open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

___________________________________________________________________________________________________ Справа № 299/1924/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.09.2018 року м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючого судді Левка Т.Ю., секретар судового засідання Роман К.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Виноградів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Виноградівського районного суду Закарпатської області із позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до рішення Виноградівського районного суду від 30.01.2015 року у цивільній справі №299/4649/14-ц відповідач зобов'язаний сплачувати на користь позивача аліменти на утримання дочки ОСОБА_3, 21.01.2003 р.н, дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, дочки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 400 грн. щомісяця на кожну дитину. На підставі вказаного судового рішення було видано виконавчий лист, який перебуває на примусовому виконанні у Виноградівському РВ ДВС Головного ТУ юстиції в Закарпатській області. Діти проживають з матір'ю та перебувають на її утриманні, відповідач ніяких витрат на утримання дитини не здійснює, з 2015 року аліментів не сплачує взагалі.

Позивачка вказує, що на сьогоднішній день сума стягуваних аліментів є недостатньою, оскільки збільшилися витрати на дітей, крім цього виріс прожитковий мінімум для дітей у порівнянні з 2015 роком. У зв'язку з наведеним позивач звернулася до суду із даним позовом та просить збільшити розмір аліментів на утримання дітей та встановити такі в розмірі по 1200 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення дітьми повноліття.

Позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_6 будучи належним чином повідомленими про день, час і місце розгляду справи в судове засідання не з"явилися, однак представник позивача подав до суду письмову заяву про розгляд справи у їхню відсутність, та про те, що позовні вимоги підтримує повністю, просить суд такі задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 будучи належним чином, своєчасно повідомленим про день, час та місце розгляду справи з невідомих суду причин в судове засідання не з"явився і від нього не надійшло жодного клопотання про відкладення слухання справи або поважні причини неявки. Відзив на позов відповідач не подав.

Відтак, у відповідності до порядку, встановленого ст. 223 ЦПК України суд вважає за можливе провести розгляд справи на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з'ясувавши дійсні обставини справи, суд прийшов до переконання, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних міркувань.

Суд встановив, що з 24.12.2004 року сторони перебували у зареєстрованому шлюбі.

За час шлюбу у сторін народилося троє дітей: дочка ОСОБА_3, 21.01.2003 р.н, дочка ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочка ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2

Рішенням Виноградівського районного суду від 30.01.2015 року у цивільній справі №299/4649/14-ц відповідач зобов'язаний сплачувати на користь позивача аліменти на утримання дочок у розмірі 400 грн. щомісяця на кожну дитину.

На підставі вказаного судового рішення було видано виконавчий лист, який перебуває на примусовому виконанні у Виноградівському РВ ДВС Головного ТУ юстиції в Закарпатській області.

На даний час матеріальне становище позивача змінилося.

Витрати на утримання дітей збільшилися, зросли ціни на товари та послуги невиробничого споживання у порівнянні з 2015 роком.

Суд констатує, що правовідносини, яким відповідають встановлені фактичні обставини, врегульовані нормамиСімейного кодексу України.

За змістомст.180 Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Тобто обов'язок утримувати дитину є рівним для обох батьків.

За вимогами ч.3ст.181 Сімейного кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Статтею 184 Сімейного кодексу Українивстановлено, що розмір аліментів у твердій грошовій сумі визначається судом за заявою платника або одержувача, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Згідно частини 2 статті 182 Сімейного кодексу України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.1 ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров'я та матеріальне становищедитини;

2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей,непрацездатнихчоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно статті 192 Сімейного кодексу України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Отже, суд приходить до висновку, що звернення позивача із вимогою про зміну розміру аліментів на утримання дитини є підставним і таке підлягає задоволенню.

Суд констатує, що розмір прожиткового мінімуму для дітей встановлено Законом України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" та на час розгляду справи для дитини віком від шести до вісімнадцяти років - становить1944 грн.

Вирішуючи питання про розмір аліментів, які будуть стягуватися з відповідача як аліменти на дітей сторін, суд приймає до уваги встановлені у справі обставини, керуючись принципами законності, справедливості та розумності, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення та з відповідача слід стягувати аліменти на утримання дочок у розмірі по 1200 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення дітьми повноліття.

Відповідно до ч.6 ст.141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відтак із відповідача на користь держави належить стягнути судовий збір у розмірі 704,80 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 12, 13, 18, 81, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Відкликати із Виноградівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального упрвління юстиції в Закарпатській області виконавчий лист про стягнення із ОСОБА_2 аліментів на утримання дітей, виданий на підставі рішення Виноградівського районного суду Закарпатської області від 30.01.2015 року у цивільній справі №299/4649/14-ц.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, мешканки ІНФОРМАЦІЯ_6, Виноградівського раойну, аліменти на утримання дітей: дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_7, дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_8, дочки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_9, у розмірі по 1200 грн. (одну тисячу двісті гривень) на кожну дитину щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 704,80 грн. (сімсот чотири гривні 80 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до апеляційного суду Закарпатської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п. 15.5 п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Головуючий

ОСОБА

_7

Джерело: ЄДРСР 76367407
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку