open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

27 серпня 2018 р.

№ 1440/1817/18

м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мельника О.М., розглянувши в письмовому провадженні питання про звільнення від сплати судового збору

за позовом:

ОСОБА_1, АДРЕСА_1, 56650

до відповідача:

Новоодеської РДА, вул. Центральна, 202, м. Нова Одеса, Новоодеський район, Миколаївська область, 56602 Голови Новоодеської РДА ОСОБА_2, вул. Центральна, 202, м. Нова Одеса, Новоодеський район, Миколаївська область, 56602 Головного управління Державної казначейської служби України в Миколаївській області, пр. Центральний, 141-В, м. Миколаїв, 54055

про:

визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії, стягнення 5000,00 грн.,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (Позивач), звернувся до суду з позовом до Новоодеської РДА, Голови Новоодеської РДА ОСОБА_2, та Головного управління Державної казначейської служби України в Миколаївській області про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди в сумі 5000,00 грн.

Разом з позовною заявою Позивачем надано клопотання про звільнення його від сплати судового збору, оскільки Позивач перебуває у скрутному матеріальному становищі та не має можливості сплатити судовий збір в зв'язку з тим що його сім'я є багатодітною, малозабезпеченою.

Спеціальним законом, що визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, є Закон України "Про судовий збір".

Згідно з пп.1 п.3 ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до адміністративного суду фізичною особою немайнового характеру складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Абзацом 1 статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" від 07.12.2017 № 2246-VIII установлено з 01.01.2018 прожитковий мінімум для працездатних осіб на рівні 1762 грн. на одну особу.

Отже, позивачу належить сплатити судовий збір у розмірі 704,80 грн.

Статтею 8 вказаного Закону передбачено вичерпний перелік умов, за наявності яких суд може відстрочити або розстрочити сплату судового збору. Зокрема, однією з таких умов є малозабезпечена чи багатодітна сім'я.

На доказ вказаних обставин, позивач надав довідку, згідно якої його сім'я є малозабезпеченою та багатодітною. Так, зі змісту довідки Новоодеського РЦЗ від 23.07.2018 № 784 вбачається, що позивачу призначено державну соціальну допомогу як малозабезпеченій сім'ї.

В силу вимог ч.1 ст.133 КАС України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору.

Керуючись статтями 133, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору - задовольнити.

2. Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору, за подання позову по справі № 1440/18/17/18

3. Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею в порядку ст. 256 КАС України.

Суддя О.М. Мельник

Джерело: ЄДРСР 76157926
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку