open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №443/1588/18

Провадження №2-о/443/84/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2018 року м. Жидачів

Жидачівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Коліщук З.М.,

з участю секретаря судового засідання Шальвіри І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Жидачів цивільну справу за заявою першого заступника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі уповноваженого органу здійснювати функції у спірних правовідносинах, заінтересована особа: Новострілищанська селищна рада Жидачівського району Львівської області про визнання спадщини відумерлою,-

з участю сторін: прокурора Богів М.В.,

встановив:

До Жидачівського районного суду Львівської області звернувся перший заступник Стрийської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_1 в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах про визнання спадщини відумерлою в порядку ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», ст.ст. 3, 45 ЦПК України, за участю заінтересованої особи: Новострілищанської селищної ради Жидачівського району Львівської області, з заявою, в якій просить визнати відумерлою спадщину після смерті ОСОБА_2, яка померла 26.06.1995 року, що складається із земельної ділянки (пай) площею 1,63 га на території Новострілищанської селищноїради Жидачівськогорайону Львівськоїобласті, право на яке посвідчено сертифікатом ЛВ №2107 від 31.07.2000 про право на земельну частку (пай). Спадщину, визнану відумерлою, передати у власність територіальної громади Новострілищанської селищної ради Жидачівського району Львівської області.

В обґрунтування заявлених вимог заявник покликається на те, що 26.06.1995 року померла ОСОБА_2 Після її смерті відкрилася спадщина, що складається із земельної ділянки (пай) площею 1,63 га на території Новострілищанської селищноїради Жидачівськогорайону Львівськоїобласті, право на яке посвідчено сертифікатом ЛВ №2107 від 31.07.2000 про право на земельну частку (пай). Згідно довідки Новострілищанської селищної ради Жидачівського району Львівської області №2-19/234 від 07.05.2018 року земельна частка (пай) віднесена до категорій: рілля 1,1405 га та кормові угіддя 0,5251 га. Заповіт від імені ОСОБА_2 не посвідчено та згідно вимог спадкового законодавства по лінії спорідненості на її земельну частку (пай) ніхто не претендує, що підтверджується даними зі спадкового реєстру. З моменту смерті і до даного часу ніхто за охороною спадкового майна та за оформленням спадщини не звертався, спадкоємців будь-якої з черг не виявлено. У відповідності до п. 15-1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються органи місцевого самоврядування за подання заяви про визнання спадщини відумерлою. Прокурор зазначає, що має місце бездіяльність органу місцевого самоврядування щодо звернення з заявою про визнання спадщини відумерлою, а тому він звертається до суду з такою заявою в інтересах держави.

У судовому засіданні прокурор Богів М.В. вимоги заяви підтримала та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Новострілищанської селищної ради Жидачівського району Львівської області ОСОБА_3 подав заяву, в якій просить розглянути дану справу за його відсутності, оскільки заяву визнає та не заперечує проти її задоволення.

Суд вважає за можливе розглянути заяву у відсутності повноважного представника заінтересованої особи Новострілищанської селищної ради Жидачівського району Львівської області.

Суд, заслухавши пояснення прокурора, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об'єктивно оцінивши та дослідивши письмові докази по справі, які мають юридичне значення для її розгляду, вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до запису акта про смерть №15 від 26.06.1995 року у с. Баківці Жидачівського району Львівської області, ОСОБА_2 померла 26.06.1995 року, у віці 70 років. Місцем проживання та смерті померлої особи визначено: Львівська область, Жидачівський район с. Баківці /арк. справи 11-12/.

Спадщина відкрилася в цей же день, 26.06.1995 року, у відповідності до вимог статті 525 ЦК УРСР(у редакції, що була чинною на час виникнення правовідносин).

Судом встановлено, що спадщина померлої складається із земельної ділянки (пай) площею 1,63 га на території Новострілищанської селищноїради Жидачівськогорайону Львівськоїобласті, право на яке посвідчено сертифікатом ЛВ №2107 від 31.07.2000 про право на земельну частку (пай) /арк. справи 9, 13/.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), наданої Жидачівською державною нотаріальною конторою від 27.08.2018 року, за запитом «Микитишин Ольга Василівна» інформація у спадковому реєстрі відсутня /арк. справи 10/.

Крім того, як вбачається із відповіді завідувача Жидачівською державною нотаріальною конторою, після смерті ОСОБА_2, яка померла 26.06.1995 року, заповіти не посвідчувалися і спадкові справи не заводилися. Окрім того, з відповіді Новострілищанської селищної ради Жидачівського району Львівської області №2-19/234 від 07.05.2018 року вбачається, що спадкоємці першої та другої черги по даних селищної ради не має; виконком сільської ради від імені ОСОБА_2 заповіту не посвідчував; з моменту смерті ОСОБА_2 до сільської ради за охороною спадкового майна чи оформлення спадщини ніхто не звертався, площа земельної частки (паю) 1,63 га, в тому числі рілля 1,1405 га та кормові угіддя 0,5251 га /арк. справи 8, 10,13/.

11.09.2018 року листом № 05-48-3279-18 перший заступник керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області повідомив Новострілищанську селищну раду Жидачівського району Львівської області про те, що ним подано до Жидачівського районного суду Львівської області заяву в інтересах держави на підставіст.23Закону України«Про прокуратуру» про визнання спадщини ОСОБА_4 відумерлою /арк. справи 14/.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання (ч.1 ст. 15 ЦК України).

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ч.2 ст.19Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 3 ч.1ст.131-1Конституції України визначено, що в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках.

Відповідно до вимог ч. 1, ч. 3 ст.23 Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 №1697-VII представництво прокурором інтересів громадян або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадян або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або не належним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший субєкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до вимог ст. 56 ЦПК України, у випадках, встановлених законом, прокурор може звернутися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Відповідно до ст. 334 ЦПК України, заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Згідно із ч.1 ст.1221ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Із копії запису акта про смерть №15 від 26.06.1995 року по с. Баківці Жидачівського району Львівської області вбачається, що ОСОБА_2 померла 26.06.1995 року в с. Баківці Жидачівського району Львівської області, де постійно проживала та була зареєстрована.

Згідно із частинами першої та другої статті 1220ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Дослідженими матеріалами справи встановлено, що днем смерті ОСОБА_2 є 26.06.1995 року.

Відповідно до частин першої-третьої статті 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, не прийняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Згідно із ч. 1ст.60Закону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні» від 21.05.1997 року № 280/97-ВРспадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Враховуючи той факт, що згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), наданої Жидачівською державною нотаріальною конторою від 27.08.2018 року, після смерті ОСОБА_2, померлої 26.06.1995 року, спадкова справа не заводилась, спадкоємці з заявами про прийняття спадщини не зверталися, так само як і не звертались будь-які особи до Новострілищанської селищної ради Жидачівського району Львівської області за охороною спадкового майна, та пройшло більше одного року з моменту відкриття спадщини, то суд приходить до висновку про необхідність визнання вищезазначеної земельної ділянки відумерлою спадщиною та передачі її у власність територіальній громаді Новострілищанської сільської ради Жидачівського району Львівської області.

Керуючись ст.ст.12,13,81,223,229,247,258,259,263-265, 334-338 ЦПК України, суд

ухвалив:

заяву задовольнити повністю.

Визнати спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_2, яка померла 26.06.1995 року, що складається із земельної ділянки (пай) площею 1,63 га на території Новострілищанської селищноїради Жидачівськогорайону Львівськоїобласті, право на яке посвідчено сертифікатом ЛВ №2107 від 31.07.2000 про право на земельну частку (пай), відумерлою.

Відумерлу спадщину ОСОБА_2, яка померла 26.06.1995 року, що складається із земельної ділянки (пай) площею 1,63 га на території Новострілищанської селищноїради Жидачівськогорайону Львівськоїобласті, право на яке посвідчено сертифікатом ЛВ №2107 від 31.07.2000 про право на земельну частку (пай), - передати у власність територіальній громаді за місцем відкриття спадщини Новострілищанській сільській раді Жидачівського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення, а вразіпроголошення лише вступної та резолютивної частин або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Заявник: перший заступник Стрийської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_1, місцезнаходження: 81700, Львівська область, м. Жидачів, пр. Свободи, 13.

Заінтересована особа: Новострілищанська селищна рада Жидачівського району Львівської області, місцезнаходження: 81790, Львівська область, Жидачівський район, смт. Нові Стрілища, ЄДРПОУ 04369452.

Суддя З.М. Коліщук

Джерело: ЄДРСР 77573830
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку