open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 629/4854/18

Провадження № 2/629/1693/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.11.2018 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Каращука Т.О., за участю секретаря судового засідання Котяй А.Ю., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження в м. Лозова цивільну справу №629/4854/18 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом до ОСОБА_1, в якому просить визнати його таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме - квартирою за адресою: Харківська область, м.Лозова, смт.Панютине, вул.Слобожанська, буд.28, кв.13.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що 29.10.2003 року нею було придано спірну квартиру за договором купівлі-продажу, в дані квартирі зареєстровані вона, її донька та колишній чоловік – ОСОБА_2, але останній в квартирі близько трьох років не мешкає, комунальні послуги не оплачує, витрат по утриманню квартири не несе. Зважаючи на викладене, позивач звернулася до суду.

05.10.2018 року було відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідачу було надано строк для подання відзиву на позов, але ОСОБА_1 відзиву так і не надав.

Зважаючи на вище викладене, суд вважає за можливе, відповідно до, розглянути справу за наявними в матеріалах доказами. Не явка сторін та не надання відзиву на позов відповідачем не перешкоджає розгляду справи.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до договору купівлі-продажу від 29.10.2003 року(а.с.14), ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: Харківська область, м.Лозова, смт.Панютине, вул.Слобожанська, буд.28, кв.13.

Згідно довідкиКП «Управління благоустрою територій» Панютинської селищної ради від 01.08.2018 року(а.с.11), в спірній квартирі зареєстровані: ОСОБА_1, ОСОБА_3 – донька позивача та ОСОБА_2 Володимирович- колишній чоловік позивача, про що свідчить рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 13.05.2015 року(а.с.13) про розірвання шлюбу між сторонами.

ОСОБА_2 за зареєстрованою адресою не мешкає з березня 2015 року, що підтверджується Актом обстеження від 27.08.2018 року(а.с.12).

Згідно ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення.

Відповідно до вимог ч.1 ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Статтею 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження майном.

Відповідно дост.47 Конституції України, кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше, як на підставі закону та за рішенням суду.

Згідно зі ст. 71 ЖК України, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом 6 місяців. Якщо наймач або члени його сім'ї були відсутні з поважних причин понад 6 місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом.

За правилами ст. 72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України в п. 10 постанови від 12 квітня 1985 року № 2 «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України», у справах про визнання наймача або члена його сім'ї таким, що втратив право користування жилим приміщенням (ст. 71 ЖК України), необхідно з'ясовувати причини відсутності відповідача понад встановлені строки. В разі їх поважності (перебування у відрядженні, у осіб, які потребують догляду, внаслідок неправомірної поведінки інших членів сім'ї тощо) суд може продовжити пропущений строк.

Судом встановлено, що відповідач не проживає в квартирі позивача з березня 2015 року, відзив на позов ним подано не було, враховуючи все вище вказане, суд вважає за необхідне задовольнити позов в повному обсязі.

Відповідно до с.141 ЦПК України, стягнути судовий збір з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 150 ЖК України,ст.391 ЦК України, ст. ст.76-81,272,280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

ОСОБА _4 Вікторівни до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням -задовольнити в повному обсязі.

Визнати ОСОБА_2,ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, таким, що втратив право користування житловим приміщенням за адресою: Харківська область, м.Лозова, смт.Панютине, вул.Слобожанська, буд.28, кв.13.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_2, судовий збір у розмірі 704, 80 грн., сплачений відповідно до квитанції №23746634-1.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Лозівський міськрайонний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Позивач, який брав участь у справі, але не був присутнім в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, може подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Позивач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_2, яка зареєстрована та мешкає за адресою: Харківська область, м.Лозова, смт.Панютине, вул.Слобожанська, буд.28, кв.13.

Відповідач ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3.

Суддя Т.О.Каращук

Джерело: ЄДРСР 77712582
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку