open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відмову у прийнятті до виконання

судового доручення іноземного суду

06.07.2018

м. Дніпро

Справа№ 904/2983/18

Суддя Петрова В.І. , розглянувши матеріали судового доручення Арбітражного суду ОСОБА_1 Крим про вручення документів у справі № А83-8652/2018

за позовом Автономної некомерційної організації "Фонд защиты вкладчиков"

до Публічного акціонерного товариства "АКЦЕНТ-БАНК"

про стягнення забогованості за договором банківського вкладу

ВСТАНОВИВ:

04.07.2018р. від Арбітражного суду ОСОБА_1 Крим надійшло судове доручення про вручення Публічному акціонерному товариству "АКЦЕНТ-БАНК" документів у справі №А83-8652/2018, а саме ухвали Арбітражного суду ОСОБА_1 Крим від 18.06.2018р.

Розглянувши судове доручення Арбітражного суду ОСОБА_1 Крим про вручення документів у справі №А83-8652/2018, господарський суд вважає його таким, що підлягає поверненню без виконання з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 369 Господарського процесуального кодексу України суд виконує доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами.

У разі, якщо у відносинах України з іноземною державою діють одночасно і двосторонній, і багатосторонній міжнародні договори і в жодному з них не встановлено пріоритету застосування одного з них щодо одних і тих самих питань, під час складання, направлення, а також виконання доручення слід дотримуватись положень того міжнародного договору, на підставі якого складено чи отримано доручення.

З тексту надісланого доручення вбачається, що воно складено на підставі Угоди країн СНД "Про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності", укладеної державами - учасницями СНД у м. Києві 20 березня 1992 року.

З метою дотримання вимог законодавства, щодо правосуб'єктності сторони, яка звернулась із проханням про виконання судового доручення, господарському суду необхідно встановити статус такої сторони.

Відповідно до статті 133 Конституції України, систему адміністративно-територіального устрою України складають: ОСОБА_1 Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

ОСОБА_1 Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання (стаття 134 Конституції України).

Згідно з пунктом 2 статті 21 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної ОСОБА_1 Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Згідно статті 2 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" тимчасово окупованою внаслідок збройної агресії Російської Федерації територією визначається: сухопутна територія Автономної ОСОБА_1 Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій; 2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України; 3) повітряний простір над територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 цієї частини.

Згідно статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної ОСОБА_1 Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної ОСОБА_1 Крим та міста Севастополя судам, та забезпечити розгляд: господарських справ Господарського суду Автономної ОСОБА_1 Крим - Господарським судом Київської області, а господарських справ Господарського суду міста Севастополя - Господарським судом міста Києва, господарських справ Севастопольського апеляційного господарського суду - Київським апеляційним господарським судом.

Таким чином, ОСОБА_1 Крим є складовою частиною України, не самостійним учасником міжнародного права, не є стороною Угоди "Про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності", укладеної державами - учасницями СНД у м. Києві 20 березня 1992 року, а тому Арбітражний суд ОСОБА_1 Крим не є іноземним судом, тобто належним суб'єктом, який має право звернення із судовим дорученням до Господарського суду Дніпропетровської області.

В силу пункту 3 частини 2 статті 369 Господарського процесуального кодексу України, судове доручення не приймається до виконання, якщо воно суперечить закону або міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

За таких обставин, через порушення правил оформлення судового доручення, визначених нормами Господарського процесуального кодексу України та міжнародних договорів, судове доручення Арбітражного суду ОСОБА_1 Крим слід повернути без виконання.

Керуючись статтями 234, 369 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Повернути судове доручення Арбітражного суду ОСОБА_1 Крим про вручення Публічному акціонерному товариству "АКЦЕНТ-БАНК" документів у справі №А83-8652/2018 та додані до нього документи без виконання.

Додаток : - судове доручення №А83-8652/2018 від 18.06.2018р. з додатком на 3 арк;

- копія конверта.

Суддя

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 75133727
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку