open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД ОСОБА_1

Справа № 1414/197/2012

Провадження № 2-а/1414/170/2012р.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.02.2012 року м. Миколаїв

Суддя Корабельного районного суду м. Миколаєва Циганок В.Г., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу № 2-а/1414/170/2012р. за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в Корабельному районі м. Миколаєва про оскарження відмови суб’єкта владних повноважень здійснити перерахунок та виплату пенсії та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії позивача як працюючої особи із урахуванням показника середньої заробітної плати за 2009 рік,

При винесенні постанови суд керувався ст.ст. 183-2, 256, ст.94 КАС України, та ст.40, ч.4 ст.42. ст.46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-14 від 09.07.2003 року, п. 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 р. №530 „Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян, ч.І ст.44 та ч.4 ст.45 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, ч.2 ст.99 КАС України, яка встановлює для звернення до адміністративного суду шестимісячний строк, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Частина ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-14 від 09.07.2003 року визначає, що у разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії із урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього розрахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в ч.І ст.40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує перерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід)для перерахунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню згідно із абзацом 3 ч. 1 ст. 40 цього Закону.

Така редакція існує після визнання неконституційними змін, внесених підпунктом «б» п.10 п.35 Розділу 2 Закону України «про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих акти’ України» від 28.12.2007 р. №107-УІ визнаних такими, що не відповідаюті Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008.

Скасовані зміни надавали можливість перераховувати пенсію із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в ч.І ст. 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Аналіз відновленої (діючої) норми абзацу 3 ч.4 ст.42 Закону встановлює, що перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, зазначені в ч.І ст. 40 цього ж Закону. Тобто, правила ч.І ст.40 при перерахунку пенсії, застосовуються виключно з метою визначення періоду страхового стажу, за який може бути обчислена заробітна плата (дохід). Частина 1 ст.40 передбачає, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 р., незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 р. Середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії, використовується як складова для призначення пенсії відповідно до ч.2 ст.40 Закону і є величиною постійною, незмінною при перерахунку пенсії, на відміну від інших показників, які використовуються при визначенні заробітної плати (доходу) застрахованої особи для обчислення пенсії.

З урахуванням вищевикладеного суд не вбачає підстав для задоволення позову,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_2 - відмовити.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною і виконується негайно відповідно до ч.9 ст. 183-2, ч.І ст.256 КАС України.

Постанова може бути оскаржена до Одеського адміністративного апеляційного суду через Корабельний районний суд м. Миколаєва протягом 10 днів з дня отримання копії постанови суду.

Суддя: В. Г. Циганок

Джерело: ЄДРСР 75147807
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку