open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 904/651/18
Моніторити
emblem
Справа № 904/651/18

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.12.2018 року м.Дніпро Справа № 904/651/18

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Антоніка С.Г.(доповідач)

суддів: Дарміна М.О., Іванова О.Г.

секретар судового засідання: Ревкова Г.О.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Незалежної первинної профспілкової організації гірників "Павлоградвугілля" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 року у справі №904/651/18

за позовом: Незалежної первинної профспілкової організації гірників "Павлоградвугілля", м.Павлоград, Дніпропетровська область

до відповідача: Незалежної первинної профспілкової організації "Павлоградвугілля", м.Павлоград, Дніпропетровська область

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету на стороні позивача: Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Павлоградвугілля", м. Павлоград, Дніпропетровська область

про заборону використання найменування,

ВСТАНОВИВ:

Незалежна первинна профспілкова організація гірників «Павлоградвугілля» звернулася до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просила заборонити відповідачу - Незалежній первинній профспілковій організації «Павлоградвугілля» використовувати у своїй назві найменування «Павлоградвугілля», зобов'язати відповідача виключити зі своєї назви найменування "Павлоградвугілля". Позовні вимоги обгрунтовані тим, що в порушення приписів ч.5 ст.92 Цивільного кодексу України найменування відповідача є тотожним найменуванню позивача. Позивач має переважне право на використання найменування «Павлоградвугілля» на підставі ч.2 ст.490 Цивільного кодексу України, оскільки перший почав використовувати це найменування.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 року у задоволенні позову відмовлено.

В обгрунтування прийнятого рішення, суд з посиланням на норми діючого законодавства України вказав, що позивач не є підприємницьким товариством, а тому його найменування не може вважатися комерційним.

Не погодившись з рішенням господарського суду Незалежна первинна профспілкова організація гірників "Павлоградвугілля" подала апеляційну скаргу, якою просить Дніпропетровський апеляційний господарський суд скасувати рішення першої інстанції, прийняти нове рішення про задоволення позову.

В обгрунтування апеляційної скарги, апелянт зазначив, що господарський суд прийняв рішення з порушенням норм матеріального і процесуального права, не дав належної оцінки доводам позивача стосовно переважного права використовувати найменування «Павлоградвугілля» перед відповідачем. Найменування відповідача є тотожним найменуванню позивача, а саме використання у своїй назві найменування «Павлоградвугілля», що вводить в оману працівників від імені яких діє позивач. Крім того вважає, що правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість відрізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності. Вважає, що позивач має переважне право використовувати у своїй назві Незалежна первинна профспілкова організація гірників «Павлоградвугілля». Позивач стверджує, що суд першої інстанції не дослідив доводи позивача стосовно порушення відповідачем процедури проведення державної реєстрації. Загальні збори працівників були проведені відповідачем в порушення положень Статуту. Рішення про зміну найменування було прийнято нелігитимним складом профспілки.

В запереченнях на апеляційну скаргу, відповідач зазначив, що позивачем не надано ніяких доказів про екслюзивне право відносно використання у назві організації найменування «Павлоградвугілля», як і не надано доказів про порушення прав позивача. На думку відповідача справа з питання, з яким звернувся позивач, повинна розглядатися в судах загальної юрисдикції

Третя особа - Приватне акціонерне товариство «ДТЕК Павлоградвугілля» у відзиві на апеляційну скаргу зазначило, що відповідач безпідставно використовує у назві своєї організації найменування «Павлоградвугілля», оскільки зі статуту не вбачається, що відповідач створений та діє безпосередньо на підприємстві третьої особи. Просить суд задовольнити апеляційну скаргу.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 09.07.2018 (колегія суддів у складі головуючого судді (доповідача) - Орєшкіної Е.В., суддів Широбокової Л.П., Кощеєва І.М. ) було відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Незалежної первинної профспілкової організації гірників "Павлоградвугілля" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 року.

У зв'язку із перебуванням у відпустці судді Кощеєва І.М. відбулась автоматична зміна складу колегії суддів. Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.08.2018 визначено для розгляду справи №904/651/18 колегію суддів у складі: головуючий суддя Орєшкіна Е.В. (доповідач), судді: Широбокова Л.П., Кузнецова І.Л.

Указом Президента України від 29.12.2017 № 454/2017 "Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах" ліквідовано Дніпропетровський апеляційний господарський суд та Донецький апеляційний господарський суд; утворено Центральний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, з місцезнаходженням у місті Дніпрі.

Дніпропетровський апеляційний господарський суд з 03.10.2018 року припинив здійснення правосуддя у зв'язку із публікацією в газеті "Голос України" повідомлення про початок роботи Центрального апеляційного господарського суду.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо ліквідовано або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який розглядав справу.

Відповідно до частин 5, 7 ст. 31 ГПК України, у разі ліквідації або припинення роботи суду справи, що перебували у його провадженні, невідкладно передаються до суду, визначеного відповідним законом або рішенням про припинення роботи суду, а якщо такий суд не визначено - до суду, що найбільш територіально наближений до суду, який ліквідовано або роботу якого припинено. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На виконання вказаних правових норм забезпечено передачу справи № 904/651/18 з Дніпропетровського апеляційного господарського суду до Центрального апеляційного господарського суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Центрального апеляційного господарського суду від 16.10.2018 для розгляду справи № 904/651/18 визначено колегію суддів у складі головуючого судді: Антоніка С.Г.(доповідач), суддів: Дарміна М.О., Іванова О.Г

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 09.07.2018 року колегія суддів у складі головуючого судді: Антоніка С.Г. (доповідач), суддів: Дарміна М.О., Іванова О.Г справа № 904/651/18 прийнята до свого провадження, апеляційна скарга призначена для розгляду в судовому засіданні.

Згідно ст. 269 Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Колегія суддів, переглянувши справу за наявними у ній доказами, що стосуються фактів, викладених в апеляційній скарзі та у відзиві, в межах доводів та вимог апеляційної скарги вважає її такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено господарським судом та не оспорюється сторонами Незалежна первинна профспілкова організація гірників "Павлоградвугілля" була створена та її Статут було затверджено установчими зборами профспілкової організації, що відбулися 15.09.2017 року (а.с.8-9).

30.11.2017 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відомості про реєстрацію Незалежної первинної профспілкової організації гірників "Павлоградвугілля".

Згідно з пунктом 1 Статуту позивача, Незалежна первинна профспілкова організація гірників "Павлоградвугілля" - добровільна неприбуткова профспілкова організація утворена за фаховою сферою діяльності, яка об'єднує на добровільних засад без обмеження через походження, соціальний та майновий стан, громадянство, расову та національну приналежність, стать, мову, політичні погляди, релігійні переконання, рід і характер занять, місце проживання осіб, які працюють на ПрАТ "ДТЕК Павлоградвугілля", осіб, які звільнилися з посад в ПрАТ "ДТЕК Павлоградвугілля" з виходом на пенсію або, які тимчасово не працюють та які визнають цей статут.

Повне найменування українською мовою профспілки - Незалежна Первинна Профспілкова Організація Гірників "Павлоградвугілля". Скорочене найменування українською мовою профспілки - НППОГ "Павлоградвугілля". Статус - первинна профспілкова організація (ст..4 Статуту).

Відповідно до ст..5 Статуту, метою діяльності профспілки є представництво, здійснення та захист соціально-економічних, трудових прав та інтересів своїх членів профспілки.

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, державну реєстрацію відповідача - Незалежна первинна профспілкова організація"Павлоградвугілля", скорочена назва НППО «Павлоградвугілля» було проведено 08.12.2017 року (а.с.52).

Позивач вважає, що відповідач у своєму найменуванні безпідставно використовує найменування «Павлоградвугілля», що використовує й позивач, чим порушує його право на найменування.

Відповідно до частини 1 статті 36 Конституції України, громадяни України мають право на свободу об‘єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров‘я населення або захисту прав і свобод інших людей.

В пунктах 1, 2 статті 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зазначено, що кожен має право на свободу мирних зібрань і свободу об‘єднання з іншими особами, включаючи право створювати профспілки та вступати до них для захисту своїх інтересів. Здійснення цих прав не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоровя чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб…

Особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності професійних спілок регулюються Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (далі Закон)..

Відповідно до ст.1 Закону, професійна спілка (профспілка) - добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання);

первинна організація профспілки - добровільне об'єднання членів профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності і виду господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю, або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються в одному навчальному закладі.

Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Діяльність профспілок будується на принципах законності та гласності. Інформація щодо їх статутних і програмних документів є загальнодоступною (ст.2 Закону).

Громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначених їх статутами, брати участь у роботі профспілок.

Іноземні громадяни та особи без громадянства не можуть створювати профспілки, але можуть вступати до профспілок, якщо це передбачено їх статутами (ст..6 Закону).

Згідно ст.. 7 Закону, членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами.

Відповідно до ст..10 Закону, усі профспілки рівні перед законом і мають рівні права щодо здійснення представництва та захисту прав і інтересів членів профспілки.

Статтею 16 Закону встановлено, що профспілки, їх об'єднання легалізуються шляхом повідомлення на відповідність заявленому статусу; легалізація всеукраїнських профспілок та їх об'єднань, інших профспілок та їх об'єднань здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань; для легалізації профспілок, об'єднань профспілок їх засновники або керівники виборних органів подають заяви; на підставі поданих профспілкою, об'єднанням профспілок документів легалізуючий орган у місячний термін підтверджує заявлений статус за ознаками, визначеними статтею 11 цього Закону, включає профспілку, об'єднання профспілок до реєстру об'єднань громадян і видає профспілці, об'єднанню профспілок свідоцтво про легалізацію із зазначенням відповідного статусу; статус організацій всеукраїнської профспілки чи профспілки іншого статусу визначається статутом цієї профспілки; про належність до певної профспілки організації, які діють на підставі статуту цієї профспілки, надсилають легалізуючому органу за місцем свого знаходження повідомлення із посиланням на свідоцтво про легалізацію профспілки, на підставі якого вони включаються до реєстру об'єднань громадян; первинні профспілкові організації також письмово повідомляють про це роботодавця; профспілка підприємства, установи, організації, яка діє на підставі власного статуту, легалізується у порядку, визначеному цією статтею; профспілка, об'єднання профспілок набувають права юридичної особи з моменту затвердження статуту (положення); статусу юридичної особи набувають також організації профспілки, які діють на підставі її статуту.

Профспілка, її організації, об‘єднання профспілок здійснюють свої повноваження, набувають цивільних прав і беруть на себе цивільні обов’язки через свої виборні органи, які діють у межах прав, наданих їм за законом та статутом (положенням).

Відповідно до ст..90 Цивільного кодексу України, юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву.

Найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності.

Юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування.

Юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування.

Комерційне (фірмове) найменування юридичної особи може бути зареєстроване у порядку, встановленому законом.

Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

Юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи.

Згідно ст..489 Цивільного кодексу України, Правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності.

Право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов'язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки.

Відомості про комерційне найменування можуть вноситися до реєстрів, порядок ведення яких встановлюється законом.

Особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізовують, та послуг, які ними надаються.

Колегія суддів зазначає, що назви позивача та відповідача не є тотожними, оскільки в назві відповідача відсутнє слово «гірників». Тому порушення ч.5 ст.92 ЦК України відсутнє.

Згідно Цивільного кодексу, комерційне найменування може мати лише підприємницьке товариство. Позивач же не є підприємницьким товариством, а є неприбутковою організацією, метою діяльності якої є представництво, здійснення та захист соціально-економічних, трудових прав та інтересів своїх членів профспілки. А тому положення ст..489 Цивільного кодексу України на позивача не розповсюджуються.

Що стосується посилання заявника апеляційної скарги на те, що суд першої інстанції не дослідив доводи позивача стосовно порушення відповідачем процедури проведення державної реєстрації, та що загальні збори працівників були проведені відповідачем в порушення положень Статуту то колегія зазначає, що вимоги про визнання недійсним загальних зборів відповідача та його реєстрація не були предметом позову, а тому підстави створення та реєстрації відповідача обґрунтовано не досліджувалися господарським судом.

З урахуванням наведеного апеляційна скарга задоволенню не підлягає. Рішення суду слід залишити в силі.

Витрати з судового збору покласти на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 269, 270, 271, 275, 276, 282 - 284 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Незалежної первинної профспілкової організації гірників "Павлоградвугілля" залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 року у справі №904/651/18 залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного суду протягом 20 днів з дня складання повного тексту постанови.

Повний текст складено 26.12.2018р.

Головуючий: __________________ С.Г. Антонік

Судді: __________________ М.О. Дармін

__________________ ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 78924185
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку