open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 595/1819/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.12.2018

Бучацький районний суд Тернопільської області

одноособово суддею Федорончуком В.Б.,

при секретарі Тарчинській Л.Я.,

з участю представника позивачки ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Бучачі справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_3 просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_2 аліменти в розмірі ? частки усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, до досягнення дитиною двадцяти трьох років, мотивуючи тим, що син продовжує навчання і у зв`язку з цим потребує матеріальної допомоги, що відповідач може надавати матеріальну допомогу.

В судовому засіданні представник позивачки ОСОБА_1, уточнивши позовні вимоги, просила стягувати з відповідача аліменти в користь позивачки на утримання сина до закінчення навчання у коледжі – 28.09.2019 року, суду пояснила, що ОСОБА_4 є повнолітнім, однак продовжує навчання на четвертому курсі денної форми у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва ім.В.Ю.Шкрібляка в м.Вижниця Чернівецької області, і не має змоги влаштуватись на роботу, щоб самостійно отримувати заробіток, тому потребує матеріальної допомоги.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позов визнав частково, суду пояснив, що згідний сплачувати аліменти на утримання сина ОСОБА_5 в сумі 1500 грн.

Дослідивши письмові докази, суд встановив такі обставини:

Сторони перебували в зареєстрованому шлюбі до 04.05.2018 року;

В шлюбі у них народився син ОСОБА_4, батьком якої є відповідач;

ОСОБА_4 проживає з матір’ю і перебуває на її утриманні;

ОСОБА_4 є студентом 4 курсу денної форми навчання за спеціальністю «Художнє ковальство» Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім.В.Ю.Шкрібляка в м.Вижниця Чернівецької області;

Позивачка не має можливості забезпечити належне утримання повнолітнього сина, який навчається та потребує матеріальної допомоги.

Відповідно до ст.199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син.

Згідно постанови Пленуму Верховного суду України від 15.05.2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття, виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років, продовження ними навчання, потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі та наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Згідно ст.200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у ст.182 СК України. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Статтею 182 цього Кодексу встановлені обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів, а саме, стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, а також інші обставини, що мають істотне значення.

За встановлених обставин і визначених відповідно до них правовідносин, суд приходить до переконання, що позов обгрунтований і, враховуючи матеріальне становище платника аліментів, підлягає до задоволення частково.

Керуючись ст.ст.12,13,81,89,263-265,268,280-282 ЦПК України, ст.ст.182,199,200 СК України, cуд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2, жителя ІНФОРМАЦІЯ_1, в користь ОСОБА_3 аліменти на утримання сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 1500 гривень, щомісячно, починаючи з 02 жовтня 2018 року до припинення навчання, але не довше, ніж до досягнення сином двадцяти трьох років.

В решті позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 704,80 грн. судового збору в дохід держави.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне рішення складено 20 грудня 2018 року.

Суддя:

ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 79210521
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку