open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

27 грудня 2018 р. Справа № 0240/3405/18-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Комара Павла Анатолійовича, розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом: ОСОБА_1

до: Управління Пенсійного фонду України у місті Вінниці

про: визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України у місті Вінниці про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем відмовлено у призначенні пенсії на пільгових умовах за списком №2 у зв'язку із відсутністю спеціального страхового стажу.

На переконання позивача, такі дії відповідача є протиправними у зв'язку із чим звернувся до суду.

Ухвалою суду від 16.10.2018 відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження у письмовому провадженні.

01.11.2018 на адресу суду від відповідача надійшов відзив згідно якого Управління заперечує проти позову та просить у його задоволенні відмовити.

Суд, вивчивши матеріали справи та оцінивши наявні у ній докази в їх сукупності встановив, що згідно записів трудової книжки у ОСОБА_1 загальний стаж роботи, який також підтверджений протоколом УПФУ в м.Вінниця, складає 34 роки 1 місяць 10 днів. Пільговий стаж позивача на посаді електрогазозварника по Списку №2 складає 22 роки 8 днів: з 15.10.1992 року по 23.02.2011 року - газоелектрозварювальник 2 розряда в ТОВ «Вінницький експериментально - механічний завод» (ЕМЗ); з 01.06.2011 року по 30.06.2012 року - газоелектрозварювальник ТОВ «Академія будівельних технологій»; з 02.07.2012 року по 30.01.2015 року - газоелектрозварювальникв ВКФ «Комета ЛТД».

По досягненню віку, який дає особі право на пенсію, 07.03.2017 року позивач особисто звернувся до Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці із заявою про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах по Списку № 2 згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення» та надав всі необхідні для цього документи.

Відмовляючи 07.06.2017 року у призначенні пенсії на пільгових умовах відповідач посилався на те, що при подачі заяви на призначення пенсії заявником не було надано довідки, що підтверджує спеціальний стаж роботи. Надано тільки копію наказу про результати атестації робочих місць №7 від 14.07.2004 року, згідно якої право на пільгове пенсійне забезпечення надано зварювальникам. Надання права на пільгове пенсійне забезпечення працівникам за цією професією не передбачено Списком №2, затвердженого постановою КМУ №36 від 16.01.2003 року.

Не погоджуючись із такою відмовою, ОСОБА_1 оскаржив її до суду.

Постановою Вінницького міського суду від 11.10.2017 року у справі №127/16643/17 позов задоволено частково. Визнано протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці щодо відмови ОСОБА_1 в призначенні пільгової пенсії.

Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці продовжити розгляд заяви ОСОБА_1 від 07 березня 2017 року про призначення йому пенсії на пільгових умовах та прийняти відповідне рішення.

На виконання зазначеного рішення суду, управлінням Пенсійного фонду України у м. Вінниці відповідачем продовжено розгляд заяви позивача від 27.03.2017 та зараховано позивачу 06 років 11 місяців та 11 днів пільгового стажу. У зв'язку із відсутністю необхідного пільгового стажу ОСОБА_1 відмовлено у призначенні пенсії за Списком №2.

Не погоджуючись із таким діями відповідача позивач звернувся до суду із даним позовом.

Визначаючись щодо позовних вимог, суд виходить з такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з статтею 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Частиною 1 статті 77 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Зі змісту ч.3 ст.23 Загальної Декларації прав людини, п.4 ч.1 Європейської Соціальної хартії та ч.3 ст.46 Конституції України випливає, що кожна особа похилого віку має право на справедливу і задовільну винагороду, соціальний захист, за роки важкої праці та шкідливих робіт, - яка є основним джерелом існування для них самих та їхніх сімей.

Нормами ч.1 ст. 46 Конституції України закріплено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Абзацом першим підпункту 2 пункту 2 статті 114 розділу XIV Закону України ,,Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що на пільгових умовах пенсія за віком призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад та показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, - після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу у період з 1 квітня 2017 по 31 березня 2018 - не менше 26 років 6 місяців у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Пунктом "б" ч.1 ст.13 Закону України ,,Про пенсійне забезпечення" встановлено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.1956р. № 162 затверджено Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зазначений Список був чинним до 31.12.1991 р.

Постановою Кабінету Міністрів СРСР від 26.01.1991р. № 10 затверджено Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, який набрав чинності з 01.01.1992 р.

Відповідно до ст.62 Закону №1788-ХІІ, п. 1 ,,Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній", затвердженого постановою КМУ від 12.08.1993 №637 (далі Порядок №637), основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Відповідно до п. 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Відповідно до п. 20 Порядку у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383 затверджено Порядок застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (далі - Порядок №383), згідно з п.3 якого при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.92.

Відповідно до п.4.2 Порядку №383 результати атестації (як вперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювались докорінно умов і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Пунктом 4.3 Порядку №383 встановлено, що у разі підтвердження цього права за результатами атестації, вперше проведеної до 21.08.97 (впродовж 5 років після введення в дію Порядку проведення атестації робочих місць, до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховується весь період роботи на даному підприємстві у виробництвах, передбачених Списками, тобто період роботи із шкідливими умовами праці, до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення атестації та період роботи впродовж наступних 5 років з урахуванням пункту 4.2 цього Порядку.

Таким чином, комплексний аналіз вказаних законодавчих положень дозволяє дійти висновку, що необхідними умовами для виникнення у особи права на пенсійне забезпечення на пільгових умовах відповідно до пункту «б» статті 13 Закону №1788-XII є встановлення факту перебування особи на посаді або виконання нею робіт, що містяться у Списку №2, а також документальне підтвердження зайнятості працівника за відповідною професією за результатами атестації умов праці, яке полягає у наявності результатів атестації відповідного робочого місця за умовами праці.

Документами, які підтверджують результати атестації робочого місця за умовами праці, можуть бути: карта умов праці, наказ по підприємству про затвердження переліку робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників; трудова книжка із записом про витяг із зазначеного наказу або з додатком такого витягу.

У постанові Вінницького міського суду від 11.10.2017 року у справі №127/16643/17 суд дійшов висновку, що Управління Пенсійного фонду у м. Вінниці направивши замовлення на проведення зустрічної перевірки спеціального стажу №862/06-30/02-2/8 та запит на Державну експертизу умов праці Вінницької області №1009/06-32-3/02-2 від 17.05.2017 року щодо надання висновків про результати експертизи умов якості проведення атестаційних робочих місць і не отримавши відповідей з даних установ, передчасно відмовив позивачу у призначенні пенсії.

Крім того, суд встановив, що актом зустрічної перевірки довідки підтверджуючої пільговий характер роботи №869 від 20.07.2017 року (після відмови 07.06.2017 року у призначенні пенсії) підтверджено право ОСОБА_1 на пільгове пенсійне забезпечення за Списком №2, що додатково підтверджує передчасну відмову відповідача у призначенні пенсії ОСОБА_1

Відповідно до ч. 1 ст. 370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи.

Однак, із матеріалів справи, що розглядається видно, що відповідач при розгляді заяви ОСОБА_1 про призначення пенсії та у своєму рішенні про відмову у призначенні такої пенсії не взяв до уваги обов'язкові висновки суду, викладені у постанові Вінницького міського суду від 11.10.2017 року у справі №127/16643/17. За вказаних обставин, відповідач дійшов передчасних висновків про відмову позивача у призначенні пенсії на пільгових умовах.

За вказаних обставин, суд дійшов висновку, що дії Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці щодо відмови ОСОБА_1 в призначенні пільгової пенсії відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" є протиправними.

Визначаючись щодо вимоги позивача про зобов'язання відповідача призначити та виплачувати пенсію суд зазначає, що оскільки процедура вирішення питання про призначення пенсії на пільгових умовах не закінчена, відтак суд не може обрати спосіб захисту визначений позивачем.

За таких обставин суд вважає за необхідне зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 07 березня 2017 року про призначення йому пенсії на пільгових умовах та прийняти відповідне рішення з урахуванням правових висновків, висвітлених у постанові Вінницького міського суду від 11.10.2017 року у справі №127/16643/17.

Частинами 1 та 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

За підсумками наведеного суд дійшов висновку про часткове задоволення позову.

Відповідно до ч.3 ст.139 КАС України, при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. Враховуючи наведену норму, витрати понесені позивачем у даній справі в сумі 704, 80 грн. судового збору підлягають відшкодуванню частково у розмірі 352,40 грн.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці щодо відмови ОСОБА_1 в призначенні пільгової пенсії відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 07 березня 2017 року про призначення йому пенсії на пільгових умовах та прийняти відповідне рішення з урахуванням правових висновків, висвітлених у постанові Вінницького міського суду від 11.10.2017 року у справі №127/16643/17.

В решті вимог відмовити.

Стягнути на користь ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці судовий збір в розмірі 352, 40 грн. (триста п'ятдесят дві гривні 40 копійок).

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 255 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Комар Павло Анатолійович

Джерело: ЄДРСР 78842986
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку