242 КПК України).

За ч.1 ст.69 КПК України, експертом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє науковими, технічними або іншими спеціальними знаннями, має право відповідно до Закону України«Про судовуекспертизу» на проведення експертизи і якій доручено провести дослідження об`єктів, явищ і процесів, що містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, та дати висновок з питань, які виникають під час кримінального провадження і стосуються сфери її знань. Експерт зобов`язаний особисто провести повне дослідження і дати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок на поставлені йому запитання, а в разі необхідності - роз`яснити його (п.1 ч.5 ст.69 КПК України).

Таким чином, слідчий суддя вважає обґрунтованим клопотання слідчого щодо необхідності надання експертам Херсонського НДЕКЦ МВС України доручення на проведення товарознавчої експертизи.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст.69, 242-244 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Нововоронцовського ВП Бериславського ВП ГУНП в Херсонській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання доручення проведення судової товарознавчої експертизи у кримінальному провадженні №12019230200000020, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 14.01.2019 року, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185КК України - задовольнити.

Доручити експертам Херсонського НДЕКЦ МВС України, що знаходиться за адресою: 73026, Херсонська область, м.Херсон, Миколаївське шосе, 28а, провести товарознавчу експертизу.

На вирішення експерта поставити наступні питання:

- Якою могла б бути ринкова вартість 1 (одного) погонного метру сталевої труби ВГП, ДУ 100*4,5 мм, яка була придбана у 2004 році та з того часу перебувала у використанні, без будь-яких дефектів, із незначними слідами корозії, проте повністю придатної для подальшої експлуатації на момент вчинення злочину - станом на 14.01.2019 року?

- Якою могла б бути ринкова вартість сталевого швелеру, довжиною 3 м., висотою100 мм, шириною полки 46 мм., товщиною стінки 4,5 мм., вітчизняного виробництва, який злегка був вкритий корозією, проте не мав гнилісних змін та деформації, і був придатний для подальшої експлуатації на момент вчинення злочину - станом на 14.01.2019 року?

Зобов`язати начальника або слідчого СВ Нововоронцовського ВП Бериславського ВП ГУНП в Херсонській області чи іншого працівника вказаного відділення поліції за їх дорученням, при необхідності, надати експерту об`єкти дослідження, за їх наявністю.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384, 385 КК України, а саме за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

Зобов`язати експерта результати експертного дослідження надати начальнику або слідчому СВ Нововоронцовського ВП Бериславського ВП ГУНП в Херсонській області чи іншому працівнику вказаного відділення поліції за їх дорученням.

Виконання ухвали в частині її направлення до експерта покласти на особу (осіб), уповноважену (уповноважених) здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019230200000020.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 79211644
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку