open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 630/309/18

Провадження № 2/630/232/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2018 року м. Люботин

Люботинський міський суд Харківської області у складі:

головуючого судді Малихіна О.О.,

при секретарі Косенко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Люботин Харківської області в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини,-

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_2 аліменти на її користь на її утримання в розмірі 1/4 частини із усіх видів заробітку щомісячно до досягнення сином, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, трьох років.

В обґрунтування своїх вимог ОСОБА_1 вказувала, що з 07 жовтня 2016 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з відповідачем ОСОБА_2 Під час шлюбу 05 квітня 2017 року у них народивсь син ОСОБА_4, який наразі проживає разом з нею і перебуває на її утриманні. Наразі сімені відносини з чоловіком погіршились, через що відповідач проживає окремо від неї і дитини, вона самостійно намагається утримувати дитину, на даний час не працює, тому потребує матеріальної допомоги, а відповідач таку допомогу їй не надає.

Ухвалою суду від 01 червня 2018 року будо відкрито провадження в справі та призначено її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з викликом сторін на 26 червня 2018 року.

В судовому засіданні 26 червня 2018 року відповідач ОСОБА_2 під час встановлення відомостей про його особу пояснив, що працює на посаді інспектора поліції в Управлінні патрульної поліції Харківської області. Надалі, відповідач ОСОБА_2 повідомив суду, що погоджується з позовом та згоден сплачувати аліменти. Але через те, що відповідачем ОСОБА_2 копію ухвали про відкриття провадження та копію позовної заяви з доданими до неї матеріалами отримано 13 червня 2018 року, судом було постановлено ухвалу без виходу до нарадчої кімнати про відкладення судового розгляду з метою забезпечення відповідачу права на подання відзиву на позов або заяви про визнання позову та позовних вимог, оскільки строк для подання таких письмових заяв, встановлений для нього судом, на той час ще не закінчились.

В судове засідання 05 липня 2018 року позивач ОСОБА_1 не з'явилась, але подала суду заяву, в якій вказувала, що позов підтримує повністю, та просила розглянути справу за її відсутності та відсутності відповідача.

Відповідач ОСОБА_2 про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, але в судове засідання 05 липня 2018 року не з’явився без поважних на то причин та відзив на позов не подав. Заяву про відкладення розгляду справи до суду відповідач не подавав. Зі згоди позивача, суд розглядає справу за відсутністю відповідача, в заочному судовому засіданні.

В судовому засіданні, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Сторони з 07 жовтня 2016 року перебувають у зареєстрованому шлюбі та у них 05 квітня 2017 року народився син ОСОБА_4, що підтверджується копіями свідоцтва про шлюб І-ВЛ № 298043 від 07 жовтня 2017 року та свідоцтва про народження І-ВЛ № 480817 від 06 квітня 2017 року, виданих Харківським міським відділом державної РАЦС Головного територіального управління юстиції у Харківської області та Ленінським районним у м. Харкові відділі РАЦС Головного територіального управління юстиції у Харківської області відповідно.

В теперішній час батьки дитини проживають окремо один від одного, але дитина проживає разом з матір'ю, позивачем у справі, що підтверджується довідкою № 03-10/1832, виданою 15 травня 2018 року виконавчим комітетом Люботинської міської ради Харківської області. Отже, дитина перебуває на утриманні матері, позивача в даній справі.

Відповідно до ч. 2, 4, 6 ст. 84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Таке право вона має незалежно від того чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

З пояснень відповідача ОСОБА_2 та пояснень позивача ОСОБА_1, викладених у позовній заяві, випливає, що відповідач офіційно працевлаштований на службі в поліції та отримує заробітну плату. Отже, у нього є фінансова можливість надавати дружині матеріальну допомогу.

Судом встановлене, що дитина проживає з позивачем, а тому вона має право на утримання від чоловіка – відповідача по справі. Оскільки останній добровільно не утримує позивача, суд задовольняє позов і стягує з відповідача на користь позивача аліменти на її утримання в частині від доходу відповідача.

Відповідно до ст. 80 СК України при визначенні розміру аліментів, які підлягають стягненню з відповідача, суд враховує непрацездатність позивача, яка доглядає за дитиною, в зв’язку з чим позбавлена можливості працювати самостійно, можливість відповідача, який є молодою, здоровою і працездатною людиною, надавати дружині матеріальну допомогу, і стягує аліменти з відповідача в розмірі 1/4 частині від усіх видів його заробітку щомісяця.

Також, суд стягує з відповідача судовий збір в сумі 704,80 грн. на користь держави, оскільки позивач звільнена від сплати цих сум.

Керуючись ст.ст. 79, 80,84, 180-183 СК України, ст.ст. 10-13, 81, 82, 141, 263, 265, 274, 279, 280, 282 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний № НОМЕР_1, адреса реєстрації: м. Харків, вул. Чкалова, 3, к. 419, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, адреса реєстрації: Харківська область, м. Люботин, вул. Шкільна, 123, ідентифікаційний № НОМЕР_2, аліменти на її утримання у розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку, починаючи з 24 травня 2018 року і до досягнення дитиною, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, трирічного віку, тобто до 05 квітня 2020 року.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в сумі 704,80 грн. на користь держави в особі Державної судової адміністрації України (р/р: 31211256026001, одержувач: ГУК у м. Києві, код ЄДРПОУ 37993783, Банк одержувача – Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, код бюджетної класифікації 22030106).

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржене позивачем до апеляційного суду Харківської області в загальному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до апеляційного суду Харківської області протягом 30 днів з дня його проголошення. У разі проголошення лише вступної та резолютивної частини рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

На заочне рішення відповідачем протягом 30 днів з дня його проголошення до Люботинського міського суду Харківської області може бути подана письмова заява про його перегляд. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення складений 05 липня 2018 року.

Суддя О. О. Малихін

Джерело: ЄДРСР 75129140
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку