open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

125/1992/18

2-о/125/122/2018

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

16.10.2018 року м. Бар

Суддя Барського районного суду Вінницької області Хитрук В.М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису, -

В С Т А Н О В И В :

До Барського районного суду Вінницької області надійшла вищевказана заява.

Під час вивчення матеріалів справи було встановлено, що заява подана з порушенням вимог ст.ст.350-1,350-3,350-4,350-6 ЦПК України.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч. 3ст. 294 ЦПК України).

Згідно зіст. 350-1 ЦПК України, заява про видачу обмежувального припису подається до суду за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а якщо зазначена особа перебуває у закладі, що належить до загальних чи спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, - за місцезнаходженням цього закладу.

Всупереч вищевказаній вимозі, заявником не долучено доказів на підтвердження зареєстрованого місця проживання чи перебування особи, яка постраждала від домашнього насильства, що унеможливлює головуючому судді у даній справі вирішити питання підсудності та в подальшому відкриття провадження у справі.

Не надано доказів, що заявник є батьком ОСОБА_2 та особою, на яку поширюється дія Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Крім того, відповідно дост. 19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Так, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб (ч. 4ст. 294 ЦПК України).

Згідност. 350-3 ЦПК України, заінтересованими особами у справах про видачу обмежувального припису є особи, стосовно яких подано заяву про видачу обмежувального припису. Заінтересованими особами також можуть бути інші фізичні особи, прав та інтересів яких стосується заява про видачу обмежувального припису, а також органи державної влади та органи місцевого самоврядування у межах їх компетенції.

Проте, в заяві про видачу обмежувального припису не зазначено статус особи ОСОБА_2. Не вказано заінтересовану особу стосовно якої подано заяву про видачу обмежувального припису.

Крім того, заявником у заяві не зазначено в якості заінтересованої особи Службу у справах дітей Барської районної державної адміністрації, так як подана заява стосується інтересів неповнолітньої дитини ОСОБА_2.

Крім того, відповідно до п. 3 ч. 1ст. 350-4 ЦПК Україниу заяві про видачу обмежувального припису повинно бути зазначено обставини, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувального припису, та докази,що їхпідтверджують (за наявності).

За таких обставин положеннями чинногоЦПК Україничітко зазначено, що звертаючись до суду із заявою про видачу обмежувального припису заявник повиненнадати судудокази,що підтверджуютьнеобхідність видачісудом обмежувальногоприпису. Виняток із вищенаведеного поширюється лише на випадки не можливості надання доказів, у разі чого заявником може бути подане клопотання про їх витребування.

Заявник звернувся до суду із заявою про видачу обмежувального припису 10.10.2018 року. У поданій заяві останній посилається на обставини, які відбувались у невизначений період. Утім,Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», положеннями якого заявник обґрунтовує свої вимоги, та нормистатей 350-1 - 350-8 ЦПК України, які визначають підстави для видачі обмежувального припису, - набрали чинність 07 січня 2018 року. Отже, вищезазначені нормативно-правові акти, які набрали чинність 07 січня 2018 року, не можуть поширюватись на правовідносини, які виникли до набрання ними чинності.

З урахуваннямнаведеного,заявнику необхідновказати датузаподіяння шкодиздоровю ОСОБА_2 та уточнити обставини справи та їх обґрунтування після набрання чинності вищезазначеним законом.

У порушення вищезазначених вимог, заявниками не зазначені докази на підтвердження того, що ОСОБА_3 вчиняв протиправні дії щодо ОСОБА_2.

Крім того, в разі задоволення заяви суд видає обмежувальний припис у вигляді одного чи декількох заходів тимчасового обмеження прав особи, яка вчинила домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, передбаченихЗаконом України "Про запобігання та протидію домашньому насильству"абоЗаконом України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", на строк від одного до шести місяців (ч. 2ст. 350-6 ЦПК України).

Проте в всупереч вказаним вимогам, заявником не зазначено строк, на який він просить суд видати обмежувальний припис. Обов'язки, які просить покласти заявник на заінтересовану особу, носять узагальнений характер (не зазначено відстань, місця, до яких необхідно заборонити наближатися кривднику, тощо).

Крім наведеного, оскільки заява про видачу обмежувального припису розглядається у порядку окремого провадження, то згідно до ч.3ст.294ЦПК Українидана справа повинна розглядатись із додержанням загальних правил, встановленихЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Таким чином, і відповідно до положень ч.1ст.177ЦПК Українизаявник повинен додати до заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників справи.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.177,185,294,315,350-1 - 350-8 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису - залишити без руху і надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

У разі невиконання ухвали суду у встановлений строк заява буде вважатися неподаною і повернута заявникам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 77112841
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку