open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/2027/18

Провадження №2/726/466/18

Категорія 47

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.11.2018 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівців у складі: головуючого судді Байцар Л. В., при секретарі Осипчук Ю.М., за участі позивача ОСОБА_1, відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні м. Чернівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ :

Позивачка ОСОБА_1. звернулася до суду з позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та стягнення аліментів.

В позові посилається на те, що між нею та відповідачем було зареєстровано шлюб 23 липня 2005 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, про що Вижницьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області зроблено відповідний актовий запис № 35 та видано свідоцтво про шлюб серії 1-МИ №145048.

Зазначає, що від шлюбу вони мають одну неповнолітню дитину: ОСОБА_3, яка народилася 17 грудня 2005 року

Вказує на те, що на протязі останніх років сімейне життя та взаємовідносини між нами поступово погіршувалися, стали різні погляди на майбутнє, що в кінцевому результаті призвело до фактичного припинення шлюбних відносин. З вересня 2017 року ведення спільного господарства та сумісне проживання припинено.

Зазначає, що майнових спорів між ними немає та дитина після розірвання шлюбу буде проживати з позивачем.

Просить суд, шлюб, зареєстрований 23 липня 2005 року, Вижницьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області актовий запис № 35 між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвати. А також просить стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2, на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3. в мінімальному розмірі, визначеному чинним законодавством України.

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги, викладені в позовній заяві і про розірвання шлюбу, і про стягнення аліментів підтримує та просить позов задовольнити в повному обсязі, уточнила розмір аліментів, просить стягувати 950 гривень в місяць.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні проти розірвання шлюбу заперечує, просить надати строк два місяці на примирення з дружиною (позивачем) . Позовні вимоги про стягнення аліментів визнає, просить стягувати з нього на утримання дитини ОСОБА_3 аліменти у розмірі 950 грн.

За ч. 1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Як вказує ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

За ч. 4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статями 206, 207 цього Кодексу.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, доводи позову та доводи заяви відповідача на примирення, суд доходить наступного висновку.

Згідно ст. 13 ЦПК України- суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи.

В частині вимоги про розірвання шлюбу, суд приходить слідуючого висновку.

Відповідно до ст.111 Сімейного кодексу України - суд вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

Суд враховує вимоги чинного законодавства, що при розгляді судами про розірвання шлюбу,визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя - ст. 111 СК України

Таким чином, беручи до уваги вимоги закону та обставини справи, з метою примирення і збереження сім'ї, суд вважає, що слід зупинити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу. Надати сторонам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 строк для примирення два місяці, оскільки такий строк суд вважає достатнім. Розгляд справи про розірвання шлюбу продовжити після закінчення строку на примирення.

Відповідно до ч.3 ст.259 ЦПК України - якщо в одному провадженні об’єднані кілька взаємоповязаних самостійних вимог, суд може ухвалити щодо будь-якої вимоги часткове рішення та продовжити провадження в частині невирішених вимог.

В частині вимоги про стягнення аліментів, суд приходить слідуючого висновку.

Згідно свідоцтва про шлюб серії 1-МИ № 145048 від 09.06.2018 року виданого Вижницьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області зроблено відповідний актовий запис № 35 між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 23 лютого 2016 року.

Під час перебування в шлюбі у сторін народилася дитина – ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про народження від 09 червня 2018 року, серії 1-МИ №287180) батьками в якому записані сторони, а саме батько (відповідач) ОСОБА_2 та мати (позивач) ОСОБА_1

У відповідності до ст. 51, ст. 52 Конституції України - батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, незалежно від того чи перебувають вони у шлюбі чи ні.

Відповідно до ч.3 ст.11 розділу III Закону України Про охорону дитинства - предметом основної турботи та основним обов'язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Ст. 150 СК України визначено обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини.

Відповідно до ч.3 ст. 181 СК України (із змінами в редакції Закону України № 2037-VIII від 17.05.2017 року) - за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ч.1 ст. 89 ЦПК України - суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному, обєктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст.ст. 3, 18, 27 Конвенції про права дитини (ратифікована Постановою ВР України № 789 -Х11 від 27.02.1991 року), батьки зобов'язані утримувати дітей до повноліття та несуть відповідальність за виховання, розвиток і утримання дитини; у всіх діях щодо дітей … першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини; кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для фізичного, духовного і соціального розвитку дитини.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить з 1 липня 2018 року - 1559 гривень.

Відповідно до ч.1 ст. 184 СК України - суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ч. 1 ст. 191 СК України - аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

З огляду на вищезазначене, беручи до уваги, аліменти є власністю дитини, донька ОСОБА_3 проживає разом з матірю, яка буде розпоряджаюся ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини, зважаючи на те, що відповідач бажає утримувати доньку, суд доходить висновку, що позов про стягнення аліментів з відповідача є підставним, обгрунтованим та підлягає до задоволення. Розмір аліментів слід визначити з 08.10.2018 року у розмірі 950 грн., що є достатнім для забезпечення належного утримання дитини.

Відповідно до ч.2 ст.182СК України(із змінами в редакції ЗаконуУкраїни №2475-VIIIвід 03.07.2018року)-розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Відповідно до п.6 ст. 264 ЦПК України - під час ухвалення судового рішення суд вирішує питання розподілу між сторонами судових витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України - судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

При вирішенні питання розподілу між сторонами судових витрат, суд враховує, що відповідно до п.1 ч.2 ст.141 ЦПК України у разі задоволення позову, судові витрати покладаються на відповідача.

По скільки вимоги про стягнення аліментів підлягають задоволенню, а позивач звільнена від сплати судового збору при подачі позовної заяви до суду на підставі п.3 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір (від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів), а тому суд дійшов висновку, що судовий збір слід стягнути з відповідача в користь держави (у відповідності до ч.6 ст.141 ЦПК України) та за ставками, встановленими ст. 4 Закону України Про судовий збір №3674-VI від 08.07.2011 року у розмірі 704,80 грн.

Крім того, суд роз'яснює сторонам положення ст. 192 СК України, яка передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 ч.1 Перехідних положень (розділ ХІІІ) - до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Керуючись ст. ст. 13, 81, 89, 95, 133, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 273, 352, 354, 355, 367 ЦПК України, ст. ст.19, 111, 150, 181-183, 191,192 Сімейного кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позовна вимога ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини - задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2, на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3. в твердій грошовій сумі в розмірі 950 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи стягнення з 08.10. 2018 року і до досягнення дитиною повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів за один місяць, підлягає до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 судовий збір в сумі 704,80 грн. (сімсот чотири гривні 80 коп.) за позовну вимогу про стягнення аліментів.

Надати сторонам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 строк для примирення два місяць.

Розгляд справи про розірвання шлюбу продовжити після закінчення строку на примирення.

Часткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на часткове рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до апеляційного суду Чернівецької області через Садгірський районний суд м.Чернівці.

Головуючий суддя

ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 78728533
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку