open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №3/760/9563/18

у справі №760/32544/18

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2018 року суддя Солом'янського районного суду м. Києва Шереметьєва Л. А., при секретарі Гак Г.М., за участю представника Київської міської митниці ДФС України Глущенко Н.В., розглянувши матеріали, які надійшли від Київської міської митниці ДФС України про притягнення до адміністративної відповідальності відправника міжнародного експрес - відправлення № 1913184206 гр. ОСОБА_6 адреса: АДРЕСА_1, за порушення митних правил, передбачених статтею 473 МК України,

В С Т А Н О В И В :

16 серпня 2018 року в зоні митного контролю на території ЦСС АТ «ДХЛ Інтернешнл Україна» (м. Київ, вул. Лугова, 9), відділ митного оформлення (ВМО) № 3, м/п «Спеціалізований» Київської міської митниці ДФС (далі - митниця), під час проведення митного огляду міжнародного експрес - відправлення № 1913184206, яке пересилалося з Канади ОСОБА_3, АДРЕСА_2 до України (ОСОБА_4, АДРЕСА_3) виявлено таблетки у блістерах з маркуванням «Zolpidem 5 mg», кількістю - 60 шт.

В товаросупровідних документах вміст товару зазначено як «Documents», що в перекладі означає «документи».

Листом Київської міської митниці ДФС №2930/8/26-70-20-03 від 21.08.2018 вказані зразки направлено для проведення експертного дослідження до Департаменту податкових та митних експертиз ДФС (далі - ДПМЕ ДФС).

Відповідно до висновку експерта ДПМЕ ДФС від 30.08.2018 № 142005803-0574 у складі наданих таблеток у блістерах з маркуванням «APO-ZOLPIDEM ODT 5mg» та «pms-ZOLPIDEM ODT 5mg» виявлено золпідем, який згідно з Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №770 (із змінами і доповненнями), віднесений до психотропних речовин, обіг яких обмежено і стосовно яких допускаються виключення деяких заходів контролю (Таблиця III Список №2).

При проведенні досліджень витрачено дві таблетки зразків.

Таблетки у блістерах з маркуванням «APO-ZOLPIDEM ODT 5mg» - 7 таблеток та «pms-ZOLPIDEM ODT 5mg» - 51 таблетка, разом в опломбованому пакеті (пломба «СЛЕД ДФС 02»).

На адресу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області направлено Повідомлення про кримінальне правопорушення № 279 від 12.09.2018р., за ознаками ст. 305 Кримінального кодексу України.

Київською міською митницею отримано лист Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області від 12.09.2018 №51/12-10417, відповідно до якого слідчим відділом ГУ СБ України у м. Києві та Київській області розглянуто повідомлення про кримінальне правопорушення, у ході аналізу встановлено, що на даний час відсутні підстави щодо внесення відомостей до ЄРДР.

Відправник міжнародного експрес - відправлення № 1913184206 ОСОБА_3, АДРЕСА_4) у митній декларації не заявив за встановленою формою товар «60 таблеток у блістерах з маркуванням «APO-ZOLPIDEM ODT 5mg» та «pms-ZOLPIDEM ODT 5mg» із вмістом психотропної речовини золпідем, тобто відправив їх у міжнародному експрес-відправленні з порушенням митних правил, що в свою чергу відповідає диспозиції ст. 473 МК України, а саме: «пересилання через митний кордон України у міжнародних експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання законодавством України» (переміщення товарів, відправлених з порушенням митних правил).

Тобто, на думку митного органу, у діях відправника міжнародного експрес - відправлення № 1913184206 гр. ОСОБА_6, адреса: АДРЕСА_5) вбачаються ознаки порушення митних правил, відповідальність за які передбачено ст. 473 Митного кодексу України, а саме пересилання у міжнародних експрес - відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання.

На підставі викладеного 22 листопада 2018 року посадовою особою митного органу складено протокол про порушення митних правил №0795/10000/18 відносно відправника міжнародного експрес - відправлення № 1913184206 гр. ОСОБА_6 за ознаками порушення митних правил передбачених ст. 473 МК України.

В судове засідання особа, яка притягується до адміністративної відповідальності - відправник міжнародного поштового відправлення № 1913184206 гр. ОСОБА_6 не з'явився, будучи повідомленим про дату та час судового засідання за адресою, зазначеною в міжнародному поштовому відправленні.

Представник митного органу в судовому засіданні підтримав позицію Київської міської митниці ДФС України та просив притягнути відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_6 до адміністративної відповідальності за ст. 473 МК України, посилаючись на те, що матеріали адміністративної справи містять достатньо доказів на підтвердження порушення митних правил з боку останнього.

З урахуванням вимог ст. 526 МК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про порушення відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_6 митних правил, передбачених ст. 473 МК України, виходячи з наступного.

Стаття 473 МК України передбачає відповідальність особи за вчинення дій, спрямованих на пересилання через митний кордон України в міжнародних експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання законодавством України, а також пересилання у міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання актами Всесвітнього поштового союзу, що тягне за собою конфіскацію цих товарів.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2002 року, №1948 «Деякі питання здійснення митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон у міжнародних поштових та експрес-відправленнях» не підлягають пропуску через митний кордон у відправленнях товари та інші предмети заборонені до переміщення (пересилання) через митний кордон згідно із законодавством.

Відповідно до ч. 2 ст. 196 МК України заборонено до переміщення товари, що переміщуються через митний кордон України з порушенням вимог цього Кодексу та інших законів України, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 236 МК України товари, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових відправленнях, підлягають письмовому декларуванню.

Пунктом 2 частини 1 статті 235 Митного кодексу України встановлено, що забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових відправленнях товарів, відправлених з порушенням митних правил.

Згідно з п. 2 ст. 235 МК України забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу, а також товарів, відправлених з порушенням вимог нормативно-правових актів з питань надання послуг поштового зв'язку.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15 лютого 1995 року (із змінами та доповненнями), речовини природні чи синтетичні, препарати, природні матеріали, включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, є психотропними речовинами.

Згідно зі ст. 2 Закону, наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори з урахуванням доцільності їх використання у медичній практиці та залежно від ступеня їх небезпечності для здоров'я людини і застосовуваних заходів контролю за їх обігом включаються до відповідно пронумерованих списків таблиць Переліку.

Згідно зі ст. 24 Закону, партія наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, що ввозиться на територію України чи вивозиться з території України без відповідного дозволу на ввезення, вивезення наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, підлягає затриманню та конфіскації в порядку, встановленому законом.

Таким чином, у діях відправника міжнародного поштового відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_6, вбачаються ознаки порушення митних правил, відповідальність за які передбачено ст. 473 Митного кодексу України, а саме: пересилання у міжнародних експрес - відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання.

Вина відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_6 у вчиненні зазначеного правопорушення повністю підтверджується матеріалами справи, зокрема протоколом про порушення митних правил, актом про проведення огляду, актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу, Висновком №142005803-0574 від 30 серпня 2018 року, складного Управлінням експертиз та досліджень харчової продукції, напоїв та біологічно - активних речовин Департаменту податкових та митних експертиз ДФС України.

З урахуванням вимог ч. 1 ст. 265 КУпАП безпосередні предмети порушення митних правил: психотропна речовина золпідем у складі таблеток у блістерах з маркуванням «APO-ZOLPIDEM ODT 5mg», кількістю 7 таблеток та «pms - ZOLPIDEM ODT 5mg», кількістю - 51 таблеток, разом 58 таблеток, що вилучені та знаходиться на відповідальному зберіганні на складі Київської міської митниці ДФС за адресою: м. Київ, бул. Вацлава Гавела 8-А- підлягають конфіскації.

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_6 на користь держави України підлягає стягненню судовий збір в розмірі 352, 40 гр.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 9, 280, 283, 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. ст. 3, 235, 236, 458, 465, 467, 473, 527-529 Митного кодексу України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

Визнати винним відправника міжнародного експрес - відправлення № 1913184206 гр. ОСОБА_6 адреса: АДРЕСА_1, у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 473 Митного кодексу України.

Безпосередні предмети порушення митних правил згідно протоколу про порушення митних правил №0795/10000/18 від 22 листопада 2018 року, а саме: психотропна речовина золпідем у складі таблеток у блістерах з маркуванням «APO-ZOLPIDEM ODT 5mg», кількістю 7 таблеток та «pms - ZOLPIDEM ODT 5mg», кількістю - 51 таблеток, разом 58 таблеток, що вилучені та знаходиться на відповідальному зберіганні на складі Київської міської митниці ДФС за адресою м. Київ, бул. Вацлава Гавела 8-А- конфіскувати.

Стягнути з відправника міжнародного експрес - відправлення № 1913184206 гр. ОСОБА_6 адреса: АДРЕСА_1, судовий збір в розмірі 352, 40 гр.

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи, прокурором або митним органом, який здійснював провадження у цій справі до Київського апеляційного суду через Солом'янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня її проголошення.

Постанова пред'являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя : Л.А.Шереметьєва

Джерело: ЄДРСР 78975158
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку