open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ухвала

18 грудня 2018 року

м. Київ

справа № 761/33069/16-ц

провадження № 61-30674св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Стрільчука В. А. (суддя-доповідач),

суддів: Карпенко С. О., Кузнєцова В. О., Ступак О. В., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивач - Федерація професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України,

відповідачі: Федерація професійних спілок України, Федерація профспілок транспортників України, Об'єднання всеукраїнських автономних профспілок, Об'єднання всеукраїнських профспілок і профоб'єднань «Єдність», Конфедерація Вільних профспілок України, Кабінет Міністрів України,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 24 травня 2017 року у складі судді Волошина В. О. та ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 04 липня 2017 року у складі колегії суддів: Желепи О. В., Рубан С. М., Іванченка М. М.,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2016 року Федерація професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України звернулася до суду з позовом до Федерації професійних спілок України, Федерації профспілок транспортників України, Об'єднання всеукраїнських автономних профспілок, Об'єднання всеукраїнських профспілок і профоб'єднань «Єдність», Конфедерації Вільних профспілок України, Кабінету Міністрів України, в якому просила визнати недійсною Генеральну Угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016-2017 роки від 23 серпня 2016 року (далі - Генеральна Угода). Обґрунтовуючи заявлені вимоги, позивач посилався на те, що Генеральну Угоду укладено з порушенням положень Конституції України, Цивільного кодексу України, Законів України «Про соціальний діалог в Україні», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про колективні договори і угоди», оскільки його не було допущено до участі у Спільному представницькому органі репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні з метою спільних дій при укладенні і реалізації Генеральної Угоди.

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва від 24 травня 2017 року клопотання Федерації професійних спілок України, Кабінету Міністрів України про закриття провадження у справі задоволено. Провадження у справі закрито. Роз'яснено Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України, що з указаними позовними вимогами слід звертатися в порядку адміністративного судочинства.

Судове рішення місцевого суду мотивоване тим, що згідно із загальними положеннями оспорюваної Генеральної Угоди її укладено відповідно до Законів України «Про колективні договори і угоди», «Про соціальний діалог в Україні» між всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців в особі Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, всеукраїнськими об'єднаннями професійних спілок в особі Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України. Оспорювана Генеральна Угода в розумінні положень статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) є адміністративним договором, тому заявлені позовні вимоги про недійсність цієї Генеральної Угоди повинні розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

Ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 04 липня 2017 року апеляційну скаргу Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України відхилено, ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 24 травня 2017 року залишено без змін.

Судове рішення апеляційного суду мотивоване тим, що оспорювана Генеральна Угода за своєю формою є адміністративним договором, оскільки права та обов'язки сторін випливають із владних управлінських функцій суб'єкта владних повноважень, який є однією із сторін цієї Генеральної Угоди. Тому спір підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

У липні 2017 року Федерація професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України подала до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 24 травня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 04 липня 2017 року, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просила скасувати оскаржувані судові рішення і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Касаційна скарга мотивована помилковістю висновків судів попередніх інстанцій про те, що одна із сторін Генеральної Угоди, а саме Кабінет Міністрів України здійснює владні управлінські функції у правовідносинах з іншими сторонами цієї Генеральної Угоди. Кабінет Міністрів України не здійснює жодних владних управлінських функцій у правовідносинах з позивачем, іншими відповідачами та іншими сторонами Генеральної Угоди. Тому віднесення цієї угоди до адміністративного договору не відповідає статті 3 КАС України, Закону України «Про Кабінет Міністрів України» та законодавству про соціальний діалог. Спір, за вирішенням якого позивач звернувся до суду, не стосується захисту прав, свобод чи інтересів у сфері публічно-правових відносин.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 26 липня 2017 року відкрито касаційне провадження у вказаній справі та витребувано її матеріали з Шевченківського районного суду міста Києва.

Статтею 388 Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», що набув чинності 15 грудня 2017 року (далі - ЦПК України), визначено, що судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

Відповідно до підпункту 4 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

25 травня 2018 року справу № 761/33069/16-ц Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ передано до Верховного Суду.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 06 грудня 2018 року справу призначено до судового розгляду.

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частини шостої статті 403 ЦПК України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції.

З урахуванням того, що Федерація професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України оскаржує ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 24 травня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 04 липня 2017 року з підстав порушення правил предметної та суб'єктної юрисдикції, справу необхідно передати на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Керуючись частиною шостою статті 403, частиною четвертою статті 404 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Передати на розгляд Великої Палати Верховного Суду справу за позовом Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України до Федерації професійних спілок України, Федерації профспілок транспортників України, Об'єднання всеукраїнських автономних профспілок, Об'єднання всеукраїнських профспілок і профоб'єднань «Єдність», Конфедерації Вільних профспілок України, Кабінету Міністрів України про визнання недійсною Генеральної Угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні від 23 серпня 2016 року за касаційною скаргою Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 24 травня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 04 липня 2017 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

ГоловуючийВ. А. Стрільчук Судді:С. О. Карпенко В. О. Кузнєцов О. В. Ступак Г. І. Усик

Джерело: ЄДРСР 78978431
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку