open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 276/172/18

Провадження по справі №2/276/184/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2018 року смт. Хорошів

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області в складі :

головуючого судді Мельника М.Л.

секретаря Процюк О.В.

за участю позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Володарсько-Волинського районного суду цивільну справу за позовом

ОСОБА_1

до

ОСОБА_2

про

стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчання,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулась до суду з даним позовом вказуючи, що її батько ОСОБА_2 згідно рішення Володарсько-Волинського районного суду сплачував аліменти на її утримання до повноліття . На даний час вона повнолітня та навчається в Полтавському національному педагогічному університеті ім. В.Г. Короленка на денній формі навчання та потребує матеріальної допомоги.

Позивач просить суд стягувати з відповідача на її користь аліменти у зв»язку з продовженням навчання у Полтавському національному педагогічному університеті ім. В.Г. Короленка в розмірі 2000 грн., щомісячно, починаючи з дати подання позову та до закінчення навчання чи до досягнення нею 23 річного віку.

Позивач в судовому засіданні позов підтримала та пояснила, що вона навчається на денній формі навчання, проживає на квартирі , вартість якої становить 1000 грн. на місяць, її мама працює, отримує заробітну плату в розмірі 2600 грн ., чоловік мами пенсіонер отримує пенсію , в сім»ї батьків ще є малолітня сестра, батьки мають підсобне господарство та земельну ділянку.

Відповідач в судовому засіданні позов визнав частково на суму 1000 грн. та пояснив, що на даний час перебуває в центрі зайнятості, отримує допомогу по безробіттю в розмірі 3200 грн., проживає в цивільному шлюбі з жінкою , яка отримує заробітну плату в сумі 4500 грн. та має на утриманні ще одну дитину.

Заслухавши сторін , дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 199 ч. 1 СК України якщо повнолітня дитина продовжує навчання і у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати її до досягнення двадцяти трьох років за умов, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

При встановленні судом факту потреби в утриманні повнолітньої дитини, суд повинен враховувати всі джерела, що утворюють її дохід, обов'язок обох батьків по наданню відповідної матеріальної допомоги та спроможність останніх її надавати.

-2-

Відповідно до ч.1 ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

У пункті 20 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз'яснено, що обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття, виникає за сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба в зв'язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

За нормами ч.1 ст.200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

Матеріальне становище повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, визначається з врахуванням вартості навчання, навчального обладнання, навчальних матеріалів, проїзду, проживання за місцем розташування навчального закладу тощо.

В судовому засіданні встановлено, що позивач навчається на денній державній формі навчання , проживає на квартирі , до даного часу стипендію не отримувала, її мама отримує мінімальну заробітну плату , а тому позивач потребує матеріальної допомоги на навчання. Відповідач на даний час не працює , отримує допомогу по безробіттю та має на утриманні одну малолітню дитину , а тому може надавати допомогу на період навчання своєї дочки в розмірі 1000 грн.

За таких обставин позов підлягає частковому задоволенню з часу пред'явлення позову до закінчення навчання, тобто до 30.06.2021 року за виключенням канікулярних періодів.

Підлягають стягненню з відповідача на користь держави судові витрати у виді судового збору в сумі 704, 80 грн.

Керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, ст. ст. 182, 191, 198-200 СК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов частково задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, жителя станція Топорище Хорошівського району Житомирської області, на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , жительки АДРЕСА_1, аліменти на її утримання в твердій грошовій сумі на період навчання в розмірі 1000 ( одна тисяча ) гривень щомісячно, починаючи з 01.03.2018 року по 30.06.2021 року за виключенням канікулярних періодів.

Рішення в частині стягнення аліментів за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судові витрати у виді судового збору в сумі 704 ( сімсот чотири) гривні 80 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Житомирської області .

Головуючий : /підпис/

Копія вірна.

Суддя: Мельник М.Л.

Джерело: ЄДРСР 75136211
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку