open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 234/16659/18

Провадження № 2-о/234/1564/18

Рішення

іменем України

20 листопада 2018 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області в складі судді Ткачової С.М., за участю секретаря Ющенко С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Краматорський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про встановлення факту народження, -

ВСТАНОВИВ:

1. Стислий виклад позиції заявника, пояснення заінтересованої особи.

Заявник звернулася до суду із заявою про встановлення факту народження дитини, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_12 року в м. Амвросіївка Донецької області народилася дитина, від батьків, що перебувають у шлюбі: матері ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, батька: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2. Шлюб батьків зареєстровано відповідно до свідоцтва про шлюб від 28 серпня 1998 року, серії НОМЕР_1 Документами, що підтверджують факт народження дитини на території непідконтрольній державній владі України, є медична довідка про народження № 53/42 від 12 січня 2017 року, видана Донецьким клінічним територіальним медичним об'єднанням Донецької області. Отримати документ, що підтверджують факт народження за зразками чинного законодавства України, здійснити реєстрації факту народження дитини та отримати відповідне свідоцтво про народження не є можливим. Просить встановити факт народження дитини ОСОБА_3 в місті Амвросіївка Донецької області, ІНФОРМАЦІЯ_12 року, від батьків ОСОБА_4 та ОСОБА_2 з метою подальшої реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану та отримання відповідного свідоцтва про народження.

Від заінтересованої особи пояснень не надійшло.

2. Заяви (клопотання ) учасників справи.

Від заявника надійшла заява про розгляд справи за її відсутності. Вимоги заяви підтримує, просить заяву задовольнити.

Від представника заінтересованої особи заяв, клопотань не надійшло.

3. Процесуальні дії у справі

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

4. Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я документи, що підтверджують факт народження. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров'я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров'я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. За відсутності закладу документа охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Згідно ст. 133 Сімейного кодексу України, якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір'ю, а чоловік - батьком дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 144 Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ст. 7 Закону України «Про громадянство України», особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20.11.1989 рок, ратифікованою постановою Верховної ради України №789-ХІІ від 27.02.1991 року, дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім'я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов'язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Як вбачається з копії паспорту, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1

Як вбачається з дубліката медичного свідоцтва про народження № 53/42 від ІНФОРМАЦІЯ_13 видане Донецьким клінічним територіальним медичним об'єднанням, ІНФОРМАЦІЯ_13 ОСОБА_1 народила доньку.

Таким чином, факт народження ОСОБА_1 підтверджується наданими суду доказами.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» вищевказані документи є недійсними і не створюють правових наслідків.

Як вбачається зі змісту відмови Краматорського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області № 15.13-24-9749 від 10.10.2018 року заявник зверталася до Краматорського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану з питанням щодо державної реєстрації народження дитини. Однак, заявниці було відмовлено та роз'яснено, що пред'явлений медичний документ не є дійсним і не створює правових наслідків, оскільки видано не територіальним органом Міністерства охорони здоров'я України.

5. Позиція суду

З огляду на викладене, суд вважає що дійсно для проведення державної реєстрації народження дитини є об'єктивні перешкоди. З метою захисту прав і свобод громадян України, якими є заявниця та її дитина, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення заяви про встановлення факту народження дитини, бо законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість отримати громадянці України ОСОБА_1 свідоцтво про народження її доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, виданого державним органом України.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 293, 317, 319 ЦПК України, ст. 17 Закону України, ст. ст. 125, 133, 144 СК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Краматорський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про встановлення факту народження, - задовольнити.

Встановити факт народження ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_12 року у м. Амвросіївка Донецької області, Україна, у громадянки України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженки с-ще Куяр, Марі Ел, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі з громадянином України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженцем с. Красна Лука, Гадяцького району Полтавської області, який зареєстрований в АДРЕСА_3, дитини жіночої статі, громадянки України.

В актовому записі про народження, ІНФОРМАЦІЯ_13, громадянки України у графі «матір» записати громадянку України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку с-ще Куяр, Марі Ел, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4, у графі «батько» записати громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця с. Красна Лука, Гадяцького району, Полтавської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5, на підставі актового запису про шлюб № 104 від 28.08.1998 року Амвросіївського відділу реєстрації актів громадянського стану Донецької області.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення ухвалене в нарадчій кімнаті, надруковано в одному екземплярі.

Суддя Краматорського міського

суду Донецької області С.М. Ткачова

Джерело: ЄДРСР 77986122
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку