open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

єдиний унікальний номер справи 423/4097/18

номер провадження 1-кп/423/445/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 січня 2019 року місто Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області у складі

головуючої судді Лизенко І.В.,

за участі секретаря судового засідання Соловйової О.І.,

прокурора Корсуна Д.О.,

захисника Андрушка К.П.,

обвинуваченої ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в судовій залі кримінальне провадження №22018130000000380, відомості про яке 29 листопада 2018 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за обвинуваченням

ОСОБА_2, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с.Серединці Шепетівського району Хмельницької області, громадянки України, з повною професійно-технічною освітою, не заміжньої, неповнолітніх дітей не має, раніше не судимої, не військовозобов'язаної, працюючої продавчинею у ФЛП «Мічко», зареєстрованої та яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.110 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 2 Конституції України, Україна є унітарною державою. Територія України у межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу.

Згідно зі ст.ст. 1, 2, 33 Закону України «Про державний кордон України», Державним кордоном України є лінія і вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, які визначають межі території України - суші, вод, надр, повітряного простору; державний кордон України визначається Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України; державні органи, громадські організації, посадові особи зобов'язані надавати всемірну допомогу органам Державної прикордонної служби України в охороні державного кордону України; державні органи, громадські організації, посадові особи, а також громадяни зобов'язані додержуватись режиму державного кордону України.

Відповідно до вимог ст. ст. 72, 73 Конституції України, питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом, який призначається Верховною Радою України або Президентом України відповідно до їхніх повноважень, встановлених Конституцією та проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області.

Організація і порядок проведення референдумів та територіальний устрій України, згідно з положеннями ст. 92 Конституції України, визначаються виключно законами України.

Відповідно до ст. ст. 132, 133 Конституції України територіальний устрій країни ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості і соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій. До системи адміністративно-територіального устрою України входить АР Крим, області, зокрема, Луганська область, а також райони, міста, райони у містах, селища і села.

Порядок проведення всеукраїнського референдуму регламентований Законом України «Про всеукраїнський референдум» положеннями ч. 4 ст. 14 котрого визначено, що виключно Верховна Рада України призначає ратифікаційний референдум щодо зміни меж території України.

В травні 2014 року ОСОБА_2, маючи злочинний умисел на зміну меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вступивши в злочинну змову з іншими особами, щодо яких розслідуються окремі кримінальні провадження, вчинила дії, спрямовані на організацію та проведення 11.05.2014 на території м. Гірське Луганської області так званого «Референдуму щодо підтримки акту про державну самостійність «Луганської народної республіки» (далі «референдум») з метою порушення територіальної цілісності України.

Реалізуючи свої протиправні наміри, 11 травня 2014 року, близько 07 години 00 хвилин, ОСОБА_2 погодилася на пропозицію особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, прийняти участь у роботі «виборчої комісії» під час проведення так званого «референдуму» з питання державної самостійності «Луганської народної республіки» в приміщенні будинку культури «Україна» за адресою: вул. Гагаріна, 13а, м. Гірське Луганської області.

В подальшому ОСОБА_2 разом з особами, щодо яких здійснюється окреме кримінальне провадження, прибули до приміщення будинку культури «Україна», де організували та провели голосування на «референдумі» щодо державної самостійності «Луганської народної республіки» шляхом поіменного письмового опитування місцевих жителів м. Гірське. Під час голосування ОСОБА_2 та інші члени комісії записували паспортні та анкетні дані виборців, які приходили на голосування, видавали бюлетені для голосування, в яких було одне запитання російською та українською мовами: «Поддерживаете ли Вы Акт о государственной самостоятельности Луганской народной республики?/ Чи підтримуєте Ви Акт про державну самостійність Луганської народної республіки?»

Після закінчення голосування, приблизно о 20 години 00 хвилин, за вказівкою особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, ОСОБА_2 разом з іншими особами, щодо яких здійснюється окреме кримінальне провадження, відкрили урни для голосування та здійснили підрахунок бюлетенів. За результатом підрахунку бюлетенів вказаними особами складений відповідний протокол. В подальшому члени комісії упакували бюлетені в паперову коробку, яку в подальшому разом з протоколом підрахунку голосів передали особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, для оголошення результатів та подальшого створення так званої «Луганської народної республіки».

Дії ОСОБА_2 кваліфіковано за ч.2 ст.110 КК України, тобто умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, здійснені за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до угоди про визнання винуватості, яка була укладена 30 листопада 2018 року між прокурором Вакуленком В.М. з одного боку та підозрюваною ОСОБА_2 з іншого боку за участі захисника Андрушка К.П., підозрювана повністю та беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.110 КК України, в обсязі підозри. Крім того, ОСОБА_2 зобов'язалася сприяти правоохоронним органам та суду при здійсненні процесуальних дій у кримінальному провадженні щодо інших співучасників вчиненого нею кримінального правопорушення, а саме: шляхом надання в якості свідка показань під час досудового слідства та в суді, підтвердження своїх показань під час проведення слідчих експериментів та інших слідчих дій, з метою викриття ОСОБА_8, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, в організації та проведенні так званого «Референдуму щодо підтримки акту про державну самостійність «Луганської народної республіки», що мав місце 11.05.2014 на території м. Гірське Попаснянського району Луганської області для подальшого притягнення винних до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 110 КК України.

Крім того, сторони погодились на призначення покарання підозрюваній за ч.2 ст.110 КК України у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна зі звільненням на підставі ст.75 КК України від відбування основного покарання з випробуванням із визначенням обов'язків, передбачених ст.76 КК України.

У підготовчому судовому засіданні прокурор, який здійснює процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні, обвинувачена, захисник підтримали угоду про визнання винуватості та просили її затвердити.

Відповідно до ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Згідно п.1 ч.3 ст.314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Враховуючи вищенаведене та розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Так, суд переконався, що обвинувачена у повному обсязі визнала свою винуватість у зазначеному діянні, розуміє умови укладеної нею угоди та підтверджує добровільність її укладення.

При цьому судом з'ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права, визначені ч.4 ст. 474 КПК України, наслідки укладання та затвердження даної угоди, передбачені ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом. Обвинуваченій роз'яснено наслідки невиконання угоди, передбачені ст. 476 КПК України.

Суд переконався, що укладення угоди між сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосуванням насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій, будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України, узгоджена між сторонами міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначеним ст. 65 КК України з урахуванням характеру правопорушення, особи обвинувачуваної та зазначених в угоді обставин, які пом'якшують покарання: щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості і призначення обвинуваченій узгодженої сторонами міри покарання.

До обвинуваченої запобіжні заходи не застосувались.

Цивільний позов не заявлено.

Процесуальні витрати та речові докази відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. 314, 374-376, 394-395, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, яка була укладена 30 листопада 2018 року між прокурором Вакуленком Володимиром Миколайовичем з одного боку та підозрюваною ОСОБА_2 з іншого боку за участі захисника Андрушка Костянтина Павловича.

ОСОБА_2 визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 110 Кримінального Кодексу України, та призначити їй узгоджене сторонами угоди покарання у виді позбавлення волі строком на п'ять років без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України ОСОБА_2 звільнити від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік.

Згідно ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_2 обов'язки: періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Відповідно до ст. 532 КПК України вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Цей вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку лише з підстав, визначених у ч.4 ст.394 КПК України, протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Попаснянський районний суд Луганської області.

Копію вироку негайно після проголошення вручити прокурору, обвинуваченій, захиснику.

Суддя І.В.Лизенко

Джерело: ЄДРСР 79205952
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку