open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа 237/3582/18

Номер провадження 2-о/237/517/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.08.18 року м. Курахове

Мар'їнський районний суд Донецькоїобласті у складі:

Головуючого судді Сенаторова В.А.

при секретарі Лахно Т.Г.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Катеринівська сільська рада про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернулася до Мар'їнського районного суду Донецької області із заявою про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу, в якій зазначила, що з 01.12.1980 року по 06.08.2017 року вона перебувала з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, у фактичних шлюбних відносинах та проживала з ним однією сім'єю, як чоловік і жінка без реєстрації шлюбу, вели спільне господарство, були пов'язані спільним побутом, мали взаємні права та обов'язки.Від фактичних відносин з ОСОБА_2 має чотири доньки. ОСОБА_1 з ОСОБА_2 були зареєстровані і постійно мешкали в АДРЕСА_1. ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_2, після смерті якого залишилась земельна ділянка площею 3,720 га. Встановлення факту проживання однією сім'єю ОСОБА_1 з ОСОБА_2 без шлюбу необхідно для вирішення питання прийняття спадщини.

Заявник у судове засідання не з'явилася, надав суду заяву про розгляд справи у її відсутність та наполягала на задоволені заявлених вимог.

Представник заінтересованої особи до суду не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

Суд, розглянувши заяву та додані письмові докази, повно та всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об'єктивно оцінивши докази, приходить до висновку, що вимоги ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу підлягають задоволенню з підстав, які викладені нижче.

Згідно свідоцтва про смерть НОМЕР_1 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_4в селі Антонівка Мар'їнського району Донецької області.

В ході судового розгляду встановлено, що з 01.12.1980 року по 06.08.2017 року ОСОБА_1 перебувала з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, у фактичних шлюбних відносинах.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з ОСОБА_2 були зареєстровані і постійно мешкали в Мар'їнському районі, АДРЕСА_1, де у них була створена сім'я, впродовж сумісного проживання вони мали єдиний бюджет, вели спільне господарство, разом вирішували усі проблеми, які виникли впродовж сімейного життя.

В судовому засіданні встановлено, що у ОСОБА_1 з ОСОБА_2 від фактичних відносин з ОСОБА_2 мають чотири доньки.

Таким чином, в судовому засіданні об'єктивно встановлений факт того, що ОСОБА_1, більше тридцяти років до часу смерті ОСОБА_2, мешкала разом з ним однією сім'єю, як чоловік та жінка без реєстрації шлюбу, що також підтверджується письмовими доказами, наявними в матеріалах справи, а саме: довідкою, виданою виконкомом Катеринівської сільської ради Мар'їнського району Донецької області № 576/02-26 від 24.07.2018, довідками виконкому Катеринівської сільської ради Мар'їнського району Донецької області № 695/02-25 від 07.08.2018 та № 696/02-25 від 07.08.2018.

Згідно з ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу. У судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. Для встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу потрібно враховувати наявність у сукупності ознак, що притаманні наведеному визначенню. При цьому, слід зауважити, що таке проживання не є підставою для виникнення у чоловіка і жінки прав та обов'язків подружжя (ч. 2 ст. 21 СК України). Отже, чоловік і жінка, які спільно проживають без шлюбу, можуть складати сім'ю, але статусу подружжя не набувають.

При встановленні факту наявності у осіб спільного побуту доцільно враховувати ознаки, визначені у поняття домогосподарства, закріпленому у ст. 1 Закону України «Про Всеукраїнський перепис населення» від 19 жовтня 2000 року. Цим законом визначено, що домогосподарство - сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об'єднують та витрачають кошти.

Заявником надано достатньо доказів спільного побуту з померлим ОСОБА_2 Взаємність прав та обов'язків передбачає наявність як у жінки так і у чоловіка особистих немайнових і майнових прав та обов'язків, які можуть випливати, зокрема, із нормативно-правових актів, договорів, укладених між ними, звичаїв.

Таким чином, заява ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу підлягає задоволенню

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 258, 265, 315, 318, 319 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Катеринівська сільська рада про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу - задовольнити повністю.

Встановити факт проживання ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, однією сім'єю без реєстрації шлюбу з 01 грудня 1980 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_4.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Донецької області через Мар'їнський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В.А. Сенаторов

Дата документу 17.08.2018

Джерело: ЄДРСР 76189895
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку