open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 216/5558/18

Провадження № 2/216/2939/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про повернення позовної заяви

27 грудня 2018 року місто Кривий Ріг

Суддя Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1, розглянувши матеріли позовної заяви ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Центрально-Міської районної у м. Кривому Розі ради, про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

До Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу надійшов цивільний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Центрально-Міської районної у м. Кривому Розі ради, про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою суду від 27 листопада 2018 року позовну заяву було залишено без руху, оскільки заява не відповідала вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України, та зазначено заявнику про необхідність усунути недоліки у строк до 18 грудня 2018 року, але не більше десяти днів з дня отримання ухвали.

Вищевказану копію ухвали суду було направлено позивачу 27.11.2018 року за вихідним № 13401. Проте до теперішнього часу вищевказану ухвалу виконано не було, недоліки, що зазначені в ній позивачем не усунуто.

Як наголошує Європейський суд з прав людини, у своїх рішеннях, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов'язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням по справі, добросовісно користуватися належними йому процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 43, ч. 1 ст. 44 ЦПК України позивач, як учасник справи у справах позовного провадження, зобов’язаний виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки. Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватись процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Таким чином, ухвала судді від 27.11.2018 року не виконана позивачем у встановлений законом строк, інтересу до ходу розгляду поданих матеріалів позову остання не проявляє, у зв’язку з чим, відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, позовну заяву слід вважати неподаною та необхідно повернути позивачу, що не позбавляє можливості повторного звернення до суду у встановленому законом порядку.

Керуючись ст.ст. 185, 285 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Центрально-Міської районної у м. Кривому Розі ради, про позбавлення батьківських прав - вважати не поданою та повернути позивачу, роз’яснивши право повторного звернення із повною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.І. Бондарєва

Джерело: ЄДРСР 79091777
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку