open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Це рішення містить правові висновки
Це рішення містить правові висновки
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 серпня 2018 року

м. Київ

справа №808/1408/17

адміністративне провадження №К/9901/38694/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Стародуба О.П.,

суддів - Анцупової Т.О., Кравчука В.М.

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 21.06.2017р. (суддя - Бойченко Ю.П.) та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 31.08.2017р. (судді: Юрко І.В., Білак С.В., Шальєва В.А.) у справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Токмак Запорізької області до Головного управління Держпраці у Запорізькій області про визнання протиправним та скасування припису,

в с т а н о в и в:

У травні 2017 року Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Токмаку Запорізької області звернулось до суду з позовом до Головного управління Держпраці у Запорізькій області, в якому просить визнати протиправним та скасувати припис відповідача № 08-11-0021/0450-0261 від 21.04.2017р.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що до обов'язків позивача не віднесено питання щодо встановлення у рішенні про призначення страхової виплати конкретного дня (дати), коли має бути здійснено таку одноразову чи щомісячну страхові виплати. Крім того, позивач приймає постанови про призначення страхових виплат шляхом заповнення формуляру, форму якого затверджено наказом Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 19.03.2008 №188, а такий формуляр не передбачає обов'язку позивача визначати день (дату), коли він повинен здійснити таку одноразову чи щомісячну страхові виплати.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 21.06.2017р., залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 31.08.2017р., у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

З такими рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій не погодилося Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області, яке є правонаступником Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Токмак Запорізької області подало касаційну скаргу, в якій посилається на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Просить скасувати рішення судів попередніх інстанцій та прийняти нову постанову про задоволення позовних вимог.

В обґрунтування касаційної скарги посилається на те, що позивач не може вказувати у відповідних постановах день і дні виплат одноразової та щомісячної страхових виплат, оскільки форма бланків постанов установлюється виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і затверджена наказом № 188 від 19.03.2008р., що не містить обов'язку визначати день (дату), коли має бути здійснена одноразова чи щомісячна страхові виплати. Крім того, у позивача відсутні можливості змінювати форму бланку відповідної постанови.

Заперечення на касаційну скаргу до суду не надходили.

Заслухавши суддю-доповідача по справі, перевіривши матеріали справи та касаційну скаргу, колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних мотивів та передбачених законом підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України від 23.09.1999р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У частинах 1, 2 ст. 47 Закону України від 23.09.1999р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» встановлено строки проведення страхових виплат. Так, страхові виплати провадяться щомісячно в установлені Фондом дні на підставі постанови цього Фонду або рішення суду: 1) потерпілому - з дня втрати працездатності внаслідок нещасного випадку або з дати встановлення професійного захворювання; 2) особам, які мають право на виплати у зв'язку зі смертю годувальника, - з дня смерті потерпілого, але не раніше дня виникнення права на виплати. Одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності, а в разі смерті потерпілого - у місячний строк з дня смерті застрахованого особам, які мають на це право.

Відповідно до положень підпунктів 3.4.1 та 3.4.2 пункту 3.4 розділу 3 «Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат», затвердженого постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007р. № 24 одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності в день, установлений постановою робочого органу виконавчої дирекції Фонду (у тому числі при призначенні одноразової допомоги за рішенням суду), за наявності усіх необхідних документів, передбачених підпунктом 3.1 пункту 3 цього Порядку. Щомісячна страхова виплата виплачується щомісячно з наступного місяця після місяця, у якому вона призначена, у дні, установлені постановами робочих органів виконавчої дирекції Фонду (у тому числі при призначенні щомісячної страхової виплати за рішенням суду), але не пізніше 30 календарних днів з дня прийняття постанови робочого органу виконавчої дирекції Фонду про призначення страхових виплат.

В ході розгляду справи судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 21.04.2017р. відповідачем проведено планову перевірку позивача з питання дотримання вимог законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за результатами якої 21.04.2017р. складено акт № 08-11-0021/0450, згідно якого позивач не вказує в постановах про призначення страхових виплат дні, виплати одноразової та щомісячної страхової виплати (а.с. 6-10).

Відповідачем 21.04.2017р. на підставі встановлених в акті перевірки порушень вимог законодавства винесено припис № 08-11-1450-0261, яким зобов'язано позивача усунути порушення вимог ст. 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999р. №1105-XIV та підпунктів 3.4.1, 3.4.2 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007р. № 24 та вжити заходи щодо оформлення постанов про призначення страхових виплат у відповідності до вимог вказаного Порядку. (а.с.11).

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції, з яким погодився і суд апеляційної інстанції, виходив з того, що у ч. 1 ст. 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV та у підпунктах 3.4.1 та 3.4.2 пункту 3.4 розділу 3 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007р. № 24 визначено, що в постанові робочого органу виконавчої дирекції Фонду про призначення потерпілому одноразової допомоги чи щомісячної страхової виплати повинен бути установлений день (тобто конкретна дата) коли такому потерпілому буде виплачений такий платіж.

Суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку про те, що відповідачем правомірно винесено припис позивачу про усунення порушень вимог ст. 47 Закону України від 23.09.1999р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» у зв'язку з відсутністю визначення у постановах робочого органу позивача про призначення потерпілому одноразової допомоги чи щомісячної страхової виплати дня (дати), коли такі виплати мають бути здійснені.

Крім того, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку про те, що позивач повноважний ініціювати перед виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України питання про внесення змін до форми постанови про призначення потерпілому страхової виплати щодо включення до неї дати коли робочим органом виконавчої дирекції Фонду буде здійснена страхова виплата на користь потерпілого.

З такими висновками судів першої та апеляційної інстанцій колегія суддів погоджується і вважає, що вони відповідають нормам матеріального та процесуального права і фактичним обставинам справи.

Мотиви та доводи, наведені у касаційній скарзі, висновки судів попередніх інстанцій не спростовують та є безпідставними, оскільки в ході розгляду справи встановлено, що позивач за приписами ст. 47 Закону України від 23.09.1999р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та «Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат», затвердженого постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007р. № 24 зобов'язаний в постанові робочого органу виконавчої дирекції Фонду про призначення потерпілому одноразової допомоги чи щомісячної страхової виплати встановлювати день (конкретну дату) коли такому потерпілому буде виплачений такий платіж.

Посилання позивача в обґрунтування касаційної скарги на те, що форма бланків постанов установлюється виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і затверджена наказом № 188 від 19.03.2008р., та не містить обов'язку визначати день (дату), коли має бути здійснена одноразова чи щомісячна страхові виплати висновків судів попередніх інстанцій не спростовує, оскільки такий обов'язок визначено як в Законі України від 23.09.1999р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», так і в нормах Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007р. № 24, яким врегульовано порядок здійснення позивачем визначених законодавством повноважень.

Відповідно до частини 1 статті 350 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили неправильного застосування норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні судового рішення чи вчиненні процесуальних дій.

Таким чином, оскільки при ухваленні судових рішень суди першої та апеляційної інстанцій правильно застосували норми матеріального права, порушень норм процесуального права не допустили, тому суд дійшов до висновку про залишення касаційної скарги без задоволення, а рішень судів першої та апеляційної інстанцій без змін.

Керуючись статтями 349, 343, 350, 359 Кодексу адміністративного судочинства України, -

п о с т а н о в и в:

Касаційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області залишити без задоволення, а постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 21.06.2017р. та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 31.08.2017р. у даній справі - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Судді:

О.П. Стародуб

Т.О. Анцупова

В.М. Кравчук

Джерело: ЄДРСР 75958433
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку