open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
справа № 208/6166/18

№ провадження 2/208/2391/18

РІШЕННЯ

Іменем України

26 вересня 2018 р. м. Кам'янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в складі: головуючого судці Савранського Т.А., при секретарі Луценко Л.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрошенного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини - інваліда, -

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом, посилаючись на те, що відповідач є батьком дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Відповідач ОСОБА_2 до повноліття сина аліменти сплачував. Відповідно до довідки до акту медіко-соціальною експертною комісією № 004220 від 13.04.2018 року сину ОСОБА_3 встановлена 2 група інвалідності, який проживає з позивачкою та є непрацездатною особою та не може обходитися без стороннього догляду.

Тому просить суд стягувати з ОСОБА_2 на її користь на утримання дитини грошові кошти у розмірі 1/4 частини, але не менш ніж 30 % від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку протягом всього часу проживання з дитиною - інвалідом ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, та опікування ним, починаючи з моменту подачі позову.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з'явилася, письмово просила розглянути справу без її участі. Згідно заяви позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

В судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з'явився, письмово просив розглянути справу без його участі, згідно заяви позовні вимоги визнав та не заперечує проти задоволення позовної заяви.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи, дослідивши надані суду докази, вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про народження батьками дитини - ОСОБА_3. ІНФОРМАЦІЯ_1, є ОСОБА_2 та ОСОБА_5 (а.с.7).

Як вбачається з матеріалів справи, дитина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, є інвалідом, що підтверджується довідкою до акту медіко-соціальною експертною комісією № 004220 від 13.04.2018 року ( а.с.10) сину ОСОБА_3 встановлена 2 група інвалідності.

Відповідно до ст. 88 СК України, якщо один із подружжя, в тому числі і працездатний, проживає з дитиною-інвалідом, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду, і опікується нею, він має право на утримання за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу. Право на утримання триває протягом всього часу проживання з дитиною-інвалідом та опікування нею і не залежить від матеріального становища того з батьків, з "ким вона проживає. Розмір аліментів тому з подружжя, з ким проживає дитина-інвалід, визначається за рішенням суду відповідно до частини першої статті 80 цього Кодексу, без урахування можливості одержання аліментів від своїх батьків, повнолітніх дочки або сина.

Згідно до ст. 80 СК України, аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно до ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан і здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Судом встановлено, що дитина - інвалід ОСОБА_3 знаходиться на ^триманні та проживає з позивачем ОСОБА_1, що підтверджується довідкою з місця мешкання та не заперечується відповідачем.

На даний час відповідач працю КПМР "Трамвай" водій-перегонщик, тому має можливість надавати матеріальну допомогу на утримання позивачки, з якою проживає дитина-інвалід.

У зв'язку з викладеним, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Оскільки , при подачі позовної заяви позивача звільнено від сплати судових витрат у вигляді судового збору, тому суд вважає, що ці кошти необхідно стягнути з відповідача на користь держави.

Керуючись ст.ст. 80,88,182 СК України, ст.ст. 7, 19, 175, 268, 272, 273, 274, 280, 284, 288, 28 354, 355 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини - інваліда, задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь та на утримання ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, аліменти в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), протягом всього часу проживання з дитиною -інвалідом ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, та опікування ним до 19.04.2019 року.

Стягнення аліментів з ОСОБА_2 провадити щомісяця, починаючи з 12.09.2018 року.

В силу ст. 430 ЦПК України рішення по справі в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 704 грн. 80 коп. в дохід держави.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції, тобто до Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Згідно до п.п.15.5 Розділу XIII Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідні суди, тобто через Заводський районний суд м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Савранський Т. А.

Джерело: ЄДРСР 78959384
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку