open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/1061/18

Провадження № 2-971/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2018 року Обухівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Зінченко О.М.,

при секретарі Євдокімова В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування витрат за сплату комунальних послуг,

встановив:

У квітні 2018 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезазначеною позовною заявою. В обґрунтування своїх позовних вимог зазначив, що вони з відповідачем є співвласниками квартири АДРЕСА_1 та несуть спільну солідарну відповідальність за схоронність квартири та одночасно на них покладено спільний обов’язок щодо проведення за власний рахунок поточного та капітального ремонту квартири, в якій зареєстровано місце проживання та оплату комунальних послуг. Проте позивачем в період з лютого 2015 року по лютий 2018 рік було здійснено оплату комунальних послуг з гарячого водопостачання та оплату спожитої електроенергії. Загальна сума здійснених платежів складає 10374,54 грн., з яких 3684,54 становить оплата за гаряче водопостачання та 6690 грн. за спожиту електроенергію. Таким чином позивач просить стягнути з відповідача ОСОБА_2 на його користь грошові кошти у розмірі 5178,27 грн. в якості відшкодування витрат, пов’язаних зі сплатою комунальних послуг з утримання квартири АДРЕСА_1, за період з лютого 2015 року по лютий 2018 року.

Ухвалою суду від 20.04.2018 року позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення недоліків – надання доказів на підтвердження права власності сторін на момент звернення до суду.

Після усунення недоліків ухвалою суду від 24.05.2018 у справі вирішено питання про доцільність розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, учасникам процесу роз'яснено право подати заяви по суті справи та заяви з процесуальних питань відповідно до положень чинного ЦПК України.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.07.2018 року справу передано судді Зінченко О.М..

Ухвалою суду від 19.07.2018 року прийнято справу до провадження, продовживши вирішення справи із тієї ж стадії процесу, що існувала до заміни головуючого судді

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач в судовому засіданні зазначила, що позовні вимоги, щодо стягнення з неї грошових коштів в якості відшкодування витрат, пов’язаних зі сплатою комунальних послуг з утримання квартири, визнає в повному обсязі.

Вислухавши відповідача, з’ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх наданими сторонами доказами, суд вважає необхідним позов задовольнити, виходячи із наступного.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є співвласниками квартири АДРЕСА_2, що підтверджується витягом з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 417545 від 11.02.2013 року.

Як вбачається із матеріалів справи позивачем ОСОБА_1 в період з лютого 2015 року по лютий 2018 року було здійснено оплату комунальних послуг на загальну суму 10374,54 грн.

Відповідач позов визнала та не заперечила проти стягнення грошових коштів в якості відшкодування витрат, пов’язаних зі сплатою комунальних послуг з утримання квартири.

Відповідно до частини 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 544 ЦК України боржник, який виконав солідарний обов’язок, має право на зворотну вимогу (регрес) до кожного з решти солідарних боржників у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або законом, за вирахуванням частки, яка припадає на нього.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Згідно ч. 1ст. 151 ЖК України громадяни, які мають в приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний та капітальний ремонт, утримувати в порядку прибудинкову територію.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», у разі коли жиле приміщення належить особі на праві приватної власності, то учасником правовідносин з приводу надання житлово-комунальних послуг щодо такого приміщення є саме ця особа. Участь інших осіб, які проживають у жилому приміщенні, у таких випадках визначається власником і обов’язки по оплаті вказаних послуг виникають у них лише перед останнім.

Відповідно до ст.162 Житлового кодексу України, плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Згідно до вимог CT.322 ЦК України власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 358 ЦК України передбачає, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

Відповідно до вимог с. 360 ЦК України, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов’язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов’язаннями, пов’язаними із спільним майном.

Таким чином, кожен співвласник зобов'язаний брати участь у витратах щодо утримання майна, що є у спільній частковій власності, незалежно від того, хто здійснює фактичні дії, спрямовані на утримання спільного майна. Співвласник або співвласники, які виконали солідарний обов'язок щодо сплати необхідних витрат на утримання майна, мають право вимагати від іншого співвласника їх відшкодування у рівній частці (право зворотної вимоги - регрес).

Враховуючи сукупність вказаних вище обставин та визнання позову відповідачем, що не суперечить закону і не порушує права інших осіб, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову повністю.

Відповідності до ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 10, 76, 81,89, 133, 137, 141,259, 264-265, 268, 273 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 в якості відшкодування витрат пов’язаних зі сплатою комунальних послуг з утримання спільної власності, а саме АДРЕСА_3 в сумі 5187 грн. 27 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в сумі 704 грн. 80 коп. на користь держави.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Київської області через Обухівський районний суд Київської області шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М.Зінченко

Джерело: ЄДРСР 76819264
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку