open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/19431/18-к

У Х В А Л А

04 травня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Підпалий В.В., при секретарі Маленівській К.М., розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 про скасування арешту майна, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Підпалого В.В. надійшло клопотання адвоката ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 05.03.2018 року у провадженні №757/9571/18-к.

В клопотанні адвокат ОСОБА_1 просить скасувати арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42014100000001671 від 16 грудня 2014 року, накладеного ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 05.03.2018 року у провадженні №757/9571/18-к, а саме на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1, провулок АДРЕСА_1, кадастровий номер НОМЕР_2 площею 0.100 га, яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_2

Особа, яка звернулася із клопотанням в засідання не з'явився, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання за його відсутністю, на задоволенні скарги наполягає

Прокурор про дату, час та місце розгляду провадження повідомлявся належним чином в установленому законом порядку, проте, в засідання не з'явився з невідомих причин.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням з доданими доказами в тому обсязі, приходить до наступного висновку.

Так, Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження № 42014100000001671 від 16 грудня 2014 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. ч. 1, 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 05.03.2018 року, в межах кримінального провадження № 42014100000001671 від 16 грудня 2014 року, накладено арешт на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1, провулок АДРЕСА_1, кадастровий номер НОМЕР_2 площею 0.100 га, яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_2, із забороною здійснення будь-яких дій щодо реєстрації (перереєстрації) права власності чи користування вказаною земельною ділянкою ОСОБА_2, а також іншим фізичним та юридичним особам розпоряджатись та користуватись будь-яким чином вказаним нерухомим майном, в тому числі проводити будівельно-монтажні роботи.

Згідно ст. 41 Конституції України, ст. 321 ЦК України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Статтею 170 КПК України визначено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Порядок скасування арешту майна визначений ст. 174 КПК України, якою передбачено, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Між тим, при розгляді клопотання, поданого в порядку ст. 174 КПК України, слідчий суддя не надає оцінку дотриманню вимог закону при постановленні ухвали про арешт майна та її законності, що є виключною прерогативою суду апеляційної інстанції, а лише оцінює обґрунтованість підстав для скасування арешту.

Згідно ч. 1 ст. 318 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод, який ратифікований Верховною Радою України 17 липня 1997 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

З матеріалів клопотання вбачається, що у вказаному кримінальному провадженні досудове розслідування триває, ОСОБА_2 в даному кримінальному провадженні про підозру не повідомлено, цивільний позов у кримінальному провадженні, в межах якого було накладено арешт.

Разом з тим, під час розгляду вказаного клопотання про скасування арешту майна, стороною обвинувачення не надано слідчому судді доказів на підтвердження того, що арештоване майно набуте в результаті вчинення кримінального правопорушення, є предметом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. ч. 1, 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України.

За таких обставин вбачається, що на даний час в арешті майна, в межах кримінального провадження № 42014100000001671 від 16 грудня 2014 року відпала потреба й слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання адвоката ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 про скасування арешту майна, підлягає задоволенню.

Керуючись, ст.ст. 13, 41 Конституції України, ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст. 174, 309 КК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання адвоката ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 про скасування арешту майна, - задовольнити.

Скасувати арешт, накладений на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 05.03.2018 року у справі № 757/9571/18-к, на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_2 площею 0,1 га, цільове призначення: «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд», розташовану за адресою: вул. АДРЕСА_1, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно № 1147095880000, яка належить на праві власності ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платників НОМЕР_1.

Скасувати заборону здійснення будь-яких дій щодо реєстрації (перереєстрації) права власності чи користування вказаної земельної ділянки та житлового будинку.

На підставі ст. 535 ч. 4 КПК України повідомити слідчого суддю, який постановив ухвалу, про її виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя В.В. Підпалий

Джерело: ЄДРСР 75131087
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку