open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

10 вересня 2018 року Справа № 915/965/18

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Ржепецького В.О., розглянувши заяву ОСОБА_1, Інк. [Epic Games, Inc], 620 Кроссроудз Булевар, Кері, ОСОБА_2 27518, Сполучені Штати Америки (US) [620 Crossroads Boulevard, Cary NC 27518, the United States of America], адреса для листування: ОСОБА_3, Бізнес-центр «Леонардо», 14 поверх, вул. Богдана Хмельницткого, 19-21, м. Київ, 01030, Україна

про: забезпечення доказів (до подання позову),

за участі представників:

від заявника: ОСОБА_3

встановив:

04.09.2018 на адресу господарського суду Миколаївської області надійшла заява ОСОБА_1, Інк. [Epic Games, Inc] про забезпечення доказів до подання позову в порядку ст. 110 ГПК України.

Ухвалою суду від 05.09.2018 судове засідання для розгляду заяви призначено на 10.09.2018.

На підставі ст. 112 ГПК України, за клопотанням заявника заява розглядається без повідомлення іншої сторони.

У судовому засіданні представник заявника підтримав вимоги заяви у повному обсязі.

На підставі ст. 233 ГПК України, у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Розглянувши заяву про забезпечення доказів, суд встановив наступне.

Як зазначає ОСОБА_1, Інк. [Epic Games, Inc], останньому належать виключні майнові права інтелектуальної власності на відеогру «Fortnite» та її частини, такі як оригінальна назва, зображення персонажів, компютерні програми, в тому числі на території України.

На підтвердження авторських прав заявником надано Сертифікати про реєстрацію авторського права на ряд обєктів під назвою «Fortnite», повязаних із відеогрою «Fortnite», у США:

1) компютерна програма, 2013 року створення, TXu 1-895-864 від 18 грудня 2013 року;

2) компютерна програма та аудіовізуальний матеріал, 2017 року створення, РА2-065-431 від 11 вересня 2017 року;

3) компютерна програма, 2016 року створення, TX 8-352-178 від 23 грудня 2016 року;

4) компютерна програма та аудіовізуальний матеріал, 2017 року створення, РА2-066-544 від 13 вересня 2017 року;

5) компютерна програма, 2015 року створення, TX 8-254-659 від 3 березня 2016 року;

6) компютерна програма, 2015 року створення, TX 8-186-254 від 14 липня 2015 року.

Заявник використовує вказані обєкти на оригінальному веб-сайті для відеогри «Fortnite», зокрема, на веб-сторінці https://www.epicgames.com/fortnite/en-US/patch-notes/v5-0.

На підтвердження зазначених обставин та факту належності заявникові відповідного доменного імені останнім додано до заяви Експертний висновок за результатами проведеної фіксації і дослідження змісту веб-сторінок у мережі Інтернет №193/2018-ЕВ-ЦК від 31.08.2018 (далі Висновок).

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про авторське право і суміжні права» (далі - Закон), іноземці та особи без громадянства, відповідно до міжнародних договорів чи на основі принципу взаємності, мають однакові з особами України права, передбачені цим Законом.

Відповідно до п.3 ч. 1 ст. 8 Закону, об'єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, зокрема, комп'ютерні програми.

Відповідно до приписів ч. 2 ст.8 Закону, охороні за цим Законом підлягають всі твори, зазначені у частині першій цієї статті, як оприлюднені, так і не оприлюднені, як завершені, так і не завершені, незалежно від їх призначення, жанру, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо).

Статтею 9 Закону передбачено, що частина твору, яка може використовуватися самостійно, у тому числі й оригінальна назва твору, розглядається як твір і охороняється відповідно до цього Закону.

Частиною 2 ст. 11 Закону встановлено, що авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Відповідно до ст. 440 Цивільного кодексу України, майновими правами інтелектуальної власності на твір є: 1) право на використання твору; 2) виключне право дозволяти використання твору; 3) право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання; 4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом. Майнові права на твір належать його авторові, якщо інше не встановлено договором чи законом.

Згідно приписів ч. ч. 2, 3 ст. 15 Закону, виключне право на використання твору автором (чи іншою особою, яка має авторське право) дозволяє йому використовувати твір у будь-якій формі і будь-яким способом. Виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти, зокрема, відтворення творів; публічну демонстрацію і публічний показ; переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни творів; імпорт примірників творів.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 32 Закону, автору та іншій особі, яка має авторське право, належить виключне право надавати іншим особам дозвіл на використання твору будь-яким одним або всіма відомими способами на підставі авторського договору. Використання твору будь-якою особою допускається виключно на основі авторського договору, за винятком випадків, передбачених статтями 21-25 цього Закону.

Таким чином, заявник, як власник виключних майнових прав інтелектуальної власності (авторських прав) на відеогру «Fortnite» та її частини має право забороніти іншим особам використання творів «Fortnite», включаючи відтворення, будь-які переробки або зміни творів «Fortnite».

Заявнику стало відомо, що на веб-сайті за гіперпосиланням https://fortnite-gifts.com/ здійснюється неправомірне використання творів «Fortnite», а саме: оригінальної назви, зображень персонажів.

Крім того, на веб-сайт https://fortnite-gifts.com/ здійснюється редирект (переадресація) з веб-сайту https://fortnitegifts.com/.

Факт здійснення редиректу та зміст веб-сторінки https://fortnite-gifts.com/ підтверджується Висновком (сторінка 1 та Додатки №1-3 до Висновку відповідно).

Оригінальна назва «Fortnite» використана у доменних іменах, за якими розміщені зазначені веб-сайти fortnite-gifts.com та fortnitegifts.com.

Через веб-сайт https://fortnite-gifts.com/ необмеженому колу споживачі пропонується зібрати бали для обміну на «v-bucks» (валюту, яка використовується у відеогрі «Fortnite»).

Заявник дозволів на використання творів «Fortnite» у зазначений вище спосіб не надавав.

Згідно Висновку, постачальником послуг хостингу зазначених веб-сайтів є Товариство з обмеженою відповідальністю «Омніленс».

З метою захисту свого порушеного права інтелектуальної власності в мережі Інтернет та з метою отримання даних про отримувача(ів) послуг хостингу веб-сайтів https://fortnite-gifts.com/ та https://fortnitegifts.com/ представник заявника звернувся до ТОВ «Омніленс» із адвокатським запитом від 27.06.2018 №2626/01, проте ТОВ «Омніленс» відповіді на запит не надано.

Статтею 110 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов'язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Частиною 1 ст. 52 Закону встановлено, що за захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права та суміжних прав мають право звертатися

в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції. При порушеннях будь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав, передбачених статтею 50 цього Закону, недотриманні передбачених договором умов використання творів і (або) об'єктів суміжних прав, використанні творів і об'єктів суміжних прав з обходом технічних засобів захисту чи з підробленням інформації і (або) документів про управління правами чи створенні загрози неправомірного використання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав та інших порушеннях особистих немайнових прав і майнових прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права і (або) суміжних прав мають право, між іншим, вимагати визнання та поновлення своїх прав, у тому числі забороняти дії, що порушують авторське право і (або) суміжні права чи створюють загрозу їх порушення; звертатися до суду з позовом про поновлення порушених прав та (або) припинення дій, що порушують авторське право та (або) суміжні права чи створюють загрозу їх порушення.

Заявник зазначає, що ненадання ТОВ "Омніленс" даних про отримувача(ів) послуг хостингу веб-сайтів https://fortnite-gifts.com/ та https://fortnitegifts.com/ унеможливить захист порушених прав щодо неправомірного використання творів «Fortnite» шляхом їх відтворення та розповсюдження. Наявна у заявника інформація не дає можливості ідентифікувати порушника власника веб-сайтів: https://fortnite-gifts.com/ та https://fortnitegifts.com/.

Відповідно до визначень ст. 1 Закону, власник веб-сайту - особа, яка є володільцем облікового запису та встановлює порядок і умови використання веб-сайту. За відсутності доказів іншого власником веб-сайту вважається реєстрант відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до веб-сайту, і (або) отримувач послуг хостингу; постачальник послуг хостингу - особа, яка надає власникам веб-сайтів послуги і (або) ресурси для розміщення веб-сайтів або їх частин у мережі Інтернет та із забезпечення доступу до них через мережу Інтернет. Власник веб-сайту, який розміщує свій веб-сайт або його частину в мережі Інтернет на власних ресурсах і (або) самостійно забезпечує доступ до нього з використанням мережі Інтернет, одночасно є постачальником послуг хостингу.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 52-2 Закону, постачальники послуг хостингу зобовязані передбачати у договорах про надання таких послуг умови і правила, що забороняють замовникам послуг вчиняти дії з розміщення електронної (цифрової) інформації з порушенням авторського права і (або) суміжних прав третіх осіб, а також зобовязують замовників послуг вказувати достовірну і коректну інформацію про себе, у тому числі свої контактні дані, а у разі їх зміни - невідкладно інформувати про це в порядку, визначеному законодавством.

Відсутність у заявника обов'язкових даних щодо інших сторін по справі, які встановлені підпунктом 2 пункту 3 статті 162 ГПК України, пунктом 1 статті 164 ГПК України та пунктом 1 статті 170 ГПК України, унеможливить подання до господарського суду не тільки відповідних доказів порушеного права позивача з неправомірного використання обєктів прав інтелектуальної власності іншими особами, але взагалі унеможливить реалізацію права на звернення до господарського суду, передбаченого статтею 4 ГПК України.

Розглянувши вказану заяву у судовому засіданні та заслухавши пояснення представника заявника, суд дійшов висновку про те, що збирання і подання відповідних доказів в інший спосіб є неможливим, у зв'язку з чим суд задовольняє відповідну заяву ОСОБА_1, Інк. [Epic Games, Inc].

Оскарження ухвали про забезпечення доказів, згідно з положеннями ч. 7 ст. 112 ГПК України, не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Ухвала про забезпечення доказів (крім забезпечення доказів шляхом допиту свідків, призначення експертизи, огляду доказів) є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень (ч. 7 ст. 112 ГПК України).

Керуючись ст. ст. 2, 111, 112, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву про забезпечення доказів ОСОБА_1, Інк. [Epic Games, Inc] від 03.09.2018 задовольнити.

2. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю "Омніленс" (54030, м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 23, офіс 28, код з ЄДРПОУ 37436286) докази, а саме інформацію стосовно отримувача(ів) послуг хостингу веб-сайтів https://fortnite-gifts.com/ та https://fortnitegifts.com/ за доменними іменами fortnite-gifts.com та fortnitegifts.com., а саме:

- повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по-батькові - для фізичних осіб);

- місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштові індекси;

- ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України;

- номери засобів звязку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти.

3. Зобовязати Товариство з обмеженою відповідальністю "Омніленс" (54030, м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 23, офіс 28, код з ЄДРПОУ 37436286) невідкладно надати витребувані докази в письмовому вигляді до Господарського суду Миколаївської області.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у 10-денний строк з дня складення повного тексту безпосередньо до Одеського апеляційного господарського суду або через Господарський суд Миколаївської області.

Повний текст ухвали складений і підписаний 11 вересня 2018 року.

Суддя В.О.Ржепецький

Джерело: ЄДРСР 76378765
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку