open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_________________________________________________________________

Справа № 22-ц-8393/11 Головуючий суддя І інстанції Помазан

Провадження № Суддя доповідач Пономаренко Ю.А.

Категорія:

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2011 року судова колегія судової палати з цивільних справ апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого судді Пономаренко Ю.А.,

суддів Кукліної Н.О.,

ОСОБА_1,

розглянувши в порядку письмового провадження в м.Харкові справу за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області про зобов’язання вчинити певні дії

за апеляційною скаргою управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської

області

на рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 13 вересня 2010 року,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, в якому просив суд зобов'язати управління Пенсійного фонду в Лозівському районі Харківської області здійснити позивачу перерахунок пенсії з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком та провести відповідні нарахування і виплати на користь позивача недоплаченої, як дитині війни щомісячної державної соціальної допомоги за 2008- 2009 роки.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що є пенсіонером за віком, має статус «Дитина війни». Всупереч діючого законодавства відповідачем протягом 2008-2009 років не виплачувалася доплата до пенсії в розмірі 30 відсотків від мінімальної пенсії за віком.

Рішенням Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 13 вересня 2010 року позов задоволено частково. Зобов’язано УПФУ в Лозівському районі Харківської області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_2 з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та провести відповідні виплати з 22.05.2008 року по 31.12.2009 року. Стягнуто з Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області на користь ОСОБА_2 витрати зі сплати судового збору у розмірі 4,25 грн. та витрати з інформаційно- технічного забезпечення розгляду справи у розмірі 18,50 грн. В задоволенні решти позовних вимог - відмовлено.

В апеляційній скарзі УПФУ в Лозівському районі Харківської області просить скасувати рішення районного суду, у задоволенні позову відмовити, посилаючись на порушення судом першої інстанції матеріального і процесуального права.

Судова колегія, перевіривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення, рішення без змін з наступних підстав.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 % мінімальної пенсії за віком.

Як було встановлено судом першої інстанції, позивач є дитиною війни і відповідно до ст. 6 цього Закону має право на державну соціальну підтримку у вигляді підвищення до пенсії в розмірі 30% від мінімальної пенсії за віком.

Відповідно до п. 41 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік» та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 107-VІ від 28.12.2007р. ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» викладено в новій редакції, відповідно до якої передбачено, що дітям війни до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни. Ветеранам війни, які мають право на отримання підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до цього Закону та Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» дане підвищення провадиться за їх вибором згідно з одним із законів.

Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року визнано таким, що не відповідає Конституції України, положення п.п. 41 розділу 2 цього Закону.

Зазначене рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України.

З 01 січня по 22 травня 2008 року підвищення до пенсії позивачу нараховувалось та сплачено на підставі п. 41 розділу 2 Закону України № 107-VІ від 28.12.2007р., а з 22 травня по 31 грудня 2008 року на підставі Постанови КМУ № 530 від 28.05.2008 року «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян».

Законодавчими актами на 2009 рік дію ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» чинної редакції, яка передбачає підвищення пенсії дітям війни на ЗО % мінімальної пенсії за віком, не зупинено.

За таких обставин, суд першої інстанції дійшов правильного висновку щодо зобов’язання відповідача здійснити перерахунок та виплати підвищення пенсії щомісячної надбавки у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком за період з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2009 року.

Доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують.

Враховуючи викладене, колегія вважає, що підстав для скасування чи зміни рішення суду першої інстанції не вбачається.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 198, 200, 206 КАС України, колегія,

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області відхилити.

Рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 13 вересня 2010 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили після проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з моменту її проголошення.

Головуючий -

Судді -

Джерело: ЄДРСР 75129578
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку