open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/22906/18

н/п 2/766/381/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.01.2019 року м. Херсон

Херсонській міський суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Єпішина Ю.М.,

секретар судового засідання Стрекозова О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Херсоні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Міського комунального підприємства "Херсонтеплоенерго" зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до Міського комунального підприємства "Херсонтеплоенерго", про зобовязання вчинити дії, в обґрунтування зазначає, що він є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 16.08.2013 року та договору купівлі - продажу квартири від 28.01.2014 року. Позивач зверталась до Постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань відключення споживачів від мереж централізованого опалення із заявою про відключення її квартири від мережі центрального опалення, де було прийнято рішення оформлене відповідним протоколом про надання дозволу на відключення від мереж ЦО та ГВП та влаштування індивідуальної системи теплопостачання. На її заяву про надання технічних умов на відключення від мереж центрального опалення для влаштування індивідуальної системи теплопостачання, з якою він звернувся до МКП «Херсонтеплоенерго», було відмовлено 21.05.2018 року. Дане рішення вважає неправомірним, оскільки ненадання дозволу централізованого опалення перешкоджає користуватись майном, а саме встановити автономне індивідуальне опалення, у зв'язку незадовільним рівнем теплопостачання. Просить зобов'язати Міське комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» видати технічні умови на від'єднання від мереж існуючої системи центрального опалення та теплопостачання квартири АДРЕСА_2.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 23.11.2018 року по справі відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 279 ЦПК України сторони в судове засідання не викликалися, проте відповідачу було встановлено строк в п'ятнадцять днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження на подачу відзиву на позовну заяву.

На адресу відповідача було направлено копію ухвали про відкриття провадження та матеріали позовної заяви.

Від представника відповідача до суду надійшов відзив відповідно до якого просить в задоволенні позову відмовити за необґрунтованістю, зазначивши, що на підставі нормативно правових актів передбачається надання дозволу на відключення від мереж централізованого опалення з ініціативи споживачів виключно на будинок в цілому, а не на окремі квартири (16-17).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, судом встановлено, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, є власником квартири АДРЕСА_1, на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 16.08.2013 року та договору купівлі-продажу ? квартири від 28.01.2014 року посвідченого приватним нотаріусом Дергільовою О.Г., а також відповідно до витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності за реєстраційним номером №8053037 від 16.08.2013 року та №16938239 від 28.01.2014 року (а.с. 7-10).

Як вбачається з Витягу з Протоколу Постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань відключення споживачів від мереж централізованого опалення від 31.03.2017 року оформленого відповідним протоколом було вирішено надати дозвіл на відключення від мереж ЦО та ГВП окремих квартир (в тому числі квартири АДРЕСА_1) (а.с. 11).

17.05.2018 року Позивач звернулась з листом до МКП «Херсонтеплоенерго» про надання технічних умов на відключення від мереж центрального опалення для влаштування індивідуальної системи теплопостачання. Згідно відповіді №830-03-07 від 21.05.2018 року неможливо надати технічні умови на відключення від центрального теплопостачання вищевказаної квартири (а.с. 12).

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України «Про захист прав споживачів», держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб, і гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров'я і життєдіяльності.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України «Про захист прав споживачів», держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб, і гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров'я і життєдіяльності.

Статтею 24 Закону України «Про теплопостачання» зазначено, що споживач має право на вибір джерел енергії, чи постачальної організації.

Відповідно до п.24 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630, споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Відповідно до п. 25 Правил, відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Процедура відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання регулюється Порядком відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання (далі по тексту - Порядок), затвердженим наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 4 від 22 листопада 2005 року в редакції наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 169, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2007 року за № 1320/14587.

Згідно пункту 2.1 цього Порядку для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до комісії з письмовою заявою про відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.

П.п. 2.2 вказаного Порядку передбачено, що комісія, після вивчення наданих власником (власниками) документів, у місячний строк приймає рішення щодо відключення від мереж ЦО і ГВП, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації.

Також, п.п. 2.2.1 порядку встановлено, що при позитивному рішенні комісії заявнику надається перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж ЦО і ГВП.

П. 39 Правил користування тепловою енергією затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007року №1198 та п. 24 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005р. закріплюють за споживачем право відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення.

Відповідно до Положення про постійно діючу міжвідомчу комісію з розгляду питань відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановлення індивідуального джерела опалення Херсонської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Херсонської міської ради від 19.08.2014 року №212, вона утворена з метою забезпечення реалізації прав споживачів на відмову від отримання послуг централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановлення індивідуального опалення.

Крім того, у відповідності до п. 8, 9 та 10 Правил користування тепловою енергією затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007року №1198, надання технічних умов віднесено до компетенції теплопостачальної організації, якою в даному випадку є відповідач. Оскільки існуюча система централізованого теплопостачання та її технічні креслення знаходяться на балансі відповідача, а технічні умови на від'єднання від централізованої системи теплопостачання не є дозвільним документом, суд вважає відмову відповідача необґрунтованою та такою, що порушує права позивача як споживача послуг.

За вказаних обставин суд вважає необхідним задовольнити позовні вимоги та зобов'язати відповідача видати технічні умови на від'єднання від мереж центрального опалення і гарячого водопостачання квартири АДРЕСА_1.

Керуючись ст.ст. ст.ст.6-13, 81, 133, 141,247, 258, 259, 263, 264, 265, 279, 354 ЦПК,, ст.ст. 627,651-654 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Міського комунального підприємства "Херсонтеплоенерго" зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Зобов'язати Міське комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» (ідентифікаційний код юридичної особи (код ЄДРПОУ): 31653320 місцезнаходження юридичної особи (юридична адреса): 73003, Херсонська область місто Херсон, вулиця Острівське шосе, 1) видати ОСОБА_1 (дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний податковий номер): НОМЕР_1, паспорт: серія: НОМЕР_2, видавник: Суворовський ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області, дата видачі: 14 липня 2009 року, зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1) технічні умови для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання з метою відключення окремої житлової квартири за АДРЕСА_1.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя Ю.М.Єпішин

Джерело: ЄДРСР 79073440
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку